galéria megtekintése

Vérfürdőt rendezett az Iszlám Állam Teodoziusz obeliszkjénél

2 komment

Munkatársunktól

A világ egyik turisztikai központjában, Isztambul leglátogatottabb helyén robbantotta fel magát tegnap egy öngyilkos merénylő.  A hatóságok szerint egy 27 éves szaúdi férfi volt a tettes. A tíz halott, illetve a tizenöt sebesült többsége német, de vannak norvég, perui, török és dél-koreai sérültek is.

Óriási robaj, füst, jajkiáltások – így jellemezték a szemtanúk a kedd délelőtti merényletet, amely vérbe borította az isztambuli Sultanahmet teret. Ez a világ egyik turisztikai központja, itt van a Hagia Szophia, a Kék Mecset, a bizánci Hippodrom és megannyi más nevezetesség. A robbantás a város legrégebbi műemléke, Teodoziusz kelet-római uralkodó obeliszkje mellett történt. Az egykori Konstantinápolyba látogató turisták el sem kerülhetik a teret, ahol Nabil Fadli, az Iszlám Állam szaúdi születésű (az első hírekben még szíriainak mondott) gyilkosa felrobbantotta magát.

Heélyszínelők az isztambuli Német Szökőkútnál
Helyszínelők az isztambuli Német Szökőkútnál
Murad Sezer / Reuters

A merénylet után a török biztonsági szervek lezárták a környéket, és hírzárlatot rendeltek el. A halottak közül kilenc német, Recep Tayyip Erdogan török elnök felhívta Angela Merkel kancellárt, akivel közölte a rettenetes hírt. (Törökországba évente 5,1 millió német látogat, ők teszik ki a beutazó külföldiek 21 százalékát.) A merényletet elítélte valamennyi török parlamenti párt, az állam vezetői, akik a bűnösök felelősségre vonását követelték. Erdogan kifejtette, hogy országa a nemzetközi terrorizmus célpontja. Ő az Iszlám Állam mellett a kurd gerillákat nevezte meg e kategóriában.

 

A merényletet az IS eddig nem vállalta magára, de az elemzők nem kételkednek abban, hogy valóban a Szíria és Irak területén működő terrorszervezet áll mögötte. Törökországban az utóbbi évben több robbantásos akciót hajtottak végre az Iszlám Állam nevében. Ezek egyik volt a szíriai határ menti Surucban történt öngyilkos merénylet, amelynek harminc halálos áldozata volt. Októberben Ankarában 100 embert ölt meg két öngyilkos merénylő egy békegyűlésen.

Ez a két robbantás elérte taktikai célját: a merényletek után a török kormányzat és a kurd ellenállás, illetve a kurd mozgalmak között végzetesen megromlott a viszony és újra kirobbantak a harcok. Ez volt az Iszlám Állam bosszúja, amiatt, hogy a kurdok legyőzték őket a határ menti Kobaniban. Az akkori tettesek egy Iszlám Állam-sejt török állampolgárságú tagjai voltak. A két tömeggyilkos merénylet után az Iszlám Állam további robbantásokat hajtott végre. Isztambulban is több ilyen volt, az egyik a Sabiha Gökcen repülőtéren, a másik a Haydarpasa kikötőben. Ott az öngyilkos merénylő orosz állampolgár volt. Egy nő a turistarendőrség mellett robbantotta fel magát, és megölt egy rendőrt. Ezek a merényletek változtattak a török kormány korábbi álláspontján, Ankara több erőt vet be a dzsihadista martalócok ellen. Lezárták a szíriai határt, és 35 ezer olyan személy beutazását tiltották meg, akik valamilyen kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal.

Az iszlamista terrornak régen célpontja a nemzetközi idegenforgalom. Egyiptomban évtizedek óta támadják a turistákat. Az idén Tunéziában gyilkoltak az IS nevében fellépő terroristák. A támadásokkal csapást akarnak mérni a gazdaságra, amelynek az idegenforgalom fontos bevételi forrása, és szembefordítanák a kormányokat a társadalommal. Egyben harcot folytatnak a nyugatias értékek, az iszlám területre behatoló „gyaurok” ellen is. Az IS és a hozzá hasonló szervezetek nem kímélik az antik emlékeket, de az iszlám építészet kincseit sem.

Törökország számára az idegenforgalom fontos bevételi forrás, nagy csapás lenne a gazdaságra és a kormányra, ha a merényletek elijesztenék a beutazókat.

Erdogan és pártja eddig felemás módon viselkedett. Feltehetően nem alaptalanok a vádak, hogy bábáskodtak az Iszlám Állam megerősödésénél, átengedték a határon a csatlakozni kívánókat, és kórházi ápolást biztosítottak a sebesülteknek. Amikor amerikai és európai nyomásra végül mégis csatlakoztak az IS-ellenes koalícióhoz, nem a dzsihadistákat, hanem a kurd gerillákat bombázták Szíria területén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.