galéria megtekintése

Vissza a hidegháborúba

17 komment


Dési András

Visszacsúsztunk a hidegháborúba – hangoztatta a müncheni biztonságpolitikai konferencián Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, aki minden válságért a Nyugatot hibáztatta. John Kerry amerikai külügyminiszter szerint azonban éppen Oroszország mélyíti el a kríziseket Ukrajnától Szíriáig. Több európai felszólaló szerint a Kreml az Európai Unió szétverésén dolgozik.

Orosz sokkból már van tapasztalatuk a müncheni biztonságpolitikai konferencia résztvevőinek. Mindenki emlékszik 2007 februárjára, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök heves kirohanást intézett a szerinte mindenkit kioktató, de kettős mércét alkalmazó Egyesült Államok, valamint a „súlyos provokáció”, azaz a NATO keleti bővítése ellen. Majd azzal fejelte meg kirohanását, hogy Oroszország olyan modern fegyverekkel bír, amelyek teljesen hatástalanná teszik az amerikaiak által Kelet-Európába telepíteni szánt rakétavédelmi pajzsot.

Petro Porosenko ukrán elnök és John Kerry amerikai külügyminiszter
Petro Porosenko ukrán elnök és John Kerry amerikai külügyminiszter
Michael Dalder / Reuters

A kilenc évvel ezelőtti Putyin-show-ból időközben doktrína lett, Moszkva szemében a világ minden bajáért a Nyugat, de leginkább Amerika a felelős. S egyetlen ország képes az amerikai szuperhatalommal szemben ellenpólust képezni. Oroszország.

 

Kilenc év elteltével minden csak rosszabb lett. S mindez természetesen a Nyugat hibája – hangzott el a hétvégén immár 52. alkalommal megrendezett biztonságpolitikai csúcstalálkozón. Putyint ugyan hívták, de nem jött, maga helyett „hangját", azaz kormányfőjét küldte. Dmitrij Medvegyev nem is tagadta, Münchenre készülve főnökével felidézték annak 2007-es szereplését.

S a moszkvai vendég sorolta is szépen a Nyugat bűnlajstromát. Ukrajna miatt a szakítás fenyeget, az Európai Unió keleti bővítése csak válságokat eredményezett. Szíria szétverése, a külső beavatkozás állati módon gyilkoló terroristákat hozott helyzetbe, a menekültválság szétrobbantja a schengeni rendszert, de közben ezerszámra szivárognak be az Iszlám Állam által küldött szélsőségesek Európába. A Krím bekebelezéséről, az Aleppo és más szíriai városok elleni orosz légicsapásokról Medvegyev egy szót sem szólt, viszont kimondta azt, amit Moszkvában 2007 óta gondolnak: a Nyugat hibájából csúszott vissza a világ a hidegháborúba. Mert Medvegyev gyakran úgy érzi, hogy nem 2016-ot, hanem az 1960-as éveket írja a naptár.

 Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök
Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök
Dmitry Astakhov / Reuters

A kiút kizárólag egy új világrend lehet, méghozzá orosz vezetéssel – derült ki Medvegyev felszólalásából. Oroszország a megmentő, Oroszország vívja az igazi háborút a terror ellen, és Oroszország a garancia a csak zűrzavart hozó színes forradalmakkal meg arab tavaszokkal szemben.

Medvegyev hidegháborús bunkórázására többen reagáltak. Míg Petro Porosenko ukrán elnök szerint az agresszor Oroszország katonáival megszállta Ukrajna keleti részeit, s minden eszközzel, így propagandájával is az Európai Unió szétverésére törekszik, Andrzej Duda lengyel államfő megismételte azt, amit a nemzeti-konzervatív varsói kormánytól hónapok óta hallani. Az orosz fenyegetésekre válaszul meg kell erősíteni a NATO keleti szárnyát. Dalia Grybauskaite litván államfő pedig azzal lőtt vissza, hogy az oroszok forró háborút vívnak, például Ukrajna ellen.

Egy tiltakozó Münchenben
Egy tiltakozó Münchenben
Michael Dalder / Reuters

John Kerry amerikai külügyminiszter szerint Oroszország hiába panaszolja fel az ellene hozott, de sehova se vezető szankciókat, azokért kizárólag Moszkva ukrajnai beavatkozása a felelős. – Oroszország válaszút előtt áll: vagy végrehajtja a minszki megállapodásokat, s egyben tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását, vagy maradnak az orosz gazdaságot sújtó büntetőintézkedések – hangoztatta a State Department feje. Ha Moszkva valóban részt akar venni egy új világrend kialakításában, akkor hozzá kell járulnia ahhoz, hogy tűzszünet legyen Szíriában, és elkezdődjön a Bassár el-Aszad rendszerét felváltó politikai átmenet. Végül arról beszélt, hogy a menekültválság egzisztenciális fenyegetést jelent Európa számára, s bizonyos erők erre rá is játszanak. Nem nehéz kitalálni, kikre gondolt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.