galéria megtekintése

Angolokból belgák lettek

7 komment


Kácsor Zsolt

Takács Ferenc szerint ­kulturális okokkal magyarázható a ­kilépés, de ettől még nem lesz érthető.

„Mint tudjuk, a brit lobogó, a Union Jack ábrája az angol Szent György-keresztet, a skót Szent András-keresztet és az ír Szent Patrick keresztet egyesíti. Mostanában a futballpályákon megjelent a Szent György-keresztes zászló, a piros kereszt fehér alapon, azt lobogtatják. Ezzel azt jelzik, hogy ők nem britek, azaz nem skótok, nem írek, nem pakisztániak, nem jamaicaiak; ők angolok, nagyon-nagyon angolok. Csak éppen azt nem tudják, mitől azok. (...)

Azt kell mondanunk, hogy ebben az új multikulturális Nagy-Britanniában, ebben a kulturális és etnikai sokféleségben az angolokból belgák lettek. Azaz tulajdonképpen nincs hová állniuk, ha csak ebben az ürességben, ebben a hiányban meg nem tudják vetni a lábukat.” Ezeket – a Brexit után már látnokinak minősíthető – sorokat 2004-ben írta Takács Ferenc irodalomtörténész, műfordító, kritikus, az ELTE anglisztikai tanszékének nyugdíjas docense a Magyar Lettre International tematikus számában ...és az angolok hová álljanak? című esszéjében.

Az angol különállás kultúrtörténeti alapjairól az irodalomtudós megkeresésünkre azt mondta: az angolok mindig úgy érezték, hogy igazából nem tartoznak Európához. A „szigetország-mentalitás” igen erős bennük a nemzetté válás időszaka, azaz a reneszánsz kora óta, ami szerinte azért érdekes, mert a középkorban a birodalom nem is korlátozódott magára a brit szigetre, hiszen az egyik fele volt maga Anglia, a másik fele a mai Franciaországban terült el. Szerinte a különállás kialakulását részben magyarázhatja, hogy Ang­liát 1066-ban sikerült utoljára lerohanni, csakhogy a Brexit abszurditását nem lehet csak egy történeti tényre visszavezetni, mert most – mint fogalmazott – „mintha mindenki meghülyült volna”.

 

– A függetlenedni vágyó skótokat az angolok annak idején azzal riogatták, hogy ha kiválnak Nagy-Britanniából, akkor kiesnek az Európai Unióból is. A skótok erre benn maradtak, mire most az angolok kiszavazzák magukat az unióból. Teljes az esztelenség – tette hozzá.

Négy nap elég volt ahhoz, hogy a vizuális művészek a maguk eszközeivel reagáljanak a kilépésre
Twitter

Arra a kérdésünkre, hogy habár Európa nem azonos az Európai Unió­val, miért érezzük mégis úgy, hogy az angolok nem az unióra, hanem ­Európára mondtak nemet, Takács Ferenc azt válaszolta: habár Anglia és az európai országok között nagyszerű és mély a szellemi és műszaki együttműködés, az angolok kulturális értelemben soha nem érezték magukat Európában, hiszen „nincsen náluk kulturális európaiságtudat, ők angolok”, fogalmazott. Végül azt mondta: „Kultúrtörténeti dolgokkal magyarázhatom, ami történt, de ez nem azt jelenti, hogy értem is, hiszen megmagyarázhatatlan, kiszámíthatatlan dolgok sora történik, ami akár oda vezethet, hogy széthull egész Nagy-Britannia.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.