galéria megtekintése

Van egy jó hírünk a Nagy-Britanniában élő magyaroknak

Ütközési pont lesz a kelet-európai tagállamokból érkező munkavállalók ügye: a britek jórészt miattuk lépnek ki, de nem fognak tudni ilyen könnyen megszabadulni tőlük.

Jó hír az Egyesült Királyságban tanuló és dolgozó magyarok számára, hogy egyelőre minden marad úgy, ahogy most van – mondta szerdán Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli uniós csúcstalálkozót követően. A „huszonhetek” üléséről kiadott nyilatkozat szerint a szigetországnak tiszteletben kell tartania a tagságból eredő jogokat és kötelezettségeket, amíg hatályba nem lép az EU-ból való kilépéséről rendelkező megállapodás.

Cameron kedden, a csúcs első napján. A britek nem fogják csak úgy megkapni az egységes piacot
Cameron kedden, a csúcs első napján. A britek nem fogják csak úgy megkapni az egységes piacot
Francois Lenoir / Reuters

Ez azt jelenti, hogy még legalább két évig nem változik a La Manche csatorna túloldalán élő EU-polgárok helyzete. De lehet, hogy utána sem. Ha ugyanis az Egyesült Királyság a Brexitet követően úgy dönt, hogy részesülni kíván az egységes piac áldásaiból (vagyis úgy dönt,  hogy Norvégiához, Svájchoz, Liechtensteinhez és Izlandhoz hasonlóan be akar lépni az Európai Gazdasági Térségbe - a szerk.), akkor továbbra is biztosítania kell a szabad mozgás lehetőségét az uniós munkavállalók számára – szögezték le az állam- és kormányfők.

 

David Cameron brit kormányfő a kedd éjszakai vacsorán arról próbálta meggyőzni partnereit, hogy épp a határok teljes megnyitása, az EU-n belüli migráció nem megfelelő kezelése vezetett a Brüsszellel való teljes szakításhoz. A másik 27 tagállam viszont bekeményített. Donald Tusk, a csúcs elnöke egyenesen azt mondta, „nem lesz egységes piac a la carte”, vagyis a britek nem szemezgethetnek a feltételek közül, a munkaerő szabad vándorlása nem alku tárgya. Az érdekek egyeztetése tehát izgalmas és nehéz folyamatnak ígérkezik. A sajtónak nyilatkozó magyar miniszterelnök is elismerte, hogy nem lehet elkerülni a mozgás szabadságának majdani megvitatását, de a feltételből a visegrádi országok nem kívánnak engedni.

Bevándorlási iroda Londonban. A munkaerő szabad vándorlása nem alku tárgya
Russell Boyce / Reuters

Mivel egyelőre nem világos, hogy mit akarnak a britek, az EU sem siet a válaszokkal. A 27 tagország várják Londontól, hogy amilyen gyorsan csak lehet, tájékoztassa őket hivatalosan is kilépési szándékáról, hogy utána mielőbb megkezdődhessenek a tárgyalások. Addig sem hivatalos, sem háttéralkudozás nem kezdődik közöttük a kiválás feltételeiről.

Az uniós intézmények máris presztízsharcba kezdtek, hogy melyikük vezesse a majdani megbeszéléseket. Orbán szerint úgy határoztak, hogy a miniszterelnökök fóruma, az Európai Tanács felel majd a tárgyalások lebonyolításért, Angela Merkel német kancellár némileg megengedőbben azt mondta, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament is fontos feladatot kap majd a folyamatban.

A brit népszavazás sokkja után megkezdődik az Európai Unió önvizsgálata, a közös gondolkodás arról, hogy merre haladjon a közösség, milyen célokat tűzzon maga elé. Egyelőre nincsenek napirenden nagy reformprojektek, nem készül szerződésmódosítás, nem hívnak össze konventet sem, inkább a már elhatározott döntések megvalósításának felgyorsításával foglalkoznak – jelezte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Orbán a második napon. Magyarország szövetségest veszített az EU-ban, de társat nyert a migránsozásban
Orbán a második napon. Magyarország szövetségest veszített az EU-ban, de társat nyert a migránsozásban
Francois Lenoir / Reuters

Orbánnak erről is a migráció jutott eszébe: amíg az európai politika nem tudja eldönteni, hogy a menekülthullám megállítását, vagy a menedékkérők beengedését és szétosztását akarja-e, amíg nem tudja tisztázni a céljait, addig felesleges arról beszélni, hogy sok vagy kevés Európát akarunk-e – fogalmazott. A magyar miniszterelnök annak a véleményének adott hangot, hogy a jövő Európai Unióját nem Brüsszelben, hanem a tagállami fővárosokban kell felvázolni.

A magyar miniszterelnöknek amúgy hiányozni fognak a britek.  Nagyon régen veszített el Magyarország ilyen jelentős szövetségest – mondta a miniszterelnök az EU-ból távozni készülő Egyesült Királyságról. A miniszterelnök szerint a londoni kormány éppúgy értette a gazdaság logikáját, mint a jelenlegi budapesti: csökkentette az adókat, több pénzt hagyott az emberek zsebében, támogatta a vállalkozásokat. „Magyarország egy jó szövetségest vesztett el, pontosabban egy jó szövetségesnek a helyét kell újra megtalálnunk” – mondta Orbán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.