galéria megtekintése

Életfogytiglan a véreskezű 2-es és 4-es testvérnek

0 komment

Munkatársunktól

A bűne az volt, hogy gombát ment szedni a rizsföldekre, így akart valami pluszélelmet adni terhes nővérének. Kambodzsában, a vörös khmerek uralma alatt azonban minden a forradalomé volt. A rizsföldeken termett gomba is. Annak engedély nélküli gyűjtése a forradalom elleni bűnnek számított.

A vörös khmerek áldozatainak koponyái előtt söprögető férfi egy vidéki templomnál
Chor Sokunthea / Reuters

A tizenöt éves Youk Chhangot meg is kapta a büntetését. Falujában, több száz ember szeme láttára órákon át ütötték-verték, kínozták, majd börtönbe zárták. Megalázkodott a börtönigazgató előtt, könyörgött az életéért. Youk Chhangot végül egy másik fogoly mentette meg. – Mint jóval később megtudtam, egy idősebb rabtársamat helyettem kivégezték – idézte fel a CNN-nek ifjúkori élményeit a Phnom Penhben élő Chhang, aki a vörös khmer rezsim által elkövetett bűnöket dokumentáló intézet és központ alapító-vezetője.

 

Míg a történész szerencsésen túlélte az angolul Killing Fields-nek (gyilkos mezőknek, azaz vesztőhelyeknek) nevezett tömeggyilkosságokat, 1975 és 1979 között legalább 1,7 millió honfitársa – Kambodzsa lakosságának negyede – a népirtás áldozatául esett. – Rendkívüli eredmény az emberi jogok és a jogállamiság érvényesülése, de az igazságszolgáltatás nem hozza vissza a halottakat – kommentálta Chhang, hogy 35 évvel a délkelet-ázsiai országot terrorizáló rendszer bukása után az ENSZ támogatásával működő különleges bíróság (ECCC) csütörtökön – emberiség elleni bűnök miatt – életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a rezsim két egykori vezetőjét.

Az egyikük a most 88 éves Nuon Chea, a kommunista párt volt főtitkárhelyettese, a másikuk Khieu Samphan (83) egykori államfő. A két idős ember – akiket a vörös khmer időkben „2-es számú testvérként", illetve „4-es számú testvérként" emlegettek – rezzenéstelen arccal ülte végig a Phnom Penh-i tárgyalást és ítélethozatalt.

Khieu Samphan és Nuon Che
Reuters

– Rengeteg embert irtottak ki, gyilkoltak, kínoztak és hurcoltak meg, fosztottak meg méltóságuktól, vagyonuktól, sokakat megnyomorítottak és okoztak nekik feldolgozhatatlan lelki traumát. Harmincöt éven át elkerülték a felelősségre vonást a legkegyetlenebb bűnök elkövetői. Az eljárás hozzájárult ahhoz, hogy Kambodzsa helyreállítsa az ország szétrombolt erkölcsi iránytűjét – olvasható a kambodzsai és nemzetközi bírák alkotta testület indoklásában. A még 2007-ben őrizetbe vett egykori állami és pártvezetők ügyvédei úgy nyilatkoztak, hogy fellebbezni fognak. A több éven át tartó büntetőperben a bíróság tanúként közel 3500 túlélőt hallgatott meg.

A 2006-ban alapított ECCC fennállása óta eddig egyetlen ítéletet hozott. Négy évvel ezelőtt háborús és emberiség elleni bűnökért szintén életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtották az akkor 67 éves Kaing Guek Eavot. A mozgalomban „Duch elvtárs" néven is emlegetett férfi volt a kambodzsai fővárosban működő hírhedt S-21-es börtön parancsnoka. A khmerül Tuol Slengnek (Mérgező Fák Hegyének) nevezett fegyintézetben egyes források szerint legalább 14 ezer, mások szerint több mint 20 ezer embert öltek meg négy év leforgása alatt.

Egyes – a vörös khmer rendszer áldozatait és túlélőit képviselő – szervezetek bírálták a csütörtökön hozott ítéletet. – A bíróság nem ment bele a kambodzsai népirtás iszonyatos mélységeibe, s csak felületes kezelést nyújt a társadalmat változatlanul kínzó és megosztó mély sebekre – mondta a CNN-nek Theary Seng, az egyik civil szervezet vezetője. Seng hétéves volt, amikor 1978-ban bebörtönzött apját és anyját is kivégezték. A család – más bebörtönzött családokkal együtt – közös cellában élt. Egyik éjjel a mamát az őrök kivitték, szemét, száját bekötötték, majd szó szerint halálra taposták. Hiába tragikus a történetem, ez nagyon is általános. S mindörökre velem, velünk marad – tette hozzá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.