galéria megtekintése

Debrecenben az ügyvezető felelős a százmilliós képlopásért, a biztonsági őrök nem

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 25. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Debrecen város közgyűlése úgy döntött, hogy az önkormányzat az idei tartalék terhére kártérítést fizet a Modem-központból eltűnt – feltehetőleg ellopott – Csontváry- és Nemes Lampérth-művek után a tulajdonosnak. A képviselők egyúttal azonnali hatállyal felmentették ügyvezetői tisztségéből Kukla Krisztiánt, a Modem Kft. vezetőjét, mert a közgyűlés szerint felelősség terheli a történtek miatt.

Mint beszámoltunk róla: eddig ismeretlen körülmények között és ismeretlen időpontban elvitték a Modem raktárából Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című alkotását, valamint NemesLampérth József Táj című tusfestményét. A rendőrségi nyomozás 2014 áprilisa óta tart, de eddig nem vezetett eredményre.

A közgyűlés által pénteken megtárgyalt előterjesztés szerint az igazságügyi képszakértő a két kép együttes forgalmi értékét 130 millió forintban határozta meg, így a városháza kamatokkal együtt augusztusban 134 milliót utal át Antal Péter ügyvédnek, az Antal–Lusztig-gyűjtemény tulajdonosának.

Habár az önkormányzat tavaly tájékoztatta a biztosítót arról, hogy a képek szerepelnek a biztosítási kötvény részletező táblájában, a társaság mégsem fizet, mert szerinte „jelen esetben leltárhiányból eredő kárról” lehet beszélni, ami nem tartozik bele az önkormányzat és a biztosító között fennálló biztosítási szerződés fedezeti körébe.

 

A közgyűlés ezek után felmentette tisztségéből a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központot vezető Kukla Krisztiánt, mert „a munkaviszonyából származó lényeges kötelezettségét súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegte, az ilyen tisztséget betöltő személyektől elvárható gondosságot elmulasztotta, nem gondoskodott megfelelően a társaság működésének irányításáról, tevékenységének megfelelő belső szabályozásáról és ellenőrzéséről”.

A debreceni közgyűlésen megtárgyalt előterjesztésből kiderül, hogy a városvezetés a képek eltűnésén túl Kukla Krisztián fejére olvasta azokat a sajtónyilatkozatait is, amelyeket annak kapcsán tett, hogy

a város szerinte szakmailag elhibázott döntést hozott a Modem-központ kiüresítéséről és beolvasztásáról az egészen más profilú, másként működő Déri Múzeum szervezeti keretébe.

Papp László polgármester a megtárgyalt előterjesztésben azt írja, hogy az ügyvezető „megtévesztő és valótlan tartalmú nyilatkozatot tett akkor, amikor sietősen elhibázottnak és kétségesnek minősítette a társaság átalakításáról szóló közgyűlési előterjesztést, valamint a döntés szakmai és gazdasági érveit és gazdasági racionalitását is megkérdőjelezte”.

Az előterjesztő kifogásolja, hogy az Elfogyott körülöttünk a levegő című, a hvg.hu internetes oldalon megjelent nyilatkozatában „megtévesztő és valótlan tartalmú nyilatkozatot tett, amikor a kulturális osztály tevékenységéről úgy nyilatkozott, hogy hátráltatta a munkájukat, megállapítása szerint az önkormányzatnak és a Déri Múzeumnak a Modem jövőjéről nincs elképzelése, a város pedig kihátrált a társaság mögül”.

Kukla Krisztián szerint a felmentési előterjesztés  csúsztat
Kukla Krisztián szerint a felmentési előterjesztés csúsztat
Konyhás István / Népszabadság

Kukla Krisztián a közgyűlésen elhangzott felszólalásában megköszönte, hogy évekig a Modem vezetője lehetett, ugyanakkor közölte: a felmentésének indokait taglaló előterjesztés több csúsztatást tartalmaz. Mint mondta, a Modem működési feltételeit nem ő, hanem az önkormányzat szabta meg, azt pedig nem veszik figyelembe, hogy korábban éppen ő adott utasítást a biztonsági intézkedések szigorítására.

Erre Papp László azt mondta, Kukla Krisztián vezetői felelőssége az ügyben megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor

maga a város is felelősséget érez, ezért is döntöttek úgy, hogy kártalanítják a tulajdonost.

Az ügyet a polgármester „a város történetében példátlan esetnek” nevezte. Sokat elárul azonban a debreceni önkormányzati képviselők aktivitásáról, hogy a rendkívüli eseményről szóló előterjesztéshez senki sem szólt hozzá. Kukla menesztését egy tartózkodás mellett minden jelenlévő megszavazta. Utódja Gergely Gabriella, az intézmény gazdasági ügyeivel foglalkozó munkatársa lett, azaz a jövőben ő vezeti a Modem Kft. által működtetett Batthyány 24 galériát.

A városvezetést megkérdeztük róla, hogy a történtek miatt felmerült-e a Modem őrzését ellátó Pannon Guard felelőssége, mire Szekeres Antal jegyző azt válaszolta, a cég munkájával kapcsolatban a belső vizsgálat nem állapított meg hiányosságot.

Antal–Lusztig-gyűjtemény

A 2006-ban alakult Modem gyűjteményének alapját az intézménynél tíz évre letétbe helyezett Antal–Lusztig-gyűjtemény adja.

A több mint 3500 darabos gyűjteményt Antal Péter nagyapja, Lusztig Sámuel alapozta meg, aki a húszas években kezdte vásárolni saját kortársai munkáit. Ezek azonban a háborúban elkallódtak, így a holokauszt után a derecskei kereskedő újra nekilátott a gyűjtemény felépítéséhez. Antal Péter –folytatva a nagyapja által megkezdett munkát, folyamatosan bővítve az anyagot – az elmúlt évtizedekben létrehozta az egyik legnagyobb és legjelentősebb hazai modern és kortárs képzőművészeti gyűjteményt. Tavaly júliusban döntött úgy a debreceni közgyűlés, hogy a Modemet a Déri Múzeummal összevonja, februárban búcsúztatták önálló intézményüket a munkatársak a Facebookon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.