galéria megtekintése

A mákot szereti a magyar süteményekben a kanadai sütikirálynő

1 komment


Csepelyi Adrienn

Anna Olsonnak minden helyzetre van egy jó receptje – ezt mobilalkalmazáson is igyekszik igazolni
Anna Olsonnak minden helyzetre van egy jó receptje – ezt mobilalkalmazáson is igyekszik igazolni
Food Network

Kelet-európai gyökereit kanadai konyhájában sem felejtette el Anna Olson, árulta el lapunknak a főzőműsorok sztárja. Azt tapasztalja, a legújabb trend a lazaság.

Éttermeit eladta Anna Olson, hogy tévés karrierjére és szakácskönyvei­re koncentrálhasson, ám férjével, Michael Olson szakáccsal közös, Olson Recipe Generator nevű okostelefon-alkalmazásuk óriási siker. Anna imádja az egészséges, friss alapanyagokat – külön sorozata is volt Frissen címmel –, szerinte sokkal jobb egy odafigyeléssel készült házi édesség, mint egy cukorban tobzódó bolti joghurt.

 

Nagyszülei Szlovákiából származnak, így Anna jól ismeri a kelet-európai konyhát. Nekünk elárulta: imádja a réteseket, kedvenc magyar süteménye a dobostorta, amit még a főiskolán tanult elkészíteni. „Nagyon szeretem a magyar süteményekben, hogy gyakran használnak hozzájuk cseresznyét és mákot. Ez Kanadában, ahol élek, nem túl jellemző" – mondja.

A magyar szálak itt nem szakadnak meg: „A Frissen című sorozatunkban egy baráti házaspárral, Tinával és Mike-kal főztem, a kertjükben termő fantasztikus heirloom paradicsomból. Mike magyarországi rokonai az éjszaka közepén csörögtek rájuk, hogy épp most látták őket a tévében!" – nevet a cukrász.

Citromos-áfonyás süti

Hozzávalók a tésztához: 450 g finomliszt, 50 g kristálycukor, 1 evőkanál sütőpor, 1 csipetnyi só, 1 evőkanál finomra reszelt citromhéj, 110 g vaj felkockázva, 125 ml habtejszín (minimum 30%-os), 60 ml tej (és még pár kanálnyi), 1 tojás, 1 teáskanál vaníliakivonat, 1 bögre friss vagy fagyasztott vörösáfonya (vagy más idénygyümölcs). A bevonathoz: 130 g porcukor, 1,5 evőkanál citromlé.

Melegítsük a sütőt 180 fokra. Keverjük össze a lisztet, kristálycukrot, sütőport, sót, adjuk hozzá a citromreszeléket, a vajkockákat; nyomkodjuk, amíg a keverék összeáll, de még nem egészen sima! Egy másik edényben keverjük össze a tejszínt, tejet, tojást és vaníliakivonatot, majd öntsük össze a lisztes-vajas keverékkel! Nyomkodjuk addig, amíg durva tésztává áll össze! Tegyük egy munkafelületre, lapítsuk ki, és itt-ott nyomjuk bele az áfonyákat; hajtsuk, majd nyomkodjuk össze újra! Formázzuk kerekre a tésztát, vágjuk 8 cikkelyre, és tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsibe! A tetejét kenjük be egy kis tejjel, süssük 20-25 percig, amíg kicsit megbarnul! Hagyjuk kicsit kihűlni. Keverjük össze botmixerrel a porcukrot és citromlevet, és egy villával csepegtessük a süti tetejére! Hagyjuk legalább félórán át pihenni, mielőtt tálaljuk!

Anna azt mondja: Kanadában a lazaság a trend az éttermek stílusában. „Kevésbé bonyolult technikájú ételek, egyszerűbb tálalás. Egyre több hely kínál családi tálakat, amiket megoszthatunk, és a látványkonyha, ahol előttünk készül az étel, már szinte mindenhol jellemző." Anna szerint a cukrászati divat is változik.

„Pár éve még cifra dekorációkkal láttuk el a tortákat, ételfestéket adtunk hozzájuk. Mostanában már inkább céklát használunk a rózsaszín, sáfrányt a sárga és petrezselymet a zöld szín eléréséhez. Az esküvői torták is egyszerűsödtek: minimalista díszítés, akár elhagyva a cukormázat is, hogy látható legyen, milyen rétegekből áll a süti. Rusztikus és étvágygerjesztő!"

Anna Olson: Sütés

Food Network. Szeptember 5-től hétköznaponként 17 órától.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.