galéria megtekintése

Új igazgatói pályázatot akarnak az Újszínház élére

1 komment

NOL

Az Új, a Madách és a Thália színházigazgatói pályázatának érvénytelenítését, és a törvény rendelkezéseinek megfelelő új pályázat lebonyolítását várják az Újszínház ügyvezetői állására pályázók közül többen. Közleményükben a pályaművek elbírálása körüli szabálytalanságokra hívják fel a figyelmet.

Az Újszínház ügyvezető állására pályázóknak a szakmai bizottság véleményezése és a közgyűlési döntés ellen is kifogása volt. A törvényi előírással szemben például egyik pályázat bírálatában sem vett részt az adott színházban dolgozók képviselője, a Madách Színháznál még a szakszervezeté sem, miközben a döntés a következő öt év munkáját meghatározza. Az Újszínháznál a reprezentatív szakszervezet delegáltja a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke volt, miközben a teátrumban nem működik ennek tagszervezete.

A jegyzőkönyvekből kiderül, hogy néhány szakmai bizottsági tag amúgy sem vett részt az értékelésen, a kiíró pedig nem gondoskodott póttagról. Így elbillent az arány a szakma rovására, a grémiumban a fenntartó főváros és a minisztérium politikusai és hivatalnokai voksoltak. A pályázók hiányolják a bizottsági ülés nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből a pályázatok értékelését is.

Felhívják a figyelmet arra: a szakmai bizottság által támogatottá minősített pályázatok nem felterjesztést jelentenek, hanem javaslatot. Így a munkáltatói jogkör gyakorlója nem dönthet úgy, hogy kizárólag a támogatott pályázatok közül választ nyertest. De a Fővárosi Közgyűlés nem tárgyalta a 10 érvényes pályázatot, nem hallgatta meg a pályázókat, csak a négy támogatottról döntött, és csak a névsorban első két jelöltről, Bodó Viktorról és Dörner Györgyről szavazott. Így a Közgyűlés felelős döntéshozatalának feltételei nyilvánvalóan nem álltak fenn. Ráadásul az augusztus 31-i ülés jegyzőkönyve a mai napig nem elérhető.

 

További megjegyzésük, hogy a pályázatok formai ellenőrzésekor a kiíró két – az Újszínházra – pályázót is kizárt, mivel nem volt szakirányú végzettségük, ennek hiányában 5 év vezetői gyakorlatuk. Az egyenlő elbánás követelményét sértették meg, amikor a Thália Színház igazgatói pályázójánál ugyanezt figyelmen kívül hagyták, a szakirányú végzettség alóli miniszteri felmentés lehetőségéről döntöttek, miközben az érintettnek szintén nincs 5 év színházi vezetői gyakorlata.

A munkáltatói jogkört gyakorló Közgyűlés elnökét, Tarlós Istvánt és Balog Zoltán minisztert arra kérik, vizsgálják meg a pályázati eljárások dokumentumait, hozzák nyilvánosságra a jegyzőkönyvek hiányzó részeit, a jogszerűtlenségek miatt pedig érvénytelenítsék a pályázatokat.

A közleményt az Újszínház ügyvezető igazgatói állására pályázók közül: Bodó Viktor, Hargitai Iván, Herczeg Tamás, Hudi László, Szűcs Katalin Ágnes, Tóth Péter, valamint többen a pályázatban résztvevő alkotótársak közül. A közleményhez csatlakozott a Független Előadó-művészeti Szövetség is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.