galéria megtekintése

Wyoming: Sanders nyert, Clinton örült

1 komment


Horváth Gábor

55,7:44,3 arányban Bernie Sanders nyerte a Demokrata Párt wyomingi előválasztását, ám a jelölőgyűlések helyi szabályai miatt ő és Hillary Clinton végül testvériesen megosztozott az állam 14 delegáltján. Ted Cruz szombaton begyűjtötte Colorado maradék delegátusait is, így a republikánus oldalon 34-gyel csökkent Donald Trump előnye.

Demokrata párti szempontból Wyoming olyan érdektelen, hogy az már érdekes. A nagy kiterjedésű, de alig 600 ezer lakosú állam az elnök- és kongresszusi választásokon sziklaszilárdan jobbra szavaz, az előválasztások tekintetében pedig gyakorlatilag tökmindegy, hogy kinek adja összesen 14 delegátusát.

Hillary Clinton egy brooklyni kampányeseményen. Nem érdekelte a wyomingi kampány
Hillary Clinton egy brooklyni kampányeseményen. Nem érdekelte a wyomingi kampány
Shannon Stapleton / Reuters

A jellegzetesen fehér, kistelepüléseken és farmokon élő lakosság, illetve a jelölőgyűlések rendszere eleve Bernie Sandersnek kedvezett, az ilyen helyeken eddig rendre ő diadalmaskodott. Hillary Clinton ennek megfelelő figyelmet fordított az itteni kampányra: semmilyet. Sanders ellenben vette a fáradságot, és az apróért is lehajolt. A hét elején legalább tartott egy egyetemi nagygyűlést, amelyen a fiatalok lelkesen ünnepelték. A győzelmet azonban már a New York-i La Guardia Közösségi Főiskolán jelentette be, gondosan kiemelve, hogy a legutóbb előválasztásokat tartó kilenc államból nyolcban ő nyert, és lendületben van.

 

A lendület azonban nem matematikai kategória. Keddhez egy hétre New Yorkban 247 delegátus a tét, majd újabb hét nap múlva Pennsylvania, Maryland, Rhode Island, Delaware és Connecticut államokban lesz előválasztás.

Bernie Sanders Harlemben. Az aprópénzért is lehajolt
Bernie Sanders Harlemben. Az aprópénzért is lehajolt
Brian Snyder / Reuters

A demográfia itt már sokkal kedvezőbb Clinton számára, szinte mindenütt jelentős fekete és spanyol ajkú tömegek élnek, ráadásul választásokat tartanak, nem jelölőgyűléseket, ahová általában csak a párt leglelkesebb, baloldali hívei mennek el. A felmérésekben Clinton sokkal jobban áll, New Yorkban 13, Pennsylvaniában 17 százalékkal vezet. Sandersnek gyakorlatilag mindenhol nagy, lehetőleg kétharmados fölénnyel kellene nyernie ahhoz, hogy ténylegesen behozza Clinton jelenleg 250 fős előnyét a választott delegátusok között.

Donald Trump Bethpage-ben.  Számára New york hazai pálya
Donald Trump Bethpage-ben. Számára New york hazai pálya
Carlo Allegri / Reuters

Ha a jelöltállító konvención pártbéli pozíciójuknál fogva választás nélkül is szavazati joggal bíró szuperdelegátusokat is beszámítjuk, akkor Sanders helyzete már reménytelen. A realclearpolitics.com összesítése szerint Clinton itt 1756:1068 arányban vezet. A Sanders-kampány is csak abban bízik, hogy a szuperdelegátusok nélküli számításban esetleg meg tudják akadályozni Clinton abszolút győzelmét, és akkor a pártfunkcionáriusok az alulról érkező nyomásnak engedve megváltoztatják korábbi ígéretüket. Ennek egyelőre semmi jele, Clinton pedig egyre gyakrabban beszél a párt egységének megőrzéséről, felemlítve, hogy 2008-ban ő bezzeg támogatta Barack Obamát a Fehér Házért vívott harcban.

Ted Cruz Colorado Springs-ben. Még reménykednek, hogy sikerül megakadályozni Trump győzelmét
Ted Cruz Colorado Springs-ben. Még reménykednek, hogy sikerül megakadályozni Trump győzelmét
RICK WILKING / Reuters

A jobboldal is New Yorkra feni a fogát. Ez hazai pálya Donald Trumpnak, ő itt él, felhőkarcoló viseli a nevét, a texasi Ted Cruz törzsszavazóinak számító evangéliumi keresztények pedig nem képviselnek olyan erőt, mint a délen. A coloradói durchmars mindenesetre ébren tartja Cruz és a Republikánus Párt vezetésének reményét, hogy sikerül megakadályozni a milliárdos abszolút győzelmét. Trumpnak egyelőre csak 743 delegátusa van a szükséges 1237-ből, és kampánya is elég szervezetlennek tűnik. Coloradóban például még jelöltjeik listáját is képtelenek voltak normálisan kinyomtatni.

Ha minden így megy tovább, akkor érdekes politikai valóságshow kerekedhet a Grand Old Party elnökjelölő konvenciójából – de a Demokrata Párt sem lehet benne biztos, hogy Sanders a legvégén mégiscsak beáll a sorba. A foci EB és az olimpia között sem maradunk nyári szórakozás nélkül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.