galéria megtekintése

Vak transzszexuális indul a Munkáspárt színeiben

1 komment

NOL

A brit Emily Brothers életében közel sem a választások jelentik a legnagyobb kihívást. A vak, transzszexuális képviselőjelöltnek a közelmúltbeli coming out sokkal nehezebb volt, mint bármilyen politikai megméretés.

Emily Brothers soha nem látta tisztán a tükörképét. A most 50 éves nő mindössze hat hónapos baba volt, amikor egy ritka betegséget, aniridiát diagnosztizáltak nála, majd élete következő tíz évét különböző szemészeti klinikákon töltötte, ahol hiába próbálták megmenteni a látását. A munkásosztálybeli családból származó, ekkor kisfiúként elő Brothers már ekkor tudta, hogy valami nem stimmel. Nem látta, de érezte.

A coming out sokkal nehezebb volt, mint bármilyen politikai megméretés
A coming out sokkal nehezebb volt, mint bármilyen politikai megméretés
Forrás: emilybrothers.com

„Még szavakba sem tudtam önteni, de tudtam, hogy fiú vagyok, ugyanakkor lánynak képzeltem el magam" – nyilatkozta a The Guardian munkatársának Sutton and Cheam választókerület munkáspárti jelöltje, aki nem mellesleg egy kicsit hallássérült is, és úgy szavaztak bizalmat, hogy ekkor még nem árulta el, valójában transzszexuális. Erről csupán egy évvel később, a közelmúltban beszélt nyíltan. Ekkor mesélt először a gyerekkoráról is, amit egészségügyi problémája mellett identitásának felvállalása is nehezített. Mint mondta, először ekkoriban kezdett magának női ruhát vásárolni, de csak titokban merte hordani a szoknyát és a blúzt, mert rettegett a lebukástól.

 

A Merseyside-ban született Brothers élete később sem volt egyszerű, hiszen vak diákként rendkívül nehéz volt bejutni az egyetemre a nyolcvanas évek elején. „Azokban az időkben a vak emberek rehabilitációs központokba jártak, kosarat fontak vagy zongorát hangoltak. Az okosabbak fizikoterapeutaként dolgoztak" – mesélte Brothers, aki végül sikerrel vette az akadályt, és az egyetemen lehetősége nyílt belekóstolni a politikába. Ekkor kezdett el ismerkedni is, de hiába volt kapcsolata nőkkel, továbbra sem értette, hogy mi zajlik benne. Nem sokkal később végül úgy érezte, hogy szerelmes, és elvett egy szintén vak nőt. A házasságból egy fiú és egy lány született.

„Nagyon komoly kétségeim támadtak. Nem azzal kapcsolatban, ahogyan iránta éreztem, hanem azzal kapcsolatban, hogy vajon ez a helyes dolog számomra. Mert a titkom továbbra is ott volt" – mesélt kétségeiről Brothers, aki az ágy alatt rejtegette szoknyáját, amit a felesége meg is talált. Biztos volt benne, hogy férjének viszonya van.

Brothers életébe a kilencvenes években az internet hozott radikális változást, a világhálón ugyanis választ talált a titkára. Elkezdett egy transzszexuálisok számára létrehozott csoportba járni, és felkeresett egy pszichiátert is. Emlékei szerint olyan érzés volt, mintha hirtelen felkapcsolták volna a lámpát. Így is évekbe telt, míg összeszedte a bátorságát, és 2006-ban odaállt a felesége elé.

„Nagyon nehéz volt. Azt akartam, hogy együtt maradjunk, de ő nem akart egy másik nő felesége lenni. És én is tudtam, hogy a nap minden percében Emilyként akarok élni." Az átváltozás azonban újabb kérdéseket vetett fel. Azt sem tudta, hogy férfiként milyen a külseje, így elképzelni sem tudta, hogy nővé válhat-e. „Nem akartam, hogy, ujjal mutogassanak rám és közröhej tárgya legyek."

A politikus depressziós lett. 2006-ban egy decemberi hajnalon belegázolt az Északi-tengerbe. „Nem hiszem, hogy lett volna erőm harcolni, ha viharos a tenger. Ott álltam a vízben, teljesen felöltözve. A víz már a nyakamig ért, de nem volt bátorságom megtenni...egy örökkévalóságig álltam ott, de nem éreztem a hideget. Aztán valami hirtelen visszarántott."

Brothers ezután hazament, az összes férfiruháját kidobta a szemétbe, és Emilyként kezdett új életet. Elköltözött a családjától, hormonterápiára járt, és 2008-ban Thaiföldön elvégezték rajta a nemátalakító műtétet is.

Azóta politikai karrierjére koncentrál, és mint mondja, egészen mostanáig senki nem űzött viccet a múltjából, csupán a The Sun újságírója, aki a közelmúltban óriási port kavart a kijelentéseivel. „Vak emberként honnan is tudhatta, hogy nem megfelelő a neme?" – tette fel a kérdést Rod Liddle, aki később bocsánatot kért a politikustól. Brothers azonban nem vette a szívére a gúnyolódást: „Csupán arra lennék kíváncsi, hogy ő vajon honnan tudja, hogy férfi, miután lekapcsolja a villanyt?"

Ami egyébként a coming out fogadtatását illeti, az egyértelműen kedvező volt. Ed Milliband, munkáspárti elnök a Twitteren írta, büszke rá, hogy a pártja indítja az első transzszexuális képviselőjelöltet westminsteri parlamenti mandátumért, olyasvalakit, aki „bátor aktivistaként” vett részt a fogyatékkal élők és a transzneműek jogaiért vívott harcban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.