galéria megtekintése

A nap, amikor 1000 billió pengőbe került a Ludas Matyi

0 komment

Daniss Győző

Kárpát-medencei históriánk ezeregyszáz-valahány különleges esztendeje közül 1946 az egyik a „még különlegesebbek" közül: nem volt már háború, újjáépülőben volt az ország... és olyan inflációs világrekordot produkáltunk, amelyet csak 2008-ban tudott megdönteni Zimbabwe.

A háború utáni áruhiány előbb lassú, majd addig elképzelhetetlen sebességű és mértékű áremelkedési hullámot gerjesztett: az 1945 augusztusának elején 6 pengőbe kerülő kenyeret 1946 júniusának végén egymilliárdszor annyiért adták. Majdnem ilyen arányban nőttek a fizetések is.

A pénznyomtatók egyre nagyobb gondban voltak. A gyorsan változó címleteket már csak részben rajzoltatták újra. Kossuth Lajosnak az 1920-as 20 pengősön lévő képe jelent meg 1946 februárjában az egymillió pengősön, majd áprilisban a tízmillióson, június 12-én az egymillió, 18-án a tízmillió milpengősön, július 4-én az egymillió, 8-án a tízmillió b.-pengősön (a milpengő és a b.-pengő, azaz bilpengő kényszerű elnevezés volt, így hat, illetőleg tizenkét nullát lehetett megspórolni a bankjegyeken – a milpengőnek és a b.-pengőnek is elég volt csupán hat nullával ékeskednie).

A lapok híven beszámoltak az árváltozásokról. És nem csak a politikai-közéleti napilapok. Hanem például az 1945 májusában indult humoros-szatirikus hetilap, a Ludas Matyi is (a lap ára is érzékeltette az abszurditást: indulásakor 2 pengőbe, 1946 január elsején 2000 pengőbe, július elején pedig már 1000 billió pengőbe került). Eleinte még könnyen követhető számokról írtak a szerzők. Óriási áresés a piacon! volt a címe 1946 legelső számában a valósághoz nagyon közeli összegeket tartalmazó, a „hétköznapi" helyzettől csak az igekötőcserében eltérő írásnak: „A pénztechnikai műveletek hatásaképpen a piacokon és a vásárcsarnokokban örvendetes áresés következett be. A kenyér ára 20.000 pengőről 24.000 pengőre esett fel. A liba kilóját a pestkörnyéki kofák pénteken reggel még 120.000 pengőért kínálták, de délre már lementek 135.000-re. Este már 150.000 pengőért is odaadták volna, de így is a nyakukon maradt." Az árak akkor még az eladók kénye-kedve szerint alakulhattak, még nem volt érvényben az a rendelet (Szabad Nép, június 26.), hogy a nagyvásártelepen reggel hatkor kifüggesztett – az előző napinál jóval magasabb – árakat estig nem szabad emelni. A zugárusok persze kikacagták a hatóság próbálkozását.

 
A vágtató infláció a karikaturistákat is megihlette
A vágtató infláció a karikaturistákat is megihlette
Ludas Matyi

A március 10-i lapszám Mit ér az ember, ha magyar? címmel téliesen öltözött férfit rajzolt, feltüntetve, hogy rajta a 800 ezer pengős zoknitól a 140 milliós öltönyön keresztül a 21 milliós kalapig mi mennyibe kerül. A teljes összeg – néhány szolgáltatással, villamos-átszállójeggyel, hajvágással stb. együtt – 370 millió 610 ezer pengőre rúgott. A rajz aláírása: „Képünk dr. Magyar Jánost és a jelenlegi árakat ábrázolja áttekinthetően. Az ingóságokon feltüntetett árak 1946. március 2-án voltak érvényesek. Ha lapunk megjelenéséig az árak csökkennének, az árcsökkenést tessék beszámítani. Áremelkedés esetén a végösszeget módosítani nem érdemes, mert az árak öt perc múlva újra emelkednek."

Az infláció miatt egyre rosszabb közhangulatban is mosolyt csalhatott némelyek arcára egy február 3-án megjelentetett gondolatkísérlet: „A 3000 pengős átszállójegy első három napján 5 785 991 utast szállított a pesti villamos. Ezek közül többen jegyet is váltottak... A közönség egy rétege szerint nagyon helyes az, hogy az átszállójegy 3000 pengőbe kerül, valami engedményt kellene azonban adni azoknak, akik meg is váltják a jegyet. A legjobb megoldás az utasok szerint az volna, hogy azoknak a jegye, akik nem váltanak jegyet, 100.000 pengőbe kerüljön, viszont azok, akik jegyet váltanak, 50 pengőért kapják."

Ugyanaznap egy másik különleges ötlettel is szolgált Az idő pénz? című írásában a Ludas: „Lángész Lajos, a kitűnő fiatal statisztikus kiszámította, hogy amennyiben az idő csakugyan pénz volna, úgy a pénz is idő volna, vagyis röviden: be kellene következnie az idő inflációjának is. Ez azt jelenti, hogy ha 1938-ban egy kezdő tisztviselő 100 pengőt kapott havonként és a gyorsvonat óránként 80 kilométert tett meg, akkor ma, a 100.000 pengős kezdő fizetést tekintve a gyorsvonatnak óránként 80.000 kilométert kellene megtennie. Vagy: ha a 2 pengős kacsaárak mellett a Queen Mary 6 nap alatt ért Southamptonból New Yorkba, akkor ma ennek a hajónak 5 másodperc alatt kellene átjutnia az óceánon. Mindebből látható, hogy az idő nem pénz. Sőt, ami sokkal viccesebb: a pénz sem pénz."


Ludas Matyi

Hogy mennyire nem volt pénz a pénz – és hol voltunk még a világrekordtól ?!? –, azt egy héttel azelőtt már érzékeltette a lap. Az Iskolai dolgozatok címen megjelent írás számtan fejezete ekképpen: „Ha egy méter flanel ára 100.000 pengő és egy ruhához négy méter harminckét centi kell, mennyibe kerül két ruhára való?" – szólt a kérdés. És a felelet: „Hét dollár vagy ha cserélni tetszik, két liba és öt kiló liszt."

Lángész Lajos utolsó mondata egyre igazabbá vált. Ezért is dolgoztak lázasan a szakemberek a forint megteremté­sén. A lapok is reménykedtek. Biztattak is. Mindegyik a maga módján. A Ludas július eleji karikatúráján a nyakára kötelet hurkoló férfit azzal próbálja az öngyilkosságról lebeszélni egy ismeretlen arra járó, hogy már csak három hetet kell kibírni.

A lapokból kiderült – és az szerencsére már nem volt vicc –, hogy augusztus elsején 1 forint annyit ér majd, mint az előző napon 400.000 kvadrillió pengő (kéretik a 4 után huszonkilenc 0-t elképzelni!). És döntöttek arról, hogy a megmaradt pengők, milpengők, bilpengők szeptember végéig még használhatók és forintra válthatók. Akinek csupán egyetlen forintra való régi pénze volt, majd beváltás után egy kiló kenyeret akart venni, a forintjából 4 fillért még vissza is kapott.

Az új pénz természetszerűleg augusztus elseje után is szerepelt a lapokban. Nem okvetlenül közgazdasági vagy napi piaci megközelítésből. A kor egy másik humoros-szatirikus orgánumának, a Szabad Szájnak az augusztus 17-i számában egy látszólag a forintról szóló, valójában már egészen más tárgyú vicc jelent meg:

„Két pesti ember gyönyörködik a forintban, és az egyik így szól:

– Olvasta? A Szabad Nép azt írta, hogy Rákosi Mátyás a forint atyja. A másik tűnődik kissé, majd így szól:

– Úgy látszik, a mama volt szép..."

Kevés a bankjegy

Július végén az volt a gond, hogy tengernyi bankjegy van forgalomban, augusztus elején az új pénz hiánya okozott nehézséget. „A fővárosi pénzintézetek pénztártermeiben már kora reggel gyülekeztek az emberek – számolt be a friss eseményekről az Augusztus végéig 240 millió forint kerül forgalomba című első oldalas írásában az Esti Szabad Szó augusztus 2-án –, hogy aranyukat és a valutájukat beváltsák. Arra a kérdésünkre, hogy miért oly sürgős a beváltás, mikor a valutarendelet erre 15-éig ad időt, azt a választ kaptuk, hogy az embereknek villamosjegyre sincs pénzük. A bankok reggel csak lemérték az aranyat, átvették a valutát és számot adtak róla, de a forintra még várni kellett, mert az első nap technikai nehézségei folytán már jóval elmúlt tíz óra, mire a bankok a Pénzintézeti Központtól a valuta és arany beváltásához szükséges forintmennyiséget megkapták. A Nemzeti Bankból boldogan távozókat, akik már forintot szorongatnak, megrohanják az utcán várakozók és mosolygó arccal nézik, tapogatják a csillogó forintot, a fényes két- és húszfillérest és a dollárhoz hasonlító ropogós tízforintos bankjegyet. A forintnak itt is nagy sikere van."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.