galéria megtekintése

Még csak 24 éves, de már a nemzetközi sikerek kapujában áll

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 26. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Futballistának készült, azért kezdett trombitálni, mert viccesen kell fújni a hangszert. Azóta nyert egy sor versenyt és ösztöndíjat, négyszer játszott a Carnegie Hallban, Agitatio című lemezét a hónap albumának választotta a Bajor Rádió. És még mindig csak 24 éves.

Rézfúvós szomszédjának lenni nem leányálom. Annak a salgótarjáni panelháznak a lakói is pontosan tudták, hol tart a gyakorlásban a szomszéd fiú, amelyben Pálfalvi Tamás trombitaművész felnőtt. „A gyerekkori szomszédok nagyon jól viselték az állandó trombitaszót, megesett, hogy a lépcsőházban rám szóltak: Tomikám, ma keveset fújtál, nem lesz ez így jó… Angliában már nem volt ilyen könnyű gyakorlóhelyet találni, végigjártam a templomokat, míg végül találtam egyet, ahol befogadtak. A pap eleinte csak heti egy órát akart engedélyezni, ám festő felesége kerek perec megmondta: egy művésznek sok időre van szüksége a gyakorláshoz, úgyhogy jöjjek csak, amennyit akarok.”

Hogy Tamásnak érzéke lehet a hangszerhez, azt ránézésre mondta meg a szülőknek egy zenetanár az iskolai folyosón: „olyan trombitás szája van”. Apró szépséghiba, hogy Tamásnak akkoriban esze ágában sem volt zenélni. „A szomszédunkban lakott Mohácsi Lajos futball-játékvezető, ő vitt el az SBTC egyik edzőjéhez, nézze meg, hogy tudok dekázni. Tizenhat éves koromig fociztam, de aztán mégis a fúvós tanszakon kötöttem ki. Tetszett a brűzölés, ahogyan a fúvókát fújjuk. Amikor 2002-ben Szabó István tanár úr benevezett az országos versenyre, annyira lenyűgöztek az ott hallottak, hogy tudtam: ez az én utam.”

A Bajor Rádió a hónap albumának választotta első lemezét
A Bajor Rádió a hónap albumának választotta első lemezét
Birtalan Zsolt

 

A trombitálás nem könnyű üzem: ha csupán egyetlen napot kihagy az ember, azt is meghallani a játékán. „Ha egy hétig nem gyakorolnék, újra kellene tanulnom trombitálni” – nevet Tamás, aki szerint a gyakorlás mellett fizikailag is a topon kell lenni. „Muszáj edzeni, én például fekvőtámaszozni szoktam. Koncertek előtti napokon oda kell figyelni arra, mit eszem, mennyit iszom vagy gyakorolok, hiszen bármilyen furcsa is, már attól is szebben szól a hangszer, ha egy órával többet alszom.”

Bár manapság nem ritka, hogy a dekoratív komolyzenészek karrierjét a popsztárokéhoz hasonlóan egyengetik, Pálfalvi a hagyományos karrier és repertoár híve. „Láttam már persze olyat, aki bőrgatyában meg szélgéppel áll színpadra, de nálam ez nem erről szól. Felőlem csinálhat bárki bármit, a lényeg úgyis csak az, hogyan szól.” Kevés szabadidejében Tamás falja a könyveket és az ismeretterjesztő magazinokat.

Az Agitatio remek osztályzatokat kap a kritikusoktól, a Bajor Rádió honlapján úgy írnak róla: „Nem kérdés: az Agitatio hű a címéhez. Tamás úgy prezentálja magát és hangszerét, mint egy kalandtúrán lévő dream teamet – amely magával viszi a hallgatót is. Szóval öveket becsatolni, szerezzenek be egy CD-t – a pulzusszámuk garantáltan megemelkedik majd.”

Pálfalvi tehát minden jel szerint még ennél is komolyabb nemzetközi sikerek kapujában áll. Ő azonban a másmilyen sikereket tartja a legfontosabbnak: „Egy iskolai hangszerbemutatóra kortárs darabot vittem, ami talán merész választásnak tűnhet, de a gyerekek néma csöndben hallgatták. Amikor a végén megkérdezték tőlük, mit éreztek, miközben játszottam, az egyik kislány azt mondta: boldogságot.”

Névjegy

PÁLFALVI TAMÁS Trombitaművész. Salgótarjánban született 1991-ben. A zeneművészeti szakközépiskola után az amerikai Bard College, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Boldoczki Gábor növendéke. Középiskolásként megnyerte az Országos Trombitaversenyt, később az Amerikai Egyetemi Trombitaverseny döntőse, az International Chicago Brass különdíjasa.

Fellépett a Carnegie Hallban és a tokiói Suntory Hallban. Első, Agitatio című szólólemezét a Fanny Mendelssohn-ösztöndíjnak köszönhetően készíthette el. A Zeneakadémián – ahol a Karrieriroda támogatja – április 1-jén lép fel. A múlt héten az év szólistájának választották a mecklenburg–elő-pomerániai fesztiválon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.