galéria megtekintése

Bál lesz az Operaházban

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 29. számában
jelent meg.


Hompola Krisztina
Népszabadság

Bár evidensnek tűnik, harminc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a Bál az Operában album zenekara, a KFT az Operaház színpadára léphessen. A lemez újrabemutatójáról, többgenerációs koncertközönségről és egy rendszerkritikusnak elkönyvelt szerelmes dalról Márton Andrással, az együttes dobosával beszélgettünk.

Bornai Tibor, Laár András, II. Lengyelfi Miklós, Márton András
Bornai Tibor, Laár András, II. Lengyelfi Miklós, Márton András

- Ki állt elő az első hallásra furcsának tűnő ötlettel?

- A mi képzelőerőnktől sosem állt távol, de a gondolat most az Operaházban fogalmazódott meg, Ókovács Szilveszter keresett meg minket azzal, hogy pályafutásunk legsikeresebb lemeze, a 30 éves Bál az Operában újrabemutatóját tartsuk az immár nem Népköztársaság úti színpadon – ráadásul az Operaházat is épp abban az évben, 1984-ben újították fel. Nyitott kapukat döngetett, a fantasztikus lehetőség felvillanyozott minket.

 

- Rockzenekar operaszínpadon?

- Sosem elégedtünk meg azzal, hogy csupán hangszerekkel és énekhanggal előadjuk a dalainkat, minden koncertünkön emeltünk át elemeket a színházi világból. Régen a Szkénében is rendszeresen színházat csináltunk. Igaz, amikor először operai bejáráson voltunk, a színpad mérete letaglózott minket.

- Négyen ekkora térben.

- Olyan műsort állítottunk össze, amelyben élünk az Opera lehetőségeivel. Jelmezek, díszletek, balett-táncosok, színészek – kilenc művész, akiknek a neve legyen meglepetés –, a Magyar Rádió gyerekkórusa, az alternatív kórusok között számon tartott énekimprovizációs társulat, a Soharóza kórus és Ökrös Csaba hegedűművész is fellép majd. Megpróbáljuk egyik dalunkat úgy átalakítani, hogy egy operaénekes is méltó szerepet találjon benne. A kétfelvonásos előadáshoz kerettörténet is készül: az együttes tagjai egy előadás után beosonnak a színházba, különböző figurákkal találkoznak, akik hol el akarják zavarni őket, hol pedig együtt zenélnének velük. Végül mindenki egy bálon találja magát.

- Másképp szólnak majd a dalok?

- Átdolgozunk számokat, de nem lesz Szimfonik KFT.

- Rég nem adtak ki új albumot, mégis gyakran koncerteznek. Fesztiválokon is, ahol tinédzserek előtt játszanak.

- A fesztiválok közönsége alapvetően fiatal, meglepődve és örömmel tapasztaljuk, hogy tizenévesek is ismerik, velünk éneklik legsikeresebb dalainkat.

- A KFT sajátossága az irónia. Előfordult, hogy félreértették valamelyik dalukat?

- Igen gyakran, de ez sosem okozott problémát, a számoknak megvan a saját életük. A Bábu vagyról – amellyel a nagyközönség megismert bennünket – végül maguk a zenekari tagok is szinte elhitték, amit a publikum gondolt, hogy ez egy rendszerkritikus szám. Pedig szerelmes dalnak készült.

Nooormális?

A Facebookon augusztus 20-án közzétett Besenyő Pista bácsi-fotó néhányaknál kiverte a biztosítékot. A kerti széken, kolbásszal és almával ülő, dölyfös arcú, névnapját ünneplő figura miatt nemzetgyalázást, blaszfémiát emlegettek mindazok, akik nem vevők az abszurd humorra, iróniára és görbe tükörre. Laár András, a karakter megformálója a közösségi portálon megjelenített bocsánatkérésében leszögezte: „A magam és Besenyő István nevében is elmondhatom, hogy mindketten nagyon szeretjük a hazánkat, és nagyon örülünk annak, hogy magyarnak születtünk.

Besenyő István nevében,

Szeretettel:

Laár András”

Önkéntesek kerestetnek

Az Opera130 eseményre lelkes statiszták jelentkezését várják, akik játékos formában segítenek megidézni a múltat, eljátszani az Operaház 130 évvel ezelőtti megnyitását. Szeptember 1-jéig azok jelentkezhetnek, akik szeretnének részesei lenni a szeptember 27-i, a születésnapot ünneplő gálaestnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.