galéria megtekintése

A derű óráit mázolta

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 14. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Néhány megnyitó után végre egy igazi a Várkert Bazárban! Tegnaptól Csók István hatvan képe látható itt a festő emlékévének nyitányaként. Derűs kivonata a kilencvenhat éve alatt jelentős életművet alkotó mester művészetének.

Csók István, a derűs élet festője, mondja a Várkert Bazárban nyílt kiállítás címe. De ez a derűs festő bizony nemegyszer széthasogatta képeit bicskájával, ha nem tudott megküzdeni velük. Harcolt a démonaival. Tehetsége hamar magasra repítette. A sáregresi molnár fia húszévesen már Münchenben, 22 évesen (az 1880-as évek végén) pedig Párizsban élt, és Munkácsyéhoz hasonló világkarriert álmodott magának.

A látogatók mögött a híres képen a saját apósától, Judától teherbe esett bibliai Thámár
A látogatók mögött a híres képen a saját apósától, Judától teherbe esett bibliai Thámár
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Remek, líraian naturalista műveket festett, majd továbblépett, új utakat keresett, de sohasem nagyon messzire távolodva a realizmustól. Szimbolista megoldások foglalkoztatták, kevés sikerrel. Aztán a népművészet felé fordult, sárközi és sokác jeleneteket festett, és megtalálta bennük a maga Tahitijét. Festészete oldottabbá vált, impresszionista hatásokat mutatott, sőt a kilencszázas évek elején a francia Vadak is lazítottak a látásmódján.

 

Sohasem vált stílusreformátorrá, sőt a húszas-harmincas évektől kicsit lemaradottnak érezzük a munkái festésmódját. Párizsi évei alatt megérintette a távol-keleti tárgyak különössége, gyűjtötte és csendéleteibe is belekomponálta őket. Később hazatért, és kislányának, az 1909-ben született Züzünek gyermeki bája ihlette meg, akiről egész ciklust festett. Idővel a balatoni strand, az aligai part és a harmincas években a pusztakengyeli kastélypark volt gyakori témája, ahol sokat vendégeskedett nyaranta.

És mindeközben és mindvégig a nő: a végzetes, a vérszomjas, a barbár pompába öltözött, a meztelenül kitárulkozó, a strandon fürdőző, a szemével igéző.

Csók Istvánt legutóbb 2011-ben ünnepeltük, halálának ötvenedik évfordulója alkalmából. Székesfehérváron nyílt akkor remek kiállítás az egész életművéből másfél száz alkotással. Most, születésének 150. évfordulóján, a Csók-emlékév alkalmából lényegében annak derűs kivonata látható Budapesten. A várkert bazárbeli kiállításon öt témakörben válogattak hatalmas munkásságából, mondja Gärtner Petra művészettörténész, az esemény rendezője: a párizsi műteremképek, a néprajzi tematikájú, a keleti indíttatású, valamint az édes otthon és a derűs élet pillanatait rögzítő munkákból.

A tárlatot a bazárhoz hozzáépült testőrpalotában rendezték, lakásokból egybenyitott kiállítóterekben, ahol meglepően otthonosan érzik magukat a festmények. Személyes tárgyak is megjelennek a képek között, s kissé úgy érezzük, mintha vendégségbe jöttünk volna a mesterhez. Mindjárt az első teremben, amely a műtermet jeleníti meg, ott a festőállványa. Rajta annak az önarcképének a vázlata, amelyet az Uffizi képtár felkérésére alkotott. Mellette 1905-ös mester műve, a Műteremsarok, a szintén ekkoriban festett, bibliai Thámár és más erotikus, műtermi kompozíciói.

A tárlat nem foglalkozik kudarcokkal

A tematizálás persze eltakarja a lefelé ívelő művészi teljesítményt, a művészi kudarcokat, és egyenletes ragyogást mutat. Itt van például egy remek, csendéletbe oltott tájkép, az Amalfi a harmincas évekből. Csodás, csak már kicsit elkésett. Ha húsz évvel korábban készül: remekmű.

– De hát egy ilyen válogatott kiállítás – mondja Gärtner Petra – nem azért készül, hogy leleplezzük az alkotót. Főleg az emlékéve nyitányán.

Arrébb a sokác képek között feltűnik a művész saját gyűjtésű, régi tulipánosládája, mely egykor Párizsban is vele volt, s egyik főművét ihlette. A művész Kelet-rajongását megidéző képek között feltűnnek kedvenc kínai tíkfabútorai és porcelán szerencseszobrai. Az egyik szék támlájában a hosszú élet kínai írásjegye. Eszünkbe juttatja Csók kilencvenhat évét. Ennek a hosszú életnek a derűje tölti be a kiállítás második emeletét: a Züzü-portrék, a feleségéről festett alkotások, a Balaton-képek, a békés kerti jelenetek és virágba borult tájak láthatók itt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.