galéria megtekintése

Lázár beharangozta a költözést, amiből végül nem lesz semmi

0 komment


Sándor Tünde

Erősen lobbizott a Színház- és Fimművészeti Egyetem, mégsem kapta meg a Palotanegyedet, ahonnan a biztos befutónak kikiáltott Országos Széchényi Könyvtár is kiszorult.

Helyreállított díszlépcsőház, és a hajdani pompájában rekonstruált Hunyadi-terem is szerepel az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) íratlan megújítási tervében. A könyvtár végül nem költözik el a budai Várból a Nemzeti Múzeum mögötti Palotanegyedbe, a rádió egykori épületeibe, ahogy azt ősszel maga Lázár János miniszter beharangozta. Most fordult a kocka: kormányhatározat született a rádió volt helyéről, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum vehet majd birtokba, az OSZK meg marad a budai Várban, és egy vadonatúj épületegyüttest kap Piliscsabán raktározási célra.

A könyvtári raktárak tizenegy emeleten 15 ezer négyzetmétert foglalnak el a királyi palotában
A könyvtári raktárak tizenegy emeleten 15 ezer négyzetmétert foglalnak el a királyi palotában
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Tüske László, az OSZK főigazgatója kérdésünkre elmondta, az informatikai rendszerük katasztrófáját a kormány tavalyi 214 milliós támogatásával sikerült elkerülni, most a stabilitáshoz szükséges források biztosításán dolgoznak. Örömmel vették az új kormányhatározatot, ami „az olvasók és a munkatársak egy részének igényével is találkozott".

 

– A várbeli épület rekonstrukció­jával és részleges átalakításával kapcsolatban további fontos döntéseket kell hozni, ezekhez komoly előkészítő munkára lesz szükség – mondta a főigazgató, érzékeltetve, hogy a tervezés és a rekonstrukció még hosszú időt vesz igénybe, miközben addig is biztosítani kell a nemzetközi kötelezettségekkel is terhelt könyvtár működését, üzemeltetni, megjavíttatni az elavult gépeket és berendezéseket, a lifteket és a fűtési-hűtési rendszert egyaránt.

A költségkeretet nem ismerik, csak azt, hogy a megújulási koncepciónak józannak és takarékosnak kell lennie, igazodnia kell a Nemzeti Hauszmann-terv rekonstrukciós programjához és a könyvtár működési sajátosságaihoz. Látványos lesz a díszlépcsőház visszaépítése, és a mai napig eredeti méretében álló Hunyadi-terem rekonstrukciója (itt a magyar államiság dokumentumait állítják majd ki). Tervezik a reneszánsz Corvina-könyvtárt és az alapító Széchényi Ferenc könyvtárát megidéző emlékterem kialakítását. Egyelőre kevés a konkrétum, de az bizonyos, hogy az épület külső megújulását követi majd a modern klasszikus elemekkel, historizáló jelleggel megtervezett belső térképzés.

Ide kerül az új, piliscsabai raktárépület
Ide kerül az új, piliscsabai raktárépület
Mediaworks

A Piliscsabán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Iose-phium kollégiumának területén megépülő raktárral a folyamatosan bővülő dokumentumállomány egésze nem terheli majd a főépületet.
Megtudtuk, hogy a palotanegyed-beli álmokra a könyvtár pénzt nem költött, és konkrét tervek sem készültek.
Készült viszont építészeti koncepcióval a rádió volt épületeibe a Színház- és Filmművészeti Egyetem, amelynek rektora az odaköltözésükért kitartóan lobbizott. Számukra most nem marad más választás, mint új helyet keresni a művészképzéshez. Ez lehet a már korábban szóba került BM Központi Kórház hajdani épülete a Városligeti fasorban vagy a régi Ipartanoda, vagyis az Óbudai Egyetem Bánki Donát Karának Blaha Lujza téri épülete a Népszínház utca sarkán.

A többek által kiszemelt rádiótömb üresen álló épületeit kvázi nevető harmadikként az a Nemzeti Múzeum kapta meg, amelynek élére épp a napokban került új főigazgató, a Csorba Lászlót váltó Varga Benedek, aki csapatával a döntés bejelentését követően már munkához is látott a számukra egyértelműen örömteli feladat részleteit kidolgozni. A tervekről a végső szót Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztériumának vezetője mondja majd ki.

Nyerő fák

A Városligettel ellentétben a józsefvárosi Palotanegyedben a fák állnak nyerésre a házakkal szemben: a bejelentett kormányzati tervekben a Múzeumkert területének megnövelése szerepel, méghozzá épületek elbontása révén is. Annyi biztos, hogy nem a két palotát, a Károlyi- és Esterházy-palotát fogják elbontani, sőt azok felújításával impozáns új helyet nyer a múzeum.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.