galéria megtekintése

Ahol Bartók nem játszott

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 13. számában
jelent meg.


Torma Tamás
Népszabadság

Miután a Magyar Nemzeti Bank megvásárolta a tiszaroffi kastélyszállót és több mint tízmilliárdért a Nyugati térnél álló Eiffel Palace-t is, a legfrissebb hír úgy szól, hogy az MNB egyik alapítványa 3,42 milliárd forintért rendezvény- és oktatási központot vásárolt. Kíváncsiak voltunk, milyen épület érte meg a legutóbbi milliárdokat.

Az épület 1890 körül
Az épület 1890 körül
Budapest Főváros Levéltára, Fotótár

A vároldal talán legpanorámásabb helyén, a budai Vár Duna felőli bejáratánál áll az Ybl Miklós által tervezett egykori Lónyay–Hatvany-villa utódja. 1870–71-ben gróf Lónyay Menyhért miniszterelnök rangjának megfelelő lakhelyet keresett magának. A korábbi pénzügyminiszter kiváló pénzügyi szakember, de kivagyi ember hírében is állott, így történhetett meg, hogy az épületet a török kori Aranybástyára építették – éppen néhány évvel korábban, ahogy 1873-ban az itteni rendezési tervek elkészültek. Meg is támadta hamarosan a parlamenti ellenzék (maga Csernátony Lajos, Kossuth egykori titkára), és mire a ház elkészült, a gróf már nem volt miniszterelnök.

 

A villa történetének második fejezete 1923-ban kezdődött el, amikor báró Hatvany Ferenc vásárolta meg. A Hatvany családot inkább Ady és József Attila mecénás barátjáról, Hatvany Lajosról ismerjük – testvére, Ferenc festőművész volt és híres műgyűjtő.

Több mint 800 műtárgyból álló műgyűjteményében Goyától Picassóig spanyolok és Monet-től Renoirig híres francia impresszionisták szerepeltek, de a szőnyeggyűjtemény talán még ezeknél is híresebb volt. (A villában a műgyűjteménytől övezve komoly társasági élet folyt, sokak szerint Bartók Béla is itt zongorázott Thomas Mann-nak, amikor az írót fogadta a budapesti kultúrelit, de ez nem igaz: a nagy találkozásra a Várban, Hatvany Lajos Bécsi kapuhoz közeli házában került sor.)

Az utód ma
Az utód ma
Szabó Miklós

Ez a gyűjtemény tűnt el a háborúban – a házat bombatalálat érte –, sokáig nem lehetett tudni, hogy megsemmisült-e, a németek, esetleg a szovjetek vitték-e el. (Mindkettő: először 1944. december 1-jén a németek Adolf Eichmann parancsára a német–cseh határ közelében egy régi ezüstbányában rejtették el, aztán jöttek a szovjetek és az amerikaiak: a megtalált festmények nagyobbik részét a Szovjetunióba szállították, kisebb részét amerikai katonák vitték el.)

Az eredeti Lónyay–Hatvany–Ybl-villát tehát a világháborúban bombatalálat érte, helyén sokáig játszótér volt. A területet az állam sokáig sajátjaként kezelte, a telekkönyvekbe viszont ezt elfelejtették bejegyezni, így azt a rendszerváltás után az örökösök eladták. Ekkor kezdődött el a történet harmadik fejezete.

Jó tíz éve az ambiciózus építtető, Bognár Botond kivételes tervezőválogatottat gyűjtött össze Kerényi Józseftől a világhírű (és Pritzker-díjas) japán Tadao Andón át Bordás Péterig (később ő tervezte a debreceni Loki-stadiont), az épület tetejére pedig egy másik világhírű dizájnercelebritás, Ron Arad készített volna egy tekeredő mobil obeliszket. Végül az egészből nem lett semmi: jött a válság, és a Villa Budapest sem válhatott a város legexkluzívabb kulturális találkozóhelyévé.

A Lónyay–Hatvany–Ybl-villából tehát a tervek szerint rendezvény- és oktatási központ lesz. Évekkel korábban a villa értékét állítólag 2,5 milliárd forintra becsülték, most ezért a jegybank alapítványa nettó 11,2 millió eurót, azaz nagyjából 3,4 milliárd forintot fizetett.

Az alapítvány párhuzamosan egyébként a Várban egy másik villát is vásárolt: a Mátyás-templommal szemben álló régi budai városházát 1,85 milliárd forintért vették meg a Magyar Tudományos Akadémiától.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.