galéria megtekintése

A szocialista szellem modellvasútja

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 02. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

A szocialista magyar játékgyártás legnehezebben felejthető reprezentánsaival szembesíti a publikumot a mosonmagyaróvári Flesch Károly kultúrközpont. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum vándortárlatán az iparágat körbelengő hangulat is megelevenedik.

A helyszínen kapott jelentésből kihámozhattuk, hogy az attrakciót leginkább azoknak a generációknak a tagjai élvezik, akiknek ezek a tárgyak egykor közeli jó barátaik voltak, avagy voltak olyan közeli jó barátaik, akiktől még azt is szó nélkül eltűrték, hogy megsózták a mákos tésztájukat, ha utána pár órára kölcsön kapták tőlük valamelyik csudát. Nincs kétségem, hogy jó pár őszinte könnycsepp el lesz morzsolva még a vitrinek előtt.

Ma már kincsnek számítanak
Ma már kincsnek számítanak
A szerző felvétele

A kiállítótér egyik falát pompás, hatvanas-hetvenes évekből válogatott fotókollekcióval ékesítették a rendezők. Az elsőn két kisfiút látunk, egy szétkapott, lendkerekes lemezárugyári Warszawa fölött tartanak konzíliumot éppen, nyilván arról, hogy ki fogja ezt összerakni.

 

Arrébb egy Fóti Gyermekváros feliratú teherkocsi árnyékában két kislánynak próbál imponálni pedálos kabriójában ugyancsak egy kissrác. Később megelevenedik egy régi karácsony is, nagyapóéknál, modellvasúttal, arrébb szervezett lemezárugyári dolgozónők simítanak utolsókat a legendás holdjárókon.

Van – nyilván az eredeti szándék ellenére –egy igen spontánra sikeredett kép is: a karon ülő fiúcska a jelek szerint éppen egy fa teherautót kapna az anyukájától, de úgy megijedt a fotóriportertől, hogy már nem tud örülni, félő, hogy mindjárt elbőgi magát; még a kiflivég is kiesett a szájából. Drámai.

A képi kínálatot egykori játékszer-népszerűsítő plakátok színesítik; az egyik a 2001-ben elhunyt kiváló grafikus, Réber László munkája, csak szólunk.

A fotográfiák alatti tárlókban fizikailag is jelen vannak a relikviák, megtekinthető egy úgynevezett tolóvonat, a Mikrolin Szövetkezet pompás játékvasútjának doboza, amelyen vörös csillagos mozdony száguld át a biatorbágyinak tűnő viadukton, a Holdrakéta és a Forgalom című társasjáték göngyölege, továbbá minden fiúgyermek gyereksarkának legfőbb büszkesége, a rugós foci, amely azért néz ki itt nagyon meglepően, mert minden figurája megvan és ép – a valóságban ilyen nemigen létezett.

Megejtő a péceli illetőségű Orion társasjáték grafikája is, nyilván nem ez volt a koncepció, de az eredmény ez lett: egy dobócsillagra emlékeztető ufó egy sötét éjszakán kockacukrokat szippant ki a Balatonból.

Szintúgy összeszoruló torokkal vettük számba a kisipari termékként, hajdan leginkább trafikokban és búcsús céllövöldékben hozzáférhető, pinceszinti műhelyekben előállított favoritokat: az egy-, ill. kétforintos fröccsöntött, sorjázatlan műanyag katonákat, cowboyokat, indiánokat és kisautókat, amelyekről valójában csak nagyon közelről lehetett megállapítani, hogy autók, de ha még így sem, azt se bánta senki.

A felhozatal színe-java a terem tengelyébe telepített vitrinekben tárul a néző szeme elé. Az elsőben mindenekelőtt a már említett lemezárugyár legtörzsökösebb alakjaival találkozhat újra a hajdani kedvezményezett, avagy közeli jó barátja.

Megható találkozások ezek a jó öreg űrrakétával, a tűzköves géppisztollyal, a korcsolyázó eszkimóknak nevezett növendékmedvékkel, a rollerező bohóccal és a megannyi játékpersellyel, a nyelves kutyással, a kozmikussal, a Piroska és a farkas-ossal, és a Takarék cíművel, amelyre ezt írták a tervezők: „Gyermekálom teljesül / Ha e perselybe pénz kerül / Kis patakból tenger lesz / Fillérekből forint lesz.”

A következő vitrin legfényesebb ékessége egy úgynevezett rendőrségi kitérő autó, amelyet valami rejtett anomália folytán a Boyszolgálat egyik alkalmazottja vezet.

A szerző felvétele

A lendület motorkerékpáros, a törpeautó és a favágó persely, amelyen egy erdei gnóm gombnyomásra hasítófejsze fokával veri be az ötvenfillérest a bádogdobozba; a figura pont olyan arcot vág, mint azok a pszichopata hegylakók, akik az 1.0-ás horrorfilmekben darabolgatják az ostoba osztálykirándulókat, mígnem az utolsó kettő őt darabolja fel.

Arrébb remek mozdonyok tekinthetők meg, majd fajátékok, végül pedig megint csak a kisipar remekei, a plasztik forgópisztoly, a rózsapatronos rakéta, amely a gangos házakban különösen népszerű volt, a tiki-taki, amellyel olyan jókedvűen vertük lilára az ujjainkat és persze a pisilő kisfiú, amely egyetlen háztartásból sem hiányozhatott.

Voltam olyan lakásban, ahol a tévé tetején, horgolt terítőn, egy kerámia bagoly és egy kiváló dolgozó plakett között nyert méltó elhelyezést.

Tanulság

A kiállítás nemcsak szórakoztató, de tanulságos is. A látogató megismerkedhet a népi demokratikus mechanikus játékgyártás históriájával, ismereteket szerezhet az állami vállalatok szerepéről, ténykedéséről, a játékfelülvizsgáló bizottságról, a játéktervező intézetről, a legendás Mikrolin Szövetkezetről, korabeli ipari szövetkezetekről és kisipari termelőszövetkezetekről, sőt az egykorú magánzó kisiparosokról is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.