galéria megtekintése

Kokárda máshogy

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 13. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

Bár 1848 óta március 15. nemzeti szimbóluma a kokárda, több mint tíz éve sokan nem hajlandóak kitűzni, amióta a 2002-es választásokat megelőző kampányidőszakban a jobboldali pártszimpátiát kifejező jelképpé vált. 

Sokan megpróbálták már „rehabilitálni”, mondván: a jelképet nem sajátíthatja ki a jobboldal, de nem igazán jártak sikerrel. Az elmúlt hetekben viszont érdekes, alternatív nemzetiszín kitűzőkkel találkoztunk a dizájnvásárokban, kézműves oldalakon. A jelkép megmozgatta az iparművészek és a hobbi ékszerkészítők fantáziáját.

Sütitől a láncokig

 

A kokárda szó jelentése: szalagrózsa, de az alkotók szívesen elrugaszkodnak az anyagtól és a formától. Láttunk a neten gyapjúból készült háromszínű babát és lufit, kisdobosövre emlékeztető piros-fehér-zöld fémövcsatot. Nem vettük meg a filcből varrt virágot és gyűrűt sem, az egymásra fűzött háromszínű leveleket és a színes madarat sem. Találtunk akrilfestékkel kent pöttyös favirágot, amiről egy repülő csészealj jutott eszünkbe. A műfaj szégyene a penészes kókusztekercsnek látszó kokárdasüti. Tetszett viszont a beton ékszert készítő Bibe százforintos nagyságú pillekönnyű kitűzője egy hétvégi budapesti vásárban.

Ugyanezen a dizájnvásáron árult Sebők Judit is, aki nemcsak a textillel, a gombokkal, az ékszerekkel szeret játszani, hanem a szavakkal is. Már a műveit is a többjelentésű Fércművek névvel látta el, nemzetiszín nyakbavalóihoz pedig nem választhatott volna stílusosabb szlogent, mint a Nemzeti dal egyik sorát: „és mi mégis láncot hordunk”. Barátjától kapta az ötletet az egyik Facebook-posztján. Tavalyi színes gombos-rojtos láncai mellé az idén kitűzőt és fülbevalót is tervezett. Tartott ugyan a támadásoktól, amiért nem ortodox módszerrel használja a nemzeti színeket, de megkönnyebbülve tapasztalta: erre is akadnak vevők. Bírják a szokatlan, olykor poénokra épülő Fércműveket.

Ékszerjellegű Patrióta

Az ember minden évben elveszti a kokárdáját, mondja Panyi Zsuzsi, és mi ezzel mélységesen egyetértünk. Februárban még megvan, októberben is előkerül, de éppen a napján sehol sincs. Olyan igényesebb kitűzőre gondolt az ékszerkészítő, amit az ember nem hajít be a fiókba, és nem ássa el a varródobozban. Ehhez saját műfaját, az üveg ékszert használta. Néhány éve készített egy francia trikolor üvegmedált, és a fia megkérdezte tőle, miért nem csinál magyart is. Azóta a család összes tagja ilyet tűz ki március 15-én, és az év további részében az ékszerdobozban tárolja.

A kollekciójának a Patrióta elnevezést adta Panyi Zsuzsi, külön szettet készített lánccal és gyűrűvel a nőknek, zászlószerű kitűzőt vagy körkörös kokárdát, valamint mandzsettagombokat a férfiaknak. A gombokat külön a férfiak kérésére hozta ki, és belátta, nem is rossz ötlet, hiszen akárcsak a női ékszerek: egész évben hordhatók. Ezeket a szetteket leginkább a harminc év felettiek és az idősebbek vásárolják, főként a konzervatívabb ízlésűek, akiknek fontos így is kifejezniük a magyarságukat. A kokárdavitáról – honnan olvassuk a piros-fehér-zöldet – a blogjában is írt Panyi Zsuzsi, és hogy kedvezzen mindenkinek, elkészítette mindkét verziót.

Irodalmi és vagány

Az idei március legvagányabb kokárdája Wild Judit munkája. Vadjutka ünnepi Petőfi-kollekciója megtalálható a Petőfi Irodalmi Múzeum shopjában is. A fából készült ékszerek nagy részén a költő portréja dominál, belőle lóg apró láncon egy minikokárda (van egy pandantja is, az a kivétel). A múzeumshopban a legnépszerűbb a költő az „anyám tyúkjával”, de veszik azt is, amelyről szív fityeg.

Teknős Miklós

Wild Juditot sosem izgatta igazán a kokárda műfaja, gimnazista kora óta nem is hordja, az utóbbi négy évben március 15-én inkább tüntetni járt, mint ünnepelni. Hogy mégis miért készített alternatív kitűzőket? Azt javasolta az értékesítésben segítő kolléganője – aki egy korábbi, Woody nevű kollekcióját menedzselte a PIM-ben –, találjon ki valamit az ünnepre. Ő meg olyat szeretett volna, ami nem dögunalmas, kicsit összetettebb, párosítható és mégsem tiszteletlen, ráadásul nem rakódott rá politikai maszlag az elmúlt tizenvalahány évben. Megtervezte a kokárdáit, a CsipkeDesign munkatársai pedig kivitelezték, és igencsak meglepte, hogy ekkora sikert arattak. Most meg azon töpreng, kikkel folytassa az irodalmi kitűző-sorozatot, hátha a többi is bejönne.

Kokárdavita

A magyar hagyomány szerint, a pesti radikális ifjúság vezérei, Petőfi Sándor és Jókai Mór szerelmüktől, Szendrey Júliától és Laborfalvi Rózától kaptak nemzetiszínű kokárdát az 1848-as forradalom estéjén. Vérre menő viták olvashatók a neten arról, hogyan kell színrendben a nemzeti zászlót szimbolizáló kokárdát olvasni.

A történész Katona Tamás szerint, „…a kokárda úgy készül, hogy egy nemzeti színű szalagot meghajlítunk. Hogyha azt akarjuk, hogy kétoldalt piros-fehér-zöld jöjjön ki belőle, bizony itt a zöld kerül kívülre és a piros belülre. A kokárda mindig belülről kifelé olvasandó. De már 1848-ban a kokárdák többsége fordított volt. Kívül volt a piros, mert úgy csinosabb.” Többek között A magyar kokárda című oldal készítői ezt tévedésnek vélik, szerintük az eredeti kokárda nem a meghajlított nemzetiszínű szalagocska, a szalagkokárda-hal. Petőfiék kitűzőjén a rózsán kívülről befelé mennek a nemzetiszínek, és külön varrták rá a szárat.

Ünnepi hétvégi programok

TOBORZÓ FLASHMOB
Március 14., 16.00 Budapest, Kolosy tér
A nemzeti ünnep előestéjén rendhagyó módon flashmobbal készülnek a Kolosy téren. A kézműves-foglalkozást, a csákó- és kokárdakészítést, a jelmezes fotózást katonai toborzó és táncház követi a Göncöl Néptáncegyüttessel.

FRANCIA HANGULATBAN DEBUSSYVEL ÉS RAVELLEL
Március 14., 19.00, Debrecen, Kölcsey Konferencia Központ
A Kodály Kórust és Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényli, karigazgató Pad Zoltán. Közreműködik: Hajnóczy Júlia –ének.

MÁRCIUS 15-I ÜNNEPI ELŐADÁS
Március 14., 19.00, Budapest, Pesti Magyar Színház
Az 1848–1849-es forradalomra és szabadságharcra emlékezik a Pesti Magyar Színház a Pesti Magyar Színház Színiakadémiájával közösen. 14-én a színiakadémia elsős hallgatóinak előadását tekinthetik meg. Lengyel Ferenc, Tóth Sándor és Szűcs Kinga színművész és osztályvezető tanár rendezését láthatják a pedagógusok és a gyerekek.

KOBAJASI KENICSIRO
Március 14., 19.30, Budapest, Zeneakadémia
Az idén a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenye megnyerésének negyvenedik évfordulóját ünneplő karmester a Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezényli. A hangverseny programja: Mahler: II. (c-moll) szimfónia, „Feltámadás”.

KONCZ ZSUZSA 10. JUBILEUMI NAGYKONCERT
Március 14., 20.00, Budapest, Papp László Budapest Sportaréna
A Tündérország című album megjelenését követően Koncz Zsuzsa tizedszer is az Aréna színpadára lép. A 10. jubileumi nagykoncert fellépő vendége lesz többek között Bródy János és Tolcsvay László.

BËLGA: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK 15 ÉV
Március 14., 20.00, Budapest, A38 Hajó
Furcsa, szürreális, (ön)ironikus szövegek, zseniális műfajparódiák, oktatószámok, kiosztódalok, alázózenék, egzisztencialista butadiszkó, gyereklemez, modernizált bordal, négynegyedes történelmi tabló, politikai odamondogató és nagyszabású online lemezsorozat. Most, tizenöt évvel az első koncert után a Bëlga nagyszabású összefoglalóra készül: igazán van miből válogatni.

KLAPKA
Március 15., 18.00, Győr, Városház tér
Másik Lehel és Vizeli Csaba rockmusicalje, amely az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc utolsó időszakába kalauzolja el a nézőket.

DÍSZHANGVERSENY
Március 15., 19.00, Pécs, Kodály Konferencia- és Koncertközpont
A Pannon Filharmonikusok minden évben magyar szerzők műveinek előadásával tiszteleg az 1848–1849-es szabadságharc hősei és áldozatai előtt. Vezényel: Bogányi Tibor, közreműködik: Kiss Gy. László (tárogató). A koncert programja: Balassa Sándor: Hunok völgye, Tóth Armand:Kapuvári rapszódia, Bartók Béla: Táncszvit.

VUJICSICS EGYÜTTES
Március 15., 20.00, Budapest, Fonó Budai Zeneház
A délszláv zene hazai legjelentősebb, világhírű képviselője az idén 40. születésnapját ünneplő Vujicsics Együttes. A zenekar gyűjti, feldolgozza és megszólaltatja a magyarországi szerbek és horvátok zenéjét. Az Európát, Ausztráliát és a Közel-Kelet országait bejárt együttes most a Fonóban lép fel a nemzeti ünnepen.

KIFELÉ!
Március 15., 20.00, Budapest, MüSzi (Művelődési Szint)
A Radikális Szabadidő Színház előadása egy közös formáció első bemutatója. Három színházi műhely három alakja egy színpadon. Dramaturgiáját Tolnai Ottó prózája, velencei kémek jelentései, önálló színészi monológok, Liszt Ferenc zenéje és Kierkegaard félelme és reszketése kovászolja. Az előadást Landerernek, a nyomdásznak ajánlják. A cím megfejtéséhez pedig annyit: egy pesti polgár – merő jóindulatból, eléggé félreérthetetlenül –azt javasolta a mesternek, amikor Táncsics börtöne megnyittatott: Kifelé! Diákoknak, forradalmároknak dupla áron!

VAN EGY ORSZÁG
Március 15., 20.00, Budapest, Trafó Kortárs Művészetek Háza
A Rájátszás március 15-i különleges koncertje. Pop-rock, írók, költők és zenészek, zenék és irodalom. Írás és újraírás. Játék. Március 15. Haza és haladás. Haladás és haza. A Rájátszás játék a szavakkal és a zenével. Az utóbbi évek legizgalmasabb irodalmi és zenei produkciójában ismert rockzenészek és kortárs költők írják újra és játsszák el egymás műveit. Erdős Virág, Háy János, Grecsó Krisztián és Szálinger Balázs új szövegeket ír a zenészek ismert dalaihoz, a 30Y, a Kistehén, a Heaven Street Seven és az Óriás frontemberei, dalszerzői pedig megzenésítik a költők verseit. Az este fellép: Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Szálinger Balázs és Beck Zoltán, Egyedi Péter, Kollár-Klemencz László, Szűcs Krisztián, Sárközy Zoltán, Jancsovics Máté

A HAGYOMÁNY NEM MÚZEUMI TÁRGY
Március 15., 20.00, Bécs, Akademietheater
A rendezvény címe Esterházy Pétertől kölcsönözve, az író jóváhagyásával. Est nemzeti identitásról, nemzeti hagyományokról és modernitásról. Résztvevők: Márton László író, Kovalik Balázs operarendező és Oláh Kálmán. Moderátor: Bernhard Studlar író, történész, színházi dramaturg. A felolvasásokon Esterházy Péter Lukács Miklósról írott laudációja, két vers Térey Jánostól (A és D; Az örökség), Márton Lászlótól pedig egy regényrészlet hangzik el. Oláh Kálmán olyan saját műveit játssza, amelyeket Bach, Bartók vagy magyar népdalok hatására komponált, ezekből indul el, de jórészt improvizál majd.

EGY ÓRIÁS BÉCSBŐL BEETHOVEN, AZ ELSŐ ROMANTIKUS
Március 16., 15.00, Budapest, Művészetek Palotája
A Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekart Záborszky Kálmán vezényli. A zenetörténet nagy korszakváltásait bemutató matinésorozat délutánján Beethoven: Coriolanus-nyitány, op. 62, Beethoven: V. (c-moll, „Sors”) szimfónia, op. 67 – részletek, Beethoven: VI. (F-dúr, „Pastorale”) szimfónia, op. 68 – részletek hangzik el.

SZÍNHÁZ A MAGYAR JELENBEN
Március 16., 17.00, Bécs, Kasino
A bécsi Burgtheater magyar fesztiváljának keretében magyar színházi emberek – Máté Gábor, Gáspár Máté, Mattyasovszky Bence, Horváth Csaba, Gulyás Márton és Csáki Judit – beszélgetnek a mai magyar színház, benne kivált a függetlenek helyzetéről Rubina Möhring moderálásával.

„MEG AKARLAK TARTANI...”
Március 16., 19.00, Budapest, Púder Bárszínház és Galéria
A Léda–Csinszka-levelekből összeállított darab Ady Endre szerelmeinek történetét meséli el két nő szemszögéből. Színész: Dobrovszki Dóra, Imre Dóra, közreműködő: Mikó Csaba.

PHILOKTÉTÉSZ
Március 17., 19.00, Budapest, Ódry Színpad
A Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor vezette osztály előadása. Történik Lémnosz szigetén? A trójai háború idején? 1013 hajó. 43 görög hős. 30 hadtest. Egy ostrom. Három istennő, egy alma, egy szerelem. Hősök. Ügyes eskü. Istenek a hegyormon. Mit jelent hősnek lenni? Akkor mit jelentett, és most mit jelent? Vannak még hősök? Vagy mi teremtjük őket? Vagy a helyzetek? Vagy a szükség? Ők kellenek nekünk vagy mi nekik? A hősöknek kellenek hősök? Egyáltalán, ki a hős?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.