galéria megtekintése

Vége az olimpiának, de egy kicsit vége Brazíliának is

0 komment


Karafiáth Luca

Dilma Rousseff örülhet, ha csak az államfői posztot veszíti el.  Az Autómosás-akció nyomán ő és elődje is könnyen börtönbe kerülhet.

Amíg a világ a riói olimpiával volt elfoglalva, Dilma Rousseff, a bizalmatlansági indítvánnyal felfüggesztett brazil elnök szépen lassan sodródott a szakadék széle felé. A szenátus a játékok közben ismét megszavazta a munkáspárti politikus eltávolítását, s a hosszadalmas eljárás ezzel a végső szakaszába lépett. A sorsdöntő tárgyalás csütörtökön veszi kezdetét, és kisebb csodára lenne szükség ahhoz, hogy Rousseff megússza a dolgot.

Rousseffnek csodára van szüksége, hogy kiverekedje magát a bajból
Rousseffnek csodára van szüksége, hogy kiverekedje magát a bajból
Adriano Machado / Reuters

A folyamat, amely már a közeljövőben Brazília első női elnökének végleges bukásához vezethet, hivatalosan decemberben kezdődött el, amikor a képviselőház elnökeként Eduardo Cunha elfogadta az államfőt költségvetési csalással megvádoló keresetet. Valójában azonban jóval régebbre kell visszanyúlni ahhoz, hogy megértsük, hogyan juthatott idáig a rekordnépszerűségnek örvendő Luiz Inácio Lula da Silva elnök személyes kiválasztottjaként hatalomra került politikusnő.

 

A Lula-korszak eufóriáját az elnök asszony két ciklusa alatt fokozatosan felváltotta a kiábrándultság és az elkeseredés. Az ország negyedszázados gazdasági mélypontra került, a mindent behálózó korrupció mértéke pedig talán sosem mutatkozott meg olyan látványosan, mint a Petrobrás állami olajvállalat üzérkedéseit feltáró, Autómosás fedőnéven indított nyomozás eredményeként.

A válság és a felszínre törő korrupció együttes hatásának köszönhetően Rousseff támogatottsága rohamosan csökkenni kezdett, a végső lökést azonban a politikai elit Munkáspárt- (PT-) ellenes szegmense adta meg. A kormánypárti körökben puccsnak minősített politikai manőver élén Cunha mellett Michel Temer állt, aki jelenleg ideiglenes elnökként vezeti az országot.

Az olimpia alatt is folyt a politikai harc. Itt éppen Temer hívei tüntetnek
Az olimpia alatt is folyt a politikai harc. Itt éppen Temer ellen tüntetnek
Barbara Walton / EPA

Tovább rontja a sarokba szorított elnök asszony esélyeit, hogy a sorsáról döntő végső tárgyalás előtt nem egészen egy héttel újabb hat szenátor pártolt el tőle, akik mellesleg mind a miniszterei voltak. – Szerintem teljesen egyértelmű, hogy Dilma elbukott, most már nem lehet mást tenni, mint alázatosan elismerni, hogy a kormányzata nincs többé – nyilatkozta a Globo hírügynökségnek az elnököt cserben hagyó tárcavezetők egyike, Eduardo Braga volt energiaügyi miniszter.

Ahhoz, hogy ejtsék a vádakat, Rousseff pedig visszaülhessen az elnöki székbe, a szenátusban ellene leadott szavazatok száma nem haladhatja meg az 54-et. Az augusztus 10-én tartott előzetes eljárás során azonban 59 szenátor tette le a voksát a felfüggesztett elnök megbuktatása mellett, a most átálló szenátorokkal együtt pedig gyakorlatilag esélytelennek tűnik az egyszerű többség megakadályozása. Amennyiben a végső ítélet megerősíti bűnösségét, Rousseff nemcsak az elnöki poszttól, de az elkövetkezendő tíz évre a közügyekben való részvételtől is búcsúzhat.

Silva a leginkábbb már csak a történelemben bízik
Silva a leginkábbb már csak a történelemben bízik
Paulo Whitaker / Reuters

Ám ennél jóval szigorúbb büntetések is várhatnak rá. Renato Duque, a Petrobrás volt szolgáltatási igazgatója éppen arra készül, hogy több mint 50 éves börtönbüntetésének enyhítéséért cserébe bizalmas információkat adjon át az ügyészségnek a két baloldali államfőről. Az ehhez hasonló vádalkuk nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a brazil hatóságok felső vezetőket és befolyásos politikusokat is rács mögé juttassanak. Az enyhébb ítéletért cserébe szinte mindenki hajlandó volt neveket mondani, az állami és az üzleti szektor legmagasabb szintjein üzemeltetett korrupciós gépezet pedig kártyavárként omlott össze.

A meglehetősen borús kilátások ellenére Lula továbbra is próbálja megőrizni optimizmusát, és a BBC-nek adott interjúban arról beszélt, hogy van remény Dilma megmenekülésére. Abban az esetben, ha mégis minden borulna, azzal a meggyőződéssel vigasztalódik, hogy „a végső döntőbíró úgyis a történelem".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.