galéria megtekintése

Az X-Faktor után adják majd a Saul fiát

9 komment


Hompola Krisztina

Szeptember 24-én főműsoridőben, reklámok nélkül, de a stáblistát nem végigvetítve sugározza elsőként a csatorna az Oscar-díjas alkotást.

Amint megnyílnak a televíziós jogok, rögtön le kell vetítenie az RTL Klubnak a Nemes Jeles László rendezte ­Saul fia című filmet – döntötte el Kolosi Péter, az RTL Klub vezérigazgató-helyettese és programigazgatója, amikor az első magyarországi vetítés napján, még a cannes-i filmfesztivál idején látta az alkotást.

Különleges tartalom és egyedi filmnyelv – Saul fia
Különleges tartalom és egyedi filmnyelv – Saul fia

A film tartalma és különleges technikája, egyedi filmnyelve miatt is nagyon fontosnak tartja, hogy a művet minél többen lássák Magyarországon, erre pedig a legnagyobb nézettségű televízió, az RTL Klub ad leginkább esélyt – meséli Kolosi Péter lapunknak. Azonnal meg is kezdte a tárgyalásokat a magyar producerekkel, akiktől a csatorna többszöri vetítésre vásárolta meg a film televíziós vetítésének jogait.

 

A programigazgató ellenzi, hogy egy film alkotói azt kérjék egy kereskedelmi televíziótól, hogy reklám nélkül vetítsenek le egy filmet, mert ez ellentmond a kereskedelmi televíziózás működésének. Ám a Saul fia olyan alkotás, amelyet nemcsak témája, de a feldolgozás módja ­miatt is lehetetlen hirdetésekkel megszakítani. A film előtt és után megjelenő reklámokra azonban nem fordítanak külön figyelmet, elvégre azok már nem részei a produkciónak. Nem gondolkodott rajta, de Kolosi Péter nem tartja valószínűnek, hogy a filmeknél megszokott 3-4 perces teljes stáblista végigmegy, ez túl hosszú lenne egy kereskedelmi televízióban, ezért a megszokott módon a legfontosabb alkotók nevét mutatják majd egy táblán.

A sugárzás időpontjának eldöntésekor nem az őszi zsidó ünnepkör játszott szerepet, hanem az, hogy a televíziós vetítés jogának megnyílását követően minél gyorsabban vetítsék le a filmet. Sok százezres nézettséget várnak, ezért is választották azt a szombat estét, amikor elkezdődik az X-Faktor idei szezonja, és azt remélik, hogy a tehetségkutató után nagyon sok néző marad a csatornánál. Műsoraikban láthatók a Saul fia spotjai, az alkotók több műsorban is szerepeltek már az elmúlt hónapokban, így a nézők tudhatják, mivel találkozhatnak majd.

A jogdíj összegét nem árulhatja el Kolosi Péter, de annyit elmondott a Népszabadság számokat firtató kérdésére, hogy a Saul fia ára nagyságrendileg nem különbözik más, főműsoridőben sugárzott filmekétől. Sőt, mivel az Oscar-díj kiosztása előtt állapodtak meg, a csatorna prémiumot is ajánlott arra az esetre, ha a film elnyeri a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat. Ami február ­29-én meg is történt. A várható szélsőséges reakciókkal kapcsolatban a programigazgató azt közölte, hogy a Saul fia ugyan kiváltott radikális véleményeket, de az RTL Klub vezetőségének nem dolga és nem is szándéka a kommentekkel foglalkozni.

Már volt rá példa

A kilencvenes évek végén nagy figyelmet kapott az RTL Klub vezetőségének döntése, miszerint ­Steven Spielberg 1993-as, hét Oscar-díjjal kitüntetett Schindler listája című filmjét reklám nélkül vetíti a csatorna. Kolosi Péter nem tud több ilyen esetről, és a véletlennek tulajdonítja, hogy mindkét film témája a holo­kauszt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.