galéria megtekintése

A lány tényleg meghal a végén

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 25. számában
jelent meg.


Borbély Zsuzsa
Népszabadság

Rögtön a cím leveszi a néző válláról azt a terhet, hogy végig kelljen izgulnia a 105 perces játékidőt: a lány a film végén meg fog halni. Igaz, a főhős, Greg, aki egyúttal a narrátor is, az elején megígéri, hogy mégse. Már ebből is érződik, hogy ezt a filmet nem amiatt kell megnézni, amit mesél, hanem ahogy meséli a túlképzett és megcsömörlött moziközönségnek. Aki már mindent látott, annak nem elég holmi csöpögős tinimelodráma egy rákos lánnyal kötött barátsággal a középpontban. Alfonso Gomez-Rejon rendező hát játékba hozza a képi világot, és ötletes gegek egész sorával emlékeztet arra, hogy a moziélményt nem csupán a Mission impossible 5.-szerű látvány jelenti.

A 17 éves Greg csak túl akar élni. Nem háborút, természeti katasztrófát vagy végzetes balesetet. A középiskolát. A módszere egyszerű: semmibe nem folyik bele. Nincs barátja, senkivel nincs különösebben jóban vagy rosszban. Általában „kollégának” titulált haverjával, Earllel lóg. Vele néz filmeket, és készít belőlük béna címmel paródiákat.

A címszereplők: Olivia Cooke, Thomas Mann és RJ Cyler
A címszereplők: Olivia Cooke, Thomas Mann és RJ Cyler

 

Az, hogy a saját életének is csak nézője, remekül működik, amíg túlbuzgó anyukája rá nem uszítja egyik osztálytársára, Rachelre, akinél akkor diagnosztizáltak leukémiát. Ő eleinte gyanakodva fogadja a fiút, de lassan kialakul kettőjük közt egyfajta egyensúly. Bizonygathatja, hogy nem veszi figyelembe a másik állapotát, de nagy hatással van rá az együtt töltött idő, ahogy a lányra is, aki viszont így képes kívül maradni a betegségén, a kellő pillanatban ő is saját élete nézőjévé válik.

A történetet saját könyvéből Jesse Andrews adaptálta, a stábot még saját szülei házába is beengedte. A forgatókönyvet korábban nem is látott szerző nem az egyetlen újonc a stábban. Alfonso Gomez-Rejonnak is ez az első komoly próbálkozása. Korábban inkább asszisztensként segédkezett olyan filmeknél, mint a Júlia és Júlia vagy az Ízek, imák, szerelmek. Ha pedig ő kapott esélyt, adott a színészeknek is.

Mindhárom főszereplő újoncnak számít a vásznon. Ez különösen a Thomas Mann alakította Greg esetében volt komoly vállalás, mert a film az ő személyiségére épül. Mann pedig hibátlanul teljesítette a feladatot, ahogy a hármuk közti kölcsönhatásra sem lehet panasz.

A nehéz témát bevállaló könnyű darab diadalmasan vitorlázott végig az idei Sundance Fesztiválon. Begyűjtötte a zsűri nagydíját, és ha már ott volt, a közönségdíjat is. A miskolci CineFesten telt házas vetítésen debütált a magyar közönség előtt is.

A kis független film végigsodorja nézőjét a sztorin fanyar humorral, számos filmes poénnal, jól elhelyezett zeneszámmal is megszakítva. Visszautal a filmtörténeti előzményekre a Greg és Earl forgatta sajátos filmátiratokkal és a stopmotion filmecskékkel egyaránt.

ÉN, EARL ÉS A CSAJ, AKI MEG FOG HALNI
Forgalmazza: Intercom

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.