galéria megtekintése

Vallásoktatásból nem lesz erkölcs

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 21. számában
jelent meg.

Szőcs Levente
Népszabadság

Az udvaron fagyoskodhat, aki nem jár az elvileg fakultatív hittanra Romániában.

Romániában elvileg fakultatív tantárgy a hittan, a gyakorlatban mégis kvázi kötelező. A szülőknek írásban kell felmentést kérniük, ha nem akarják, hogy a gyermekük (a legtöbb esetben) ortodox fundamentalista nevelésben részesüljön. A nyomás a többi szülő és az iskola részéről olyan nagy, hogy a „különcködést” csak kevesen vállalják. Aki pedig mégis, azt nemegyszer brutális eszközökkel veszik rá, hogy meggondolja magát.

Kereszt egy erdélyi osztályteremben. Nem mindenki akar hittanórát
Kereszt egy erdélyi osztályteremben. Nem mindenki akar hittanórát
Mihály László

– Amikor elmentem felmentést kérni, az orrom alá dugtak egy nyilatkozatot, amelyben vállalnom kellett volna, hogy a hittanóra idejére gondoskodom a gyermekem felügyeletéről – panaszolta az egyik anyuka. A feladat még egy háziasszony számára is nehezen vállalható, munkába járó szülőnek viszont teljesíthetetlen. Vannak kegyetlenebb eszközök is. Egy bukaresti anyuka lapunknak elmondta, hogy a kislányát a hittanóra idejére egyszerűen kitették az udvarra: ha esett, ha fújt, a szabad ég alatt kellett várakoznia.

 

A nyomásgyakorlás eszköze a legtöbb esetben az órarend. Ha ugyanis a hittanóra a nap közepére esik, azzal gyakorlatilag kötelezővé válik az egyébként fakultatív tárgy. Nem véletlen, hogy egyre több szülő kéri, kerüljön a nap elejére vagy a végére a hittanóra.

Egyelőre hiába kérik. Az oktatási minisztérium nem vonja kétségbe a szülők alkotmányos jogát, hogy eldöntsék, akarják-e a gyereküket hittanra járatni, de valahányszor szóba kerül az említett jog gyakorlása, a szaktárca illetékesei a vállukat vonogatják. Gabriel Ispas, az oktatási minisztérium főtitkárhelyettese a téma kapcsán szervezett internetes vitában a minap elismerte: képtelenség megoldani, hogy a hittanóra az órarendben az első vagy az utolsó legyen. A legfőbb érvként azt hozta fel, hogy ezt a tantárgyat „hivatásos” tanárok oktatják, akiknek teljesíteniük kell a heti 18 órás kötelező normát. „Azt hiszem, több alternatívát kell találnunk azok számára, akik nem óhajtják az iskolai hitoktatást” – ismerte el a főtitkárhelyettes.

 A szülők nem véletlenül idegenkednek a hittanórától. A román törvény szerint a gyerekeket a szülők választása alapján sorolják be az egyes felekezetek óráira, a legtöbb iskolában azonban kizárólag ortodox tanár van. A más felekezetű gyerekek számára elvileg nyereség lenne, ha más világnézettel is megismerkedhetnének, ám a többségi egyház hittanóráin általában vallási propaganda zajlik. Az egyházak által képzett tanárok nem hitelveket vagy értékeket adnak át a gyerekeknek, hanem hiedelmeket, a legjobb esetben az illető vallás szokásaival és liturgikus rendjével kapcsolatos információkat. Ispas ezzel kapcsolatban túlságosan kemény szónak tartja az indoktrinálást, szerinte inkább a korosztályhoz nem illő tematikáról lehet beszélni.

Az egyik volt oktatási miniszter, Mircea Miclea pszichológus most úton-útfélen az iskolai hit- vagy erkölcstan oktatása ellen érvel, és bizonygatja: több évtizedre visszanyúló tanulmányok igazolják, hogy az etika kötelező tanulása nem teszi erkölcsösebbekké az embereket, legfeljebb megtanítja őket arra, hogy morális érveket találjanak immorális tetteikre is. Hogy miért nem változtatott Miclea, amikor lehetősége lett volna rá? A csaknem kilencven százalékban ortodox vallású országban a Román Ortodox Egyház (BOR) óriási nyomást gyakorol a politikusokra az iskolai hitoktatás fenntartása érdekében. Miclea szerint a cél kettős: az egyik a gyerekek indoktrinálása, a másik egy hatalmas biznisz fenntartása. Évente több ezren kerülnek ki a hittudományi főiskolák padjaiból, s ha ezek az emberek nem találnak munkát, hamarosan elapadhat az utánpótlás.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke szerint már az is jogsértő, hogy a hittanórára nem beiratkozni kell, hanem ellenkezőleg, „kiiratkozni” onnan. A szaktárca illetékesei azonban biztosra veszik, hogy több szülő szeretne iskolai hitoktatást, mint ahány nem, ezért azzal érvelnek, hogy a rendszert csak az iskolai bürokrácia jelentős növelésével lehetne megváltoztatni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.