galéria megtekintése

Álkertész tette rendbe a temető nyilvántartását

1 komment


Bárkay Tamás

Új rekord született hazánkban: az ország 2098 településének 4548 szervezete összesen 13 076 főt tudna kulturális közösségi munkásként, illetve koordinátorként foglalkoztatni a 2016. március 1-jén induló, egy évig tartó programban – adta hírül minap önérzetesen a humántárca.

A Kulturális Közfoglalkoztatási Programban olyan, legalább érettségivel rendelkező regisztrált álláskeresők vehetnek részt, akik a kultúra és közművelődés területe iránt érdeklődnek. A cél az, hogy tevékenységükkel hozzájáruljanak a települési értékek feltárásához, a helyi rendezvények megvalósításához, a helytörténeti gyűjtemények bővítéséhez, a közösségi élet újraszervezéséhez, valamint a kulturális alapellátás új módszerekkel, tevékenységekkel való gazdagításához. A közfoglalkoztatottakat települési önkormányzatok, kulturális és közművelődési intézmények, valamint a civil és egyházi szervezetek fogadják – tudatta minap az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Mélyen van a bérszínvonal
Mélyen van a bérszínvonal
Teknős Miklós / Népszabadság

A lehetőségnek főleg a falvakban örülnek. Nagy segítség a közfoglalkoztatás intézménye például az 1500 lakosú Drégelypalánk kultúrintézményeit összefogó nonprofit kft. számára. Itt két fiatalt – egy idegenforgalmi asszisztenst és egy művelődésszervezőt – alkalmaznak a helyi turisztikai központban, amely nekik köszönhetően a hét minden napján és ünnepnapokon is fennakadásmentesen fogadni tudja a község és főleg Szondi várának látogatóit – tudtuk meg az intézmény ügyvezetőjétől.

 

Pásztor Ildikó persze boldogabb lenne, ha – három másik munkatársához hasonlóan – őket is főállásban alkalmazhatná, de a környéken ez a három főállás is ritkaságnak számít – jegyezte meg.

Az Emmi győzelmi jelentése egy másik perspektívából nézve szomorú jelenséget  takar. Azt üzeni tudniillik, hogy a közgyűjteményeknek és közművelődési intézményeknek változatlanul óriási szükségük volna a képzett dolgozókra,

az állam azonban még az országos átlagnál is jóval gyengébb fizetésekre elegendő kereteket sem hajlandó megadni nekik.

Mindez sokat elárul arról, hogy a kormányzat mennyire veszi komolyan a kultúrának ezt a területét – közölte érdeklődésünkre az érintett szakszervezetet vezető Papp Katalin.

A KKDSZ elnöke emlékeztetett: a mai magyar falu jellegzetes figurája a kultúrházvezető, aki egyúttal portás és takarító is, és még ki tudja. Hozzátette: a furcsa regula szerint bármilyen képzett is a közfoglalkoztatott, valódi szakmai tevékenységet nem végezhet – bár szívesen tenné –, afféle kulturális segédmunkásként működik közre. Egy közmunkássá lett könyvtáros új minőségében például már nem készíthet bibliográfiai leírást sem. Ez persze nyilván a szolgáltatás színvonalára is hat.

Átvészelésre jó a kultúrközmunka

Kíváncsiak voltunk, kik rejtőznek a számok mögött, tehát íme két kultúrközmunkássors, dióhéjban.

Az egyik egy kisváros múzeumának régészeként került az utcára egy átszervezés miatt. Hosszas és eredménytelen keresgélés után egy köz­ségi önkormányzat fogadta a közmunkásai közé. Nem egészen szabályosan, ugyanis a helyi keret szűkössége miatt papíron fizikai munkát végzett – hivatalosan a helyi fóliakertészetben és a falu útjainak rendbetételén munkálkodott –, a valóságban azonban komolyabb felkészültséget igénylő feladatot bíztak rá:  temető nyilvántartását kellett rendbe tennie, amelyért a jogszabály szerint durván 15 ezer forinttal több pénz kellett volna kapnia.

Ezzel együtt máig hálás a meg nem nevezett önkormányzatnak, mert – mint fogalmazott – az éhhalál küszöbéről rántották vissza a családját.

Másik megszólalónk főállású művelődésszervezőből lett közfoglalkoztatott művelődésszervező. Egy pesti kultúrház kollektívájának tagjaként úgy látja: a közmunka pozitív oldala az a lehetőség, hogy a magasabb képesítésű munkanélküliek emberhez méltó körülmények között, sok esetben a saját eredeti szakmájukhoz közel eső munkafeladatokat végezhetnek, munkatársi közösségben „vészelhetik át” azt az életperiódust, amíg nem találnak állást az elsődleges munkaerőpiacon (már ha találnak egyáltalán).

Negatívuma viszont, hogy a közmunkás – a minimálbért meg sem közelítő javadalmazás mellett – számos ellentmondásos elvárásnak próbál megfelelni,

felnőtt fejjel egy gyermeki szintre lefokozó, engedelmesen önállótlanná tevő rendszerbe kénytelen beilleszkedni,

így név nélküli nyilatkozónk mindent egybevetve látszatmegoldásnak tekinti helyzetét. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.