galéria megtekintése

Visszatérés Havannába

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 15. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Demokráciáról beszélt a kubai fővárosban John Kerry, miután az Egyesült Államok havannai nagykövetsége előtt felvonták az amerikai zászlót. Kerry az első amerikai külügyminiszter 1945 óta, aki a szigetországba látogatott.

Egész éjjel az iratmegsemmisítők zúgásától zengett a havannai amerikai nagykövetség 1961. január 4-én. Három tengerészgyalogos gondoskodott arról, hogy a fontos dokumentumok ne kerüljenek illetéktelen kezekbe, miután kenyértörésre került sor Fidel Castro kormánya és az Egyesült Államok között.

Mindjárt lobog. John Kerry (középen) az ünnepélyes zászlófelvonáson, a havannai amerikai nagykövetségnél
Mindjárt lobog. John Kerry (középen) az ünnepélyes zászlófelvonáson, a havannai amerikai nagykövetségnél
Pablo Martinez Monsivais / Reuters

A katonákra várt még egy másik fontos feladat is: le kellett engedniük az amerikai lobogót a követség épülete előtt. James Tracy tisztelegve felnézett a zászlóra, Larry Morris leengedte, Mike East pedig összehajtotta – idézték fel az érintettek a szimbolikus mozdulatsort a The New York Times (NYT) hasábjain. Ötvennégy évvel később, a hetvenes éveikben járó nyugalmazott tengerészgyalogosok John Kerry amerikai külügyminiszter oldalán Havannába utaztak, hogy egy hónappal a nagykövetség átadása után felvonják az amerikai zászlót az épület előtt.

 

„Biztosak vagyunk benne, hogy a kubaiak érdekeit leginkább egy valós demokrácia szolgálná, amelyben az emberek szabadon megválaszthatnák a vezetőiket” – fogalmazott meglepő nyíltsággal Kerry a ceremónia után. A külügyminiszter mindössze 12 órát töltött a szigetországban, s nem ült össze – a 89. születésnapját csütörtökön ünneplő – Fidel Castróval vagy hatalmat gyakorló öccsével, Raúllal.

Tárgyalt azonban Bruno Rodríguez kubai külügyminiszterrel, és találkozott a szigetországi ellenzék prominens alakjaival is. Kerry szerdán a spanyol nyelvű Telemundo hírcsatornának azt nyilatkozta, mindent megtesz azért, hogy a sűrű program ellenére „szabadon” járhasson egyet Havanna óvárosában.

Ha összejön, a séta akár diadalmenetként is értelmezhető, hiszen nyolc hónapon át tartó tárgyalások után végre működnek az 1961-ben bezárt nagykövetségek. S közben mindkét fél feltételei teljesültek: az USA levette Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról, a kubai kormány pedig belement, hogy a szigetországban szolgálatot teljesítő amerikai diplomaták külön engedély nélkül, szabadon mozoghassanak Kubában.

Változást várnak. Electo Rossel, egy húszéves orvostanhallgató havannai Malecón sétányon
Változást várnak. Electo Rossel, egy húszéves orvostanhallgató a havannai Malecón sétányon
Alexandre Meneghini / Reuters

2013 júniusában, a diplomáciai közeledés kezdetén mindez még a tárgyalófelek számára is elképzelhetetlennek tűnt, a titkos kanadai találkozókat a hidegháborús szembenállásból ismert kölcsönös bizalmatlanság jellemezte – nyilatkozták a NYT-nak a tárgyalást ismerő források. A Ferenc pápa közvetítésével zajló folyamat tavaly decemberre ért be, de a normalizálódáshoz vezető út jó része még hátravan. Az 53 évvel ezelőtt bevezetett kereskedelmi embargó felfüggesztését aligha szavazza meg a republikánus többségű – több keményvonalas kubai-amerikai politikust is felvonultató – kongresszus. Az egészségügy, a mezőgazdaság, a távközlés és a turizmus területén azonban fellendülhetnek a kapcsolatok.

Közben az Egyesült Államokban és Spanyolországban egyre hangosabban követelik jussukat azok, akik tulajdonát az 1959-es forradalom után államosította a kubai kormány. Az El País szerint a károsultak Spanyolországban már ügyvédhez is fordultak. (Interjúnk az USA korábbi havannai ügyvivőjével a Hétvége mellékletben.)

Népszavazást a vezetőkről!

„A Miamiban élő kubaiak bíznak benne, hogy akadály nélkül tudnak Kubába utazni. A Kubában élők többsége pedig bízik benne, hogy letelepedési engedélyt kap Miamiban” – mondta lapunknak az Amerikában élő Orlando Luis Pardo Lazo. A kubai fotós-képzőművész elmondta: szigetországi ismerősei remélik, hogy könnyebben kapnak vízumot a 144 km-re fekvő USA-ba. Tartanak attól, hogy a diplomáciai kapcsolat helyreállításával szigorítják a kubai állampolgárok letelepedését az Egyesült Államokban. Lazo sok kubai-amerikaihoz hasonlóan kritikusan látja a két ország viszonyát. Szerinte az USA-nak szorgalmaznia kellene, hogy a kubaiak népszavazáson nyilváníthassanak véleményt a szigetország vezetéséről. (K. I.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.