galéria megtekintése

Walesa ügynök volt, de így is lázított

13 komment


Miklós Gábor

Félévi  jövedelmének megfelelő összeget vett fel az állambiztonságtól Lech Walesa öt év alatt. Miközben együttműködött a szervekkel, megmaradt a hajógyári ellenállás vezérének az 1970-es évek elején. Ezt is tartalmazza a Bolek-dosszié.

Szerdán újabb iratcsomó jut nyilvánosságra a Kiszczak-hagyatékból. A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) publikálta a vegyes irategyüttes listáját. Ez Czeslaw Kiszczak tábornok politikai összegzéseit, bíróság előtti védekezését tartalmazza, másrészt feltehetően kompromittáló szövegeket politikai elvbarátairól és ellenségeiről. A reformer Mieczyslaw Rakowskiról, a lengyel állampárt utolsó első titkáráról, vagy az ultrakonzervatív Miroslaw Milewski belügyminiszterről, a Popieluszko-gyilkosság ösztönzőjéről.

Fotó: Kacper Pempel / Reuters

A hétfő óta olvasható Walesa-papírok hitelességét nem lehet kétségbe vonni – állította a Gazeta Wyborczának Andrzej Friszke történész, a kor kutatója. Friszke szerint az intézet képes arra, hogy írásszakértők és egyéb kutatók segítségével igazolja: nem újabb kori hamisítványok kerültek elő Kiszczak hagyatékából. Lech Walesa továbbra is tagadja az állambiztonsági szervekkel (SB) való együttműködést. Tévéinterjúiban zavarosan nyilatkozik. A volt államfő visszatérő motívuma, hogy háború folyik ellene. Nem világos, hogy az elhunyt kommunista politikus, vagy Jaroslaw Kaczynski, valamint a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezérének elvbarátai háborúznak-e vele.

 

Bolek titkos munkatárs (L. W.) 1971 és 1976 között összesen 13300 zlotyt (1 zloty = kb. 70 forint) vett át tartótisztjeitől. A havi átlagfizetés 2000 zloty volt ekkor.

Jelentéseiben (összesen 110 ilyen van) beszámolt arról, hogy hol készülnek sztrájkra buzdító röplapok a hajógyárban, megnevezte a titkos sztrájkbizottság tagjait, azokat, akik az 1970 decemberi zavargások résztvevői voltak. A tüntetéssorozatot az élelmiszer és tüzelőárak durva emelése, a rossz életkörülmények váltották ki Gdanskban és környékén. A rohamrendőröket 1970 decemberében bántalmazó munkásokat Bolek nem volt hajlandó megnevezni.

A találkozókon a villanyszerelő próbálta elmagyarázni a titkosrendőröknek, hogy mi az oka a munkáselégedetlenségnek, s hogy a kormánynak mit kellene tennie. A tisztek erre nem voltak kíváncsiak, viszont aggasztotta őket, hogy Walesa Bolekségének éveiben is hevesen agitált a vezetőség ellen, sztrájkra szólított fel, báboknak nevezte az állami szakszervezeti vezetőket. Ezzel a sokszori figyelmeztetés ellenére sem hagyott fel. Már 1974-ben jelezte, nem akar együttműködni az SB-vel, végül 1976-ban lett titkos munkatársból „ellenség". Ki is tették 1976 júniusában a hajógyárból. Ekkor közölte korábbi tartótisztjével, hogy semmilyen találkozón nem vesz részt többet.

Fotó: Kacper Pempel / Reuters

A hajógyár tele volt az SB embereivel, akik rendre jelentettek róla. Feltehetően tudhatta, hogy a rendőrök más forrásokból is megkapták az általa szállított információkat. A papírok között található egy belügyi feljegyzés: ebben az SB-től kikérik az iratokat a Nobel-békedíj „megelőzésére" tervezett akcióhoz.

Régi vadászat

1999 óta létezik a Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN), a korábbi náci bűnöket nyomozó szerv utódja. Fő területe a kommunista bűncselekmények, tehát az államszocializmus 45 évének feldolgozása lett. Kiterjedt szervezet, amely történészi, kiadói, levéltári és pedagógiai tevékenységet is folytat. Ügyészei vannak, akik bíróság elé állíthatják azokat, akiket „kommunista bűncselekménnyel” vádolnak.

Az IPN régóta vadászik Lech Walesára, egyik történésze botránykönyvet is írt róla, amelyben házasságon kívül született gyerekéről is ír. Az iratok körüli sietséget azzal magyarázzák, hogy Lukasz Kaminski elnök megbízatása az idén lejár, s érdemeket akar szerezni a hosszabbításhoz a jobboldali kormánynál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.