galéria megtekintése

Felrobbanhat az Európai Unió

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 30. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Alapvető jogokat, így a munkaerő szabad mozgását nem érintheti az unió reformja – közölte Berlinben Angela Merkel kancellár David Cameronnal. A brit kormányfő ugyanakkor német támogatást kapott az EU-s polgároknak járó szociális juttatások megkurtításához.

Ha van közös akarat, akkor lesz közös út is – Angela Merkel német kancellár reagált így David Cameron sürgetésére, amellyel a pénteken berlini villámlátogatásra érkezett brit kormányfő az EU reformját szeretné elérni. Cameron harminc óra leforgása alatt Hágát, Párizst, Varsót és Berlint érintő körutat tett.

David Cameron és Angela Merkel Berlinben. Közös utat keresnek
David Cameron és Angela Merkel Berlinben. Közös utat keresnek
Hannibal Hanschke / Reuters

A brit konzervatívok vezére az unió átfogó reformja alatt elsősorban azt érti, hogy egy sor kérdésben a döntési jogköröket az európairól a nemzeti szintekre helyeznék vissza. Ehhez azonban bele kellene nyúlni az EU alapszerződésébe, és egy ilyen lépést az integráció motorját adó német–francia páros eddig elutasított. Merkel a Cameronnal folytatott munkaebéd után már nem zárta ki a szerződés módosítását, ám ezt a témát szerinte „utolsó napirendi pontként”, a folyamat legvégén kell tisztázni.

 

Cameron a felkeresett európai fővárosokba azzal az üzenettel érkezett, hogy az Európai Uniónak „rugalmasabbnak és fantáziadúsabbnak” kell lennie. A hangzatos jelzőkkel a tory pártvezér valójában nyomást akar gyakorolni európai partnereire, hogy tegyenek neki látványos és a szigetországban „könnyen eladható” engedményeket. Cameron korábbi ígérete szerint legkésőbb 2017 végéig népszavazást rendeznek az Egyesült Királyságban arról, hogy a közel 64 millió lakosú alkotmányos monarchia az EU tagja maradjon-e, vagy sem.

A brit követelésre, miszerint jelentősen építsék le az EU-bürokráciát, Merkel igent mondott. Arra viszont határozott nem volt a kancellár válasza, hogy hozzányúljanak olyan alapjoghoz, mint a munkaerő szabad áramlása. Hasonló elutasítást kapott Cameron Ewa Kopacz lengyel kormányfőtől Varsóban. Nagy-Britanniában több százezer (egyes becslések szerint akár egymillió) lengyel él és dolgozik, és Kopacz szerint szóba sem jöhet, hogy a magasabb jövedelem reményében a szigetországban munkát vállaló kelet-európaiakat bármilyen hátrányos megkülönböztetésben részesítsék – írta a Reuters.

A kelet-európaiak által nyugaton igénybe vett szociális juttatások kapcsán Merkel arról beszélt, hogy az egy másik ügy. Mivel még nem létezik szociális unió, az EU-polgároknak járó szociális juttatások Németországban is gondot okozhatnak – ismerte el a dpa szerint a kancellár, aki szerint bizonyos brit változtatások német érdekeket is szolgálhatnak. Az ügy azért is aktuális, mert az Európai Bíróság hamarosan dönt arról, hogy EU-polgárok milyen mértékben vehetnek igénybe más EU-tagállamokban ottani szociális juttatásokat.

Francois Hollande francia elnök üdvözli a brit kományfőt. Az uniós népszavazást Párizsban kockázatosnak tartják
Francois Hollande francia elnök üdvözli a brit kormányfőt. Az uniós népszavazást Párizsban kockázatosnak tartják
Philippe Wojazer / Reuters

Cameron mindenütt elmondta, hogy mindenkinek az lenne a legjobb, ha hazája az EU tagja maradna. Ehhez azonban a közösségnek figyelembe kell vennie egy olyan erős tagállam, mint Nagy-Britannia jogos igényeit. Rafal Trzaskowski lengyel Európa-ügyi miniszter ugyanakkor figyelmeztetett: a 28 tagú EU felrobbanhat, ha egyesek különleges kívánságokkal állnak elő.

Párizsban kifejezett aggodalmat kelt a tervezett brit népszavazás. Laurent Fabius francia külügyminiszter rendkívül kockázatos vállalkozásnak nevezte a referendumot, különös tekintettel arra, hogy a szigetország polgárai folyamatosan azt hallják, milyen rossz és hátrányos a brit EU-tagság. – Az unió „feljavításában” partnerek vagyunk, a szétrombolásában azonban nem – idézte az AFP Fabiust.

Bevándorlót és eurót nem akarnak

Noha pontos kívánságlistát Cameron valószínűleg csak a júniusi EU-csúcson tesz le az asztalra, a brit kormányfő feltételei már ismertek. Egyes kérései egyáltalán nem reménytelenek, és ezekhez támogatókat is talál majd, más elképzelései azonban határozott ellenállást váltanak ki európai fővárosokban.

A bevándorlási szabályok szigorítása. Cameron azt ígérte a választóinak, hogy Nagy-Britannia korlátozza a más EU-tagországokból (elsősorban Kelet-Közép-Európából) érkező munkavállalók hozzájutását a szociális juttatásokhoz. A közvéleménnyel mindenütt könnyű elhitetni, hogy a külföldi dolgozók veszik el a munkahelyeket, a konzervatív kormánynak ráadásul a nacionalista Függetlenségi Párttal (UKIP) is versenyeznie kell. Ezt az elképzelést elsősorban a kelet-európai tagállamok ellenzik, köztük is főként Lengyelország. Más nyugat-európai tagállamok azonban fontosnak tartják a küzdelmet a szociális ellátásokkal való visszaélés (a „szociális turizmus”) ellen. Amit biztosan nem sikerül elfogadtatni, az a személyek szabad mozgásának korlátozása, ilyen lenne például a keleti munkavállalók számának megszabása.

Az euró nem közös pénz. Nem szeretnék a britek, ha az euróövezet tagjai bármilyen, a belső piaccal kapcsolatos szabályozást ráerőltetnének az eurózónán kívüli országokra (köztük Nagy-Britanniára). Így aztán szorosabb együttműködést és egyeztetést sürgetnek a „külsők” és a „belsők” között, és ezzel vélhetően nem is lesz gond. Jóval problematikusabb London másik kérése: nyilvánítsák ki, hogy az eurót csak az a tagország használja, amelyik akarja, vagyis nem az unió közös valutájáról van szó. Ehhez módosítani kellene az EU alapszerződését, amely szerint az unió pénze az euró, és a bevezetése minden tagállamnak kötelező (előbb persze teljesíteni kell a szigorú feltételeket).

Az „egyre szorosabb” unió ellenzése. Vörös posztó a britek szemében az uniós alapszerződésnek az a mondata, amely szerint az EU „az európai népek egyre szorosabb uniója”. Az euroszkeptikusok úgy vélik, hogy ez már az Európai Egyesült Államokhoz vezető út, ezért kivetetnék ezt a részt a szövegből. Az integrációt leginkább támogató tagországok nem örülnének az alapszerződést gyengítő változtatásnak, ám nem ezen múlik majd a megegyezés Cameronnal.

David Cameron és Ewa Kopacz Varsóban. Nem mindenben értenek egyet
David Cameron és Ewa Kopacz Varsóban. Nem mindenben értenek egyet
Slawomir Kaminski / Reuters

Kevesebb jogszabály. A legnagyobb támogatásnak ez a javaslat örvend. Sőt az Európai Bizottság elébe is ment a brit kérésnek, amikor a napokban bemutatta a „jobb jogszabályalkotás” (better regulation) elnevezésű kezdeményezést: a felesleges uniós szabályokat dobják ki, és európai szinten ezentúl csak azt szabályozzák, amit tényleg érdemes.

Nemzeti parlamentek vétójoga. Ha nem értenek egyet egy uniós jogszabálytervezettel, a nemzeti törvényhozásoknak legyen lehetőségük összefogni, és vétót emelni – ajánlja a brit kormány. Kevesen tudják, de a tagállami parlamentek egyharmada már most is kérheti egy EU-tervezet felülvizsgálatát, csakhogy ezt az eljárást nem nagyon alkalmazzák. Arra van esély, hogy könnyebbé teszik a parlamentek beleszólását, de aligha kapnak valódi vétójogot az Európai Bizottsággal szemben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.