galéria megtekintése

„Zavaros, populista posványba sodorták Ficóékat az oligarchák, ez már a vég kezdete”

Már pártjának képviselői is támadják a Robert Ficót, aki egyelőre nem hajlandó megválni az adócsalási botrányba keveredett belügyminiszterétől.

Egy hónapi gyógyfürdőt és további nyugalmat tanácsoltak április végi szívműtéte után a szlovák kormányfőnek, ám Robert Fico nem tud eleget tenni az orvosi javaslatoknak. Gyorsan bevetette magát a politika sűrűjébe, ahol máig az átlagosnál jóval nagyobb nyomás nehezedik rá. Nemcsak a megnövekedett feladatai miatt, amelyek főleg abból adódnak, hogy júliustól az év végéig Szlovákia tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét, hanem az ellenzék is megkeseríti az életét.

Fico és Kalinák gyermekekkel fényképezkedik. Ragaszkodnak egymáshoz
Fico és Kalinák gyermekekkel fényképezkedik. Ragaszkodnak egymáshoz
Radovan Stoklasa / Reuters

Miután a július elején ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány megtárgyalására hivatott rendkívüli parlamenti ülést Andrej Danko házelnök botrányos körülmények között szeptemberre halasztotta, hétfőnként tüntetések zajlanak a miniszterelnök lakása előtt. E hét elején csaknem másfél ezer polgár mutatott fel neki piroslapot, mert nem hajlandó leváltani az adócsalási botrányba keveredett Robert Kalinák belügyminisztert, akit hatalommal való visszaéléssel is gyanúsítanak.

 

Fico többször felszólította az ellenzéki képviselőket, hogy hagyják abba „a politikai cirkuszt és a gyűlölködést", mert ezzel ártanak az ország tekintélyének. – A soros uniós elnökség betöltésére júliustól 2016 végéig nem a koalíciós pártok, hanem Szlovákia kapott megbízást. Ez a tény összefogásra sarkallhatna mindannyiunkat – hangoztatta a vezető kormánypárt, a Smer-SD elnöki posztját is betöltő Fico.

Szavainak nem volt foganatja – az ellenzékiek folytatják tiltakozó akcióikat. Sőt most viszont Brüsszel felől is erőteljes bíráló hangok hallatszanak, méghozzá saját pártjának európai parlamenti képviselőitől. Boris Zala, a Smer-SD egyik alapító tagja a tyzden.sk portálon megjelent interjújában azt fejtegette, hogy az egykori szocdem párt egyre inkább eltávolodik eredeti értékrendjétől. Az oligarchák és a konjuktúra-lovagok a jelenlegi pártvezetést olyan zavaros, populista posványba sodorták, amely a vég kezdetét jelenti. „Ha nem lesz tisztújítás, akkor a Smer-SD ugyanúgy eltűnik a politikai porondról, ahogy Vladimír Meciar Demokratikus Szlovákiáért Néppártja vagy a Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Kereszténydemokrata Unió tette – szögezte le.

Európai parlamenti képviselőtársa, Monika Flasíková-Benová, aki a 2. számú pártigazolvány tulajdonosa, hozzátette: a Smer-SD szeptemberi programalkotónak tervezett kongresszusán a teljes pártvezetés leváltását indítványozza. Helyükbe majd olyan személyeket javasol, akik nem sározódtak be korrupciós ügyekkel, és akik képesek modern baloldali értékek mentén politizálni.
Kemény bírálatuk meglepetést keltett a pártvezetésben.

– Jobb lett volna, ha nem a sajtón keresztül üzengetnek, hanem belső vitát kezdeményeznek. Pártunk tevékenysége szociális és nemzeti pilléren nyugszik. Egyébként szeptemberben lesz tisztújítás – közölte Marek Madaric, a Smer-SD alelnöke. Jólértesültek szerint a közéletből már távozott Dusan Caplovic volt oktatásügyi minisztert és a korrupciós botrányok miatt a házelnöki posztról lemondott Pavol Paskát dobják ki a pártvezetés süllyedő hajójáról.

Adócsalóval üzletel  a belügyminiszter

Robert Kalinákról tavaly kiderült, hogy üzleti kapcsolatban áll a Smer-SD holdudvarához tartozó Ladislav Basternák építkezési nagyvállalkozóval, aki a Denník N pozsonyi napilap tényfeltáró riportsorozata szerint legalább 8 millió eurónyi áfát igényelt vissza törvénytelenül, és számos zsíros állami megrendeléshez jutott. Egy általa épített lakóparkban Fico több mint 300 négyzetméternyi lakást bérel. Az ellenzékiek azt is követelik, hogy mielőbb költözzék el az adócsaló házából és végre menessze a belügyminisztert, mert az bizonyíthatóan gátolja a nyomozást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.