galéria megtekintése

Alföldi Kékszakállút kereste

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 10. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Skálázás a folyosón és a mosdóban. Vajon a koloratúrszoprán tényleg hajba kap a mezzóval a hőstenor miatt? Operaverseny Alföldi Róbert rendezővel és Eötvös Péter zeneszerzővel, akik biztos kézzel választottak a jelentkezők közül.

Erőteljes hang. Drámai. Szép mélységek. Ilyesmiket írogatok a papíromra a nevek mellé, ahogy az előéneklésre sorjáznak a versenyzők – aztán délután rájövök: ezzel a lendülettel akár szét is téphetem a jegyzeteimet. Az Armel Operaversenyen ülök, amelynek szervezői először tették nyilvánossá a második forduló meghallgatásait. Bár nem kígyóztak a Bálnáig tömött sorokban az emberek, azért szép számmal jöttek az érdeklődők a Budapest Music Centerbe, ahol eldőlt, kik kapják a 2016-os fesztiválokon bemutatott operák szerepeit.

Délelőtt a saját maguk választotta áriával lépnek színpadra a fiatal énekesek. Ezt követi a délutáni workshop, amely több szekcióban zajlik. Én az Eötvös Péter zeneszerző és Alföldi Róbert rendező által vezetett kettős foglalkozásra osonok be. Itt nem csupán a komponista legújabb, Senza Sangue című operájának főszereplőjét keresik, hanem a vele párban előadandó Kékszakállú két karakterét is.

Ne legyen túl operás az énekes, ezt várta Alföldi
Ne legyen túl operás az énekes, ezt várta Alföldi
Kállai Tóth Anett

 

Az Avignonban színre kerülő Eötvös-darab rendezője, Alföldi Róbert szerint kiegyensúlyozottabb a mezőny, mint a korábbi versenyeken. De vajon milyen énekest keres ő, létezik-e amolyan „eötvösös” jellemvonás? „Ne legyen túl operás” – nevet a direktor. – Eötvös Péter a közlést keresi az énekesekben, ahogyan én is.” Mint kiderül, nem csak én nem megyek sokra a délelőtti jegyzeteimmel: Eötvös Péter az első kör után azt hitte, megtalálta, akit keresett, a második forduló viszont mindent felülírt. „Nagyon érdekes, mennyire mást látunk az énekesektől a meghallgatáson, mint a workshopon – mondja a komponista. – Akadt, aki délelőtt nem sokat mutatott, aztán délután egyszer csak ott volt. Egy menetben nem biztos, hogy megfelelő eredményre jut az ember, ebben a rendszerben erre nagyobb az esélye. Először is azt figyeljük, ki van a professzionalizmus fokán. Ezután azt, hogy van-e kapacitás az illetőben a tanulásra, fejlődésre. Hiába énekel csodálatosan a meghallgatáson, ha a workshopon kiderül, hogy nem tudjuk kihozni belőle, amit szeretnénk.”

Márpedig Alföldi Róbert – aki amúgy az énekes próbán fejből mondja a Kékszakállú teljes szövegkönyvét a versenyzőkkel – nem kíméli a delikvenseket. Van, akivel komplett jeleneteket gyakoroltat, másnak meg egymásra halmozott székeket kell éneklés közben cipelnie. Teher alatt nő a pálma… „Még nem vette elő a késeket!” – inti visszafogottságra például az egyik Juditot félig komolyan a zeneszerző. Magyarul, angolul és franciául folyik a diskurzus a színpadon, a hangnem végig barátságos, sok a nevetés. – A legtöbb versenyen hidegen kiosztják a versenyzőket – mondja Eötvös. – Ez sem nekem, sem Robinak nem stílusa. Szavait mindjárt alá is támasztják a versenyzők, akik szerint a legtöbb nemzetközi megmérettetéssel ellentétben itt kifejezetten barátságos a hangulat. Még közvetlenül az eredményhirdetés előtt – immár estélyiben-frakkban – is kedélyesen fényképezkednek az ellenfelek, s bár a csalódottság határozottan ki-kiül némely arcra a verdikt hallatán, a becsületes taps azért mindenkinek jár.

A kiválasztottakkal persze madarat lehet fogatni. Van, aki az operaigazgató (újdonsült főnöke) nyakába ugrik, más felkiált örömében, ám a gaboni versenyző boldogságát egyszerűen nem lehet überelni: Adriana Bignani-Lesca könnyeivel és légzésével is küszködik, amikor kihirdetik, hogy ő kapta a pisai Teatro Verdi által felajánlott szerepet. Félő, hogy elájul. Demcsák Zsuzsa műsorvezető ötösre vizsgázik empátiából, amikor a legkisebb irónia nélkül hagy néhány pillanatnyi szünetet a hölgynek, hogy összeszedje magát. Hiába, no: egy ilyen lehetőség karriereket képes gyökerestül megváltoztatni. A Judit szerepére kiválasztott Miksch Adrienn is csak annyit tud kibökni az eredményhirdetés után: rettentően boldog.

Hogy mennyire váltak be a kiválasztottak, az kiderül jövőre. Addig is jönnek a tavalyiak az ez évi darabokban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.