galéria megtekintése

A mű forog, az alkotó hetven

2 komment


Kácsor Zsolt

Ezernél többen gyűltek össze a Petőfi Irodalmi Múzeumban a hetvenéves Spiró György köszöntésére. A Kossuth-díjas író sok szeretetet kapott a „Központi Jóságkosárból”, de nem jött zavarba: kedélyesen tűrte a személye körüli felhajtást.

Magyar írónak ritkán van része olyan ünneplésben, amilyenben a hetvenegyedik életévébe lépett Spiró György részesült kedden este a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az intézmény termei zsúfolásig megteltek, sokan csak kivetítőkön tudták követni az eseményeket, és nem kevesen voltak, akiknek még a kivetítők előtt sem jutott nemhogy ülő-, de még állóhely sem. Lehettünk összesen vagy ezren, merthogy a kortárs magyar prózairodalom egyik legjelentősebb alkotójának születésnapi ünnepségén nemcsak az irodalmi és szellemi élet kiválóságai, nemcsak az írótársak és barátok jelentek meg, hanem azok is, akikre egy író írás közben fittyet hány ugyan, de amúgy elsorvadna a szeretetük nélkül: ők az olvasók.

Az író felesége, Závada Pál, Spiró György és Csorba Csilla, a múzeum igazgatója az ünneplésen
Az író felesége, Závada Pál, Spiró György és Csorba Csilla, a múzeum igazgatója az ünneplésen
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Nekik köszönhető, hogy a múzeumban tapintható volt a Spiró iránt megnyilvánuló szeretet és tisztelet. A mellettem álló Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese oda is súgta nekem, hogy ekkora tömeget csak akkor látott itt, amikor a Nobel-díjas Kertész Imrét köszöntötték.

 

A Magvető Kiadó kitett magáért: komplett kis műsoros estet kaptunk köszöntőkkel, előadásrészlettel, felolvasással és zeneszóval, a szerzőt Nyáry Krisztián, Grecsó Krisztián, Závada Pál, Zsámbéki Gábor méltatta, improvizált neki Dés László, nyilvános beszélgetést folytatott vele Bálint András.

Az est mély személyességére jellemző, hogy a fiatalabb nemzedék nevében megszólaló Grecsónak a köszöntője végén a hangja is elcsuklott, elvégre ő maga – mint elmondta – emberileg nagyon sokat kapott Spirótól. De amikor megkérdezte tőle, hogy mindezt mivel tudná meghálálni, a válasz az volt: vegye úgy, hogy a Központi Jóságkosár adományát élvezte, s ha módja lesz rá, valaki másnak adja vissza mindazt, amit abból a kosárból kapott.

A színházi életet Zsámbéki Gábor képviselte, aki frappáns beszédét azzal zárta: „Nagyon örülök, hogy kortársak vagyunk – de úgy talán helyesebb, hogy lettünk”.

A személye körüli felhajtást maga az ünnepelt a rá oly jellemző megadó szenvtelenséggel tűrte: ült az első sorban a legendás fekete bőrkabátjában, és amikor színpadra szólították, kedélyes flegmasággal válaszolgatott az életét, azaz a mi közös, kelet-európai életünket érintő kérdésekre. A nyilvános beszélgetés előtt Bálint András előre megígérte, hogy az írót az élet és a halál nagy kérdései­ről fogja faggatni, ennek ­megfelelően először is rámutatott Spiró bőrkabátjára: „Igazi-e vagy műbőr?”

De a szerzőt nem lehetett ilyen könnyen zavarba hozni. – Igazi. Ötvenéves. De ki van mélve. Készülök benne a nyolcvanadik születésnapomra – válaszolta Spiró, mintegy bizonyítva híres tételét, miszerint a művészetben a bonyolultat kell egyszerűen elmondani, nem pedig az egyszerűt bonyolultan.

Éltesse az isten a következő hetven évben is.

Névjegy

Spiró György

Budapesten született 1946. április 4-én. Huszonnyolc évesen Kerengő (1974) című „nemzedéki” regényével robbant be az irodalmi köztudatba. Színpadon a Csirkefej és Az imposztor című darabjaival alkotott maradandót, regényei közül Az ikszek (1981), a Jégmadár (2001), a Fogság (2005), a Feleségverseny (2009) és a Tavaszi tárlat (2010) aratott kiemelkedő szakmai és közönségsikereket. Legújabb könyve a Gorkijról írt Diavolina (2015) című regénye. Tucatnyi nyelven beszél, évtizedeken át tanított a felsőoktatásban.

Prózai műveire a hagyományos, klasszikus elbeszélési mód jellemző, ám témáiban és teremtett figuráiban tudatosan hagyománytörő és tabudöntő író, a kortárs magyar irodalom egyik legszélesebb látókörű alakja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.