galéria megtekintése

A román zenei csoda Budapesten

0 komment

NOL

Ami itthon a Syrius, Németországban a Kraftwerk, Angliában meg a korai Emerson, Lake & Palmer - ez volt Romániában Rodion G.A., ez az elfelejtett zseni, akinek csütörtöki A38-as fellépése az idény egyik legkülönlegesebb zenei eseménye lesz, nemcsak a hajón, hanem Magyarországon is. Este nyolc, kiállítótér.

A visszafogottnak éppen nem mondható ajánlószöveg ezúttal nem szimpla reklámduma: Rodion GA-nak a hetvenes évek Romániájában megkezdett szabadságprojektje ugyanis még ma is kétségbeejtően jónak tűnik. Az elektronika, a zajzene, a space-rock, a progresszív rock és a krautrock házasításával (szép nagy, poligám család ez) forradalomfélét csinált nemcsak hazájában, hanem régiós szinten is (hogy ez pontosan mit takar - lásd a zenekar Soundcloud oldalán - a Szerk.)

Pedig Rodion Ladislau Roşcának nem volt éppen szerencséje, már ami a történelmet illeti: a Ceauşescu-éra, annak is a közepe, nem az őrületesen nagy szabadságfaktoráról volt híres, de még mindig sok szempontból jobb hely volt a művészek számára Románia, mint a régió legtöbb másik országa. A viszonylagos nyitás miatt komoly kulturális élet folyt a román városokban, ekképpen Kolozsváron is. Itt kezdett dolgozni a félig magyar, félig román Roşcá, mindennel, amihez hozzájutott: magnókkal, dobgépekkel, analóg szintetizátorokkal. És persze két barátjával Gicu Fărcașsal and Adrian Căpraruval (az ő keresztneveikből jön a "G.A.") – és megszületett A progresszió.

 

„A korai Kraftwerk krautrockja, Dissevelt és Baltan (itthon a Delta főcíméből ismert) fehérköpenyes tudószenéje, ambient, progrock, analóg szintik és széttorzított gitárok, házilag barkácsolt dobgép-puttyogás és eszement szabadságélmény"

– olvassuk a most csütörtökön esedékes A38-as koncert ajánlójában, és igen, valami ilyesmire számítunk mi is az újrafelfedezett zseni koncertjén. Mert hiába a már említett viszonylagos nyitás, a román rendszer később mély diktatúrába süllyedt, így a Rodion G.A. sem lehetett az, amire pedig predesztinálta volna a tagokat az eredményes kísérletező kedv: underground félistenstátusz várt rájuk minden bizonnyal. „Rodion mindent kitalált, ami manapság menő: keletnémet Vermonákon varázsolt ma is tökéleteses hangzó chiptune-kompozíciókat, szovjet Faemi orgonákat kötött gitárpedálokra. Tökéletes barkácsvilág, ugyanakkor tökéletes hangzás, zseniális kompozíciók - a Rodion G.A. a közép-kelet-európai zene- és kultúrtörténet egyik legfontosabb produkciója" – olvassuk.

Luca Sorinnak köszönhető, hogy újra az érdeklődés középpontjába tudott kerülni a projekt: az ő dokumentumfilmje nyomán a szaklapok is újra írni kezdtek a román csodáról, amit a magyar hallgató is testközelből tapasztalhat meg most csütörtökön, az A38 kiállítóterében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.