galéria megtekintése

Veszélyben a szocialista fellegvár

NOL
NOL

Tizenhét évvel Hugo Chávez megválasztása után komoly kihívással néz szembe a szocialista vezetés Venezuelában. Az egekbe szökő árak, és az alapvető cikkek hiánya miatt egyre elégedetlenebb emberek többsége az ellenzéki koalíció mellett teheti le a voksot a vasárnapi választásokon.

„Féltem az életem, mióta csak bezártak a Ramo Verde-i börtönbe. Huszonegy alkalommal voltam erőszakos vizsgálat áldozata, amelyeket nem egyszer csuklyás, gépfegyveres emberek végeztek. Féltem a feleségemet, Liliant, aki bátran kiáll a politikai folyok szabadon bocsátásért, s ezért több merényletet is elkövettek ellene... Féltem továbbá azt a több millió venezuelait, akik az üldöztetés, és a kormány által teremtett bizonytalanság miatt veszélyben vannak" – idézte vasárnap az El Mundo Leopoldo Lópezt, a venezuelai ellenzék bebörtönzött vezetőjét, akit 14 év börtönbüntetésre ítéltek.

Leopoldo Lopez felesége, Lilian Tintori, aki maga is ellenzéki vezető lett a férje bebörtönzése után
Leopoldo Lopez felesége, Lilian Tintori, aki maga is ellenzéki vezető lett a férje bebörtönzése után
Carlos Garcia Rawlins / Reuters

A spanyol napilapnak sikerült a választások előtt interjút készíteni a Voluntad Popular vezetőjével, aki közel két éve a Ramo Verde-i börtönben raboskodik egy kétszer két méteres cellában, elszigetelve a többi rabtól. A gyakran „latin-amerikai Nelson Mandelaként" is emlegetett politikai fogoly ugyan nem adhatta le voksát, de a testvérén keresztül üzenve arra biztatta a venezuelaiakat, hogy szálljanak szembe a hatalmat Hugo Cháveztől 2013-ban megöröklő Nicolás Maduro vezette kormányzattal.

 

Erre szakértők szerint akár esély is lehet, hiszen az elégedetlenség sosem volt olyan nagy Venezuelában, mint az elmúlt években. Hugo Chávez halálát követően utóda, a buszsofőrből politikussá avanzsáló Nicolás Maduro ült az elnöki székbe, ám a karizmatikus vezető hiánya, az olaj világpiaci árának csökkenésével súlyosbított gazdasági mélyrepülés sokat ártott a szocialista pártnak.

A BBC helyszínen tartózkodó szakértője szerint ha az ellenzéki Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) – amely középbaloldali, és középjobboldali pártokat egyaránt tömörít – meg is szerzi a többséget, a hatalmuk igen korlátozott lesz. Ennek ellenére egy esetleges ellenzéki győzelem komoly politikai eltolódást jelentene az országban.

Szavazásra várva. Chávez népszerű, de nem biztos, hogy ez elég
Szavazásra várva. Chávez népszerű, de nem biztos, hogy ez elég
Carlos Garcia Rawlins / Reuters

A vidéki régiókban, és a szegényebb lakosság körében – akik sokat köszönhetnek Chávez és Maduro szociális intézkedéseinek – továbbra is népszerű a kormány, ám a városi, középosztálybeli rétegek egyre dühösebbek az alapvető élelmiszerek– többek között a tej, a vécépapír, liszt, olaj, cukor – hiánya, a gazdaság mélyrepülése, és az ellenzéki hangok durva elhallgattatása miatt.

Ennek egyik példája az elmúlt évek legnépszerűbb ellenzéki vezetője – ami nagy szó a rendkívül megosztott venezuelai társadalomban –, Leopoldo López is így végezte börtönben. Hivatalosan erőszakra való felbujtás miatt, és egy „békement illegális megszervezése" miatt ítélték el, ám kétség sem fér hozzá, hogy a hősként tisztelt férfi elhallgattatása a kormány érdekeit szolgálta, csakúgy, mint Daniel Ceballos és Antonio Ledezma ellenzéki politikusok bebörtönzése.

A választások előestéjén Nicolas Maduro mellett a volt spanyol miniszterelnök, José Luis Rodriguez Zapatero is vállalt egy rövid kampányszereplést
Carlos Garcia Rawlins / Reuters

„Az állam az elnyomás perverz gépezetévé alakította át az igazságszolgáltatást. Ilyet csupán a húszadik századi totalitárius rezsimeknél láttunk" – üzente a börtönből Leopoldo López, Chacao egykori polgármestere. Az ellenzék korábban többször is a szavazatok manipulációjával vádolta meg a kormányt, amelyet Maduro mindig tagadott. Az elektronikus rendszer ugyanakkor az El Mundo szakértője szerint megnehezíti a választási csalást. Aggodalomra ad okot ugyanakkor, hogy a vezetés nem engedélyezte független, nemzetközi megfigyelőknek – köztük európai uniós szakembereknek –, hogy figyelemmel kísérjék a szavazást. Csupán José Luis Rodríguez Zapatero egykori spanyol kormányfőt, és Martín Torrijos volt panamai elnököt engedték be az országba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.