galéria megtekintése

Vergődnek Putyin szerető karjaiban

0 komment

Fehér Rózsa

A hivatalos berlini állásponttal ellentétben a német vállalkozók nem szeretnék, ha Szerbia is szankciókat vezetne be Oroszországgal szemben. - Ők éppen Szerbián keresztül szállítják termékeiket az orosz piacra – állította a héten a szerb–német üzleti találkozó egyik, névtelenségbe burkolózó résztvevője.

A Belgrádba látogató küldöttséget Sigmar Gabriel szociáldemokrata német alkancellár és gazdasági miniszter vezette, aki azt mondta, hogy ő megérti Szerbia Oroszországgal kapcsolatos álláspontját.

Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök ki is tart emellett az álláspont mellett. Az ország stratégiai célja az EU-csatlakozás, de jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal is, és ezt egyik partnere előtt sem titkolja. Elmondása szerint Szerbia minden EU-kötelezettségének eleget tesz, ám független és szuverén állam, amely önállóan hozza meg a döntéseit. Egyes vélemények szerint ha Szerbia továbbra sem vezeti be az Oroszország elleni szankciókat, az Európai Unió nem nyitja meg a csatlakozási tárgyalások első fejezetét.

Jadranka Jokszimovics, a szerb kormány európai integrációval megbízott tárca nélküli minisztere a Danasnak úgy nyilatkozott: a közös kül- és biztonságpolitika teljeskörű összehangolása csak az EU-tagság elnyerése után lesz aktuális, és tagjelölt országként Szerbiának joga van megvédeni saját gazdasági érdekeit.

 

Predrag Simics külpolitikai szakértő szerint Oroszország nem nézi ölbe tett kézzel Szerbia nyugatbarát politikáját. – Az orosz állami televízió Vojiszlav Seselj vajdát megingathatatlan hazafinak nevezte, ami Moszkva álláspontját tükrözi a kilencvenes évekbeli Szerbiáról, amely nemet mondott a Nyugatnak. Oroszország támogatja ugyan a jelenlegi belgrádi kormányt, de azt a jelzést küldi feléje, ha szorosabbra fűzi kapcsolatát a Nyugattal, más lehetőség is van a tarsolyában – nyilatkozta a Blicnek.

Az oroszok 2000 elejétől infrastrukturális befektetésekkel, energetikai cégek megvásárlásával, a Déli áramlat gázvezetékkel erősítették meg balkáni pozícióikat. Oroszország stratégiai megállapodásokat kötött Szerbiával: ezek főleg az energetika és a katonai együttműködés területére vonatkoznak, de Nis városában egy szerb–orosz humanitárius központ is működik. A Spiegel állítása szerint Angela Merkel német kancellár telefonon próbálta meggyőzni Vucsicsot arról, ne írja alá Oroszországgal a Nisben dolgozó orosz alkalmazottak diplomáciai státuszára vonatkozó megállapodást. Berlin attól tart, hogy a nisi központ ez esetben „az orosz kémszolgálat állandó központja" lesz.

Putyin és Merkel 2012 júniusában. Nem nézi ölbe tett kézzel
Putyin és Merkel 2012 júniusában. Nem nézi ölbe tett kézzel
Thomas Peter / Reuters

A szerb–orosz kapcsolatok azután kerültek ismét a figyelem középpontjába, hogy Merkel a minap arról beszélt, megengedhetetlen, hogy az EU-nak Oroszországtól kelljen engedélyt kérnie Szerbia és a többi nyugat-balkáni ország felvételéhez. Merkel nyilatkozatával szinte egyidőben a Spiegel Oroszország szerbiai befolyásáról szóló titkos dokumentumot hozott nyilvánosságra. Ebben többek közt az szerepel, Oroszország egyre szorosabb katonai együttműködéssel és gázfüggőséggel igyekszik nyomást gyakorolni Szerbiára, a Bosznia Szerb Köztársaságon keresztül pedig egész Bosznia-Hercegovinára.

Ezektől az aggályoktól függetlenül Merkel csütörtökön úgy nyilatkozott, Oroszországgal együtt lehet fenntartani hosszú távon Európa biztonságát, ezért folytatni kell a párbeszédet vele. Hasonlóan nyilatkozott a ma Szerbiába látogató Szijjártó Péter külügazdaság és külügyminiszter is. Ő azt mondta, Magyarország a párbeszéd felújítására szólítja fel az Európai Bizottságot Oroszországgal, hogy a Déli áramlat az Európai Unió energetikai szabályozásával minden tekintetben összhangban álljon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.