galéria megtekintése

A Szigeten mindenki lehet művész

1 komment


Trencsényi Zoltán

Bár a Sziget Fesztivállal kapcsolatban főként a zenei kínálatot szoktuk emlegetni, idén azok is erős élményekre számíthatnak, akik szeretik a képzőművészetet. A fesztiválon még egy művészeti játszó- és alkotóteret is találnak.

Ülünk egy padon a Sziget Fesztivál egyik főutcája mellett, és noha negyven fok van, didergünk. Jó-jó, csak úgy teszünk, mintha reszketnénk a hidegben, merthogy éppen fénykép készül rólunk egy havas tájban. A mögöttünk lévő néhány négyzetméteres területet műhóval téliesítették. Sok műhó, de nem a semmiért, hanem a művészetért és a Sziget Fesztivál általános jókedvéért. A havas táj egy installáció, a Sziget Fesztiválon szétszórt számos műalkotás egyike, amolyan jókedv-generátor, emberszelídítő helyszín. Sorban ülnek le az emberek a havas táj elé helyezett padra, készülnek a fotók, a szelfik, máris rengeteget feltöltöttek belőlük a közösségi oldalakra, és szerte a világban ámuldoznak most: jé, micsoda idő van Magyarországon, brutális meleg és közben esik a hó...

Egyébként a fesztivál területén bármerre megy az ember, művészetbe botlik. Színes, szürreális tájakon vezet az útja, világító, színes napernyők, többméteres virágok, emelet nagyságú gombák, virágok között halad, színes, világító petpalack szobrok szegélyezik az útját, máshol meg lécekből, gerendákból szerkesztett alkotások, amelyek egy része egyben használatba vehető játék is: hinta, libikóka vagy csak egyszerű pihenőhely.

Az ArtZone területén találjuk a legtöbb műalkotást, köztük Szőke Gábor Miklós műveit is
Az ArtZone területén találjuk a legtöbb műalkotást, köztük Szőke Gábor Miklós műveit is
Földi Imre

 

Maga a fesztivál sem más, mint egy nagy-nagy installáció, na jó: zenés művészeti alkotás. Amely igényes művészeti munkákból, díszletelemekből, jópofa építményekből és nem utolsósorban alaposan kidekorált fiatalokból, önszobrászok ezreiből áll. A művészetnek azonban a Sziget Fesztiválon központi területe is van: az úgynevezett ArtZone, ahol az ismert hazai művészek, művészeti iskolák, művészcsoportok, galériák mutatkoznak be.

Az ArtZone területén – ahogy Pálosi Bogi szervező mondja – nemcsak a legismertebb kortárs képzőművészeink, de a fesztivál látogatói is alkothatnak, s az alkotás örömét átélve újra gyerekek lehetnek. A könnyű, Ytong nevű falazóanyagból bárki szobrot farigcsálhat magának, a Medence csoport területén különféle használt molinókból táskákat készíthet, az egyébként saját készítésű, többnyire hulladékból vagy olcsó anyagokból farigcsált hangszereken játszó Bélaműhely tagjai meg arra adnak lehetőséget, hogy mindenki létrehozza saját, bolondos hangszerét, vagy kipróbálja az általuk kreált furcsa hangkeltő eszközöket. Odébb mindenki elkészítheti kartonból saját gördeszkáját, és ebben az esztendőben is látható nagy kedvencünk Holy Olga (Kocsi Olga) sátra, amely egy nagy, aranyszínű barlang, benne a szokásos nyúllal és körülötte a giccsnél is szörnyűbb, ezért hát gyönyörű szentképekkel, amelyek főszentje maga a művésznő, filléres boltokban kapható, fröccsöntött „arany" keretben.

És persze az idei Art of Freedom pályázatra érkezett, és a sziget területén látható 44 installáció közül is föllelhető az ArtZone területén jó néhány. Megcsodálhatjuk a művirágokból szerkesztett emelet nagyságú majmot, a hulladéktartályból, vasanyagokból épített Sárga tengeralattjárót, sétálhatunk a két méter magas narancssárga polifoam fűszálak között, megpihenhetünk a színes, műanyag kábelekből készített gombákon, és megszólaltathatjuk a Xylobamboo nevű interaktív bambuszszobrot.

„Ha hallasz belül egy hangot, ami azt súgja: nem tudsz festeni, akkor okvetlenül állj neki festeni, és a hang elnémul." Ez a Vincent Van Goghtól származó idézet olvasható az ArtZone internetes közösségi oldalán.

A szigetelőknek ezt megfejeljük Zsdanov elvtárs korabeli tanácsával: alkossatok remekműveket!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.