galéria megtekintése

Öt év vérfürdő után esély nyílhat a tűzszünetre

4 komment


Miklós Gábor

Először tűzszünetet kellene elérni a pénteken kezdődő szíriai békekonferencián Genfben. Az egymással is harcoló felek között diplomaták ingáznak majd, s a háttérben támogatóik alkudoznak arról, felhagyhatnak-e a vérontással.

A szíriai kormány és az ellenzék képviselőit is meghívta Staffan de Mistura, az ENSZ megbízottja azokra a béketárgyalásokra, amelyek a tervek szerint pénteken kezdődnek Genfben. A pontos névsor kedden még nem került nyilvánosságra, így nem tudni, hogyan dőlt el egy sor vitás kérdés. Oroszország például – mint azt tegnapi sajtóértekezletén Szergej Lavrov külügyminiszter is hangoztatta – az Észak-Szíriá­ban jelentős területeket ellenőrző kurdok meghívását is szorgalmazta, ellenzi viszont Törökország, és a szunnita arab ellenzék szerint is legfeljebb a kormányküldöttségben lehet a helyük. A kurd Demokratikus Unió Párt (PYD) vezetője kedd este azt mondta a Reutersnak, hogy őt nem hívták meg az értekezletre. Az ellenzéki szervezetek csak szerdán döntik el, hogy egyáltalán részt vesznek-e a tárgyalásokon, amelyek remélhetőleg fél év alatt eredményt hoznak.

Temető az aleppói citadellánál. Tűzszünetet remélnek
Temető az aleppói citadellánál. Tűzszünetet remélnek
Abdalrhman Ismail / Reuters

Első lépésben tűzszünetet akarnak elérni, amely az egész országban érvényes lesz, kivéve az Iszlám Állam (IS) és az al-Kaida uralta területeket – mondta De Mistura egy sajtóértekezletén. A delegációk külön termekben üléseznek majd és közvetítő diplomaták ingáznak közöttük.

 

A rendezés fontos eleme lesz a szabad választás, ahol a szíriai nép dönthet majd arról, hogy a jövőben ki és milyen keretek között vezesse az ötéves polgárháborúban kivérzett államot. Eddig a harcoknak háromszázezer halottjuk van, ötmil­lióan külföldre menekültek és legalább hatmillió a belső menekültek száma.

A tárgyalások lehetséges résztvevői előfeltételekhez kötik megjelenésüket, így egy részük azt követeli, hogy eleve szögezzék le: Bassár el-Aszad elnök nem marad hatalomban. Mások beleegyeznének, hogy Aszad átmeneti ideig vezesse az uralma alatt lévő országrészt. Az IS a résztvevők szemében mint fő ellenség jelenik meg, de vannak, akik ilyennek tekintik a Nuszra Front dzsihadista hadsereget is. Az egyik legerősebb szíriai felkelőcsoport, a szaúdiak által kedvelt Iszlám Hadsereg az olajkirályság terveiben fontos szerep várományosa, mások viszont őket is kizárnák.

Menekült-város a szíriai-török határon
Menekült-város a szíriai-török határon
Ammar Abdallah / Reuters

A tárgyalások kezdetét megelőző hetekben az Aszad-rezsim heves orosz támogatással megnövelte az ellenőrzése alatti területet – idézte fel lapunknak a közelmúlt eseményeit N. Rózsa Erzsébet orientalista, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. A kontroll alatt tartott terület mérete azonban nem arányos az ottani lakosság létszámával – mondta. A belső területeknél mindig is sűrűbben lakott volt a tengerparti sáv, amelyet Aszad erői uralnak, oda – tehát az elnök védelme alá – költözött a mintegy hatmillió belső menekült is.

Aszad csak a terület negyven százalékát ellenőrzi, de a lakosság hetven százaléka áll hatalma alatt. A többi területen viszont rengeteg különböző csoportosulás, front, hadsereg, kormány bukkan fel. N. Rózsa Erzsébet megemlítette, hogy a tárgyalás előtt a nagyhatalmak koalíciók összehozásával próbálkoztak. „Az oroszoktól hallottam, hogy közvetítenek Aszad és a Dél-Szíriában újra magához térőben lévő Szabad Szír Hadsereg között" – hozott fel egy példát.

A magyar kutató szkeptikus a választásokat illetően is. Úgy véli, hogy ott, ahol most a rezsim uralkodik, a nép rá is fog szavazni. A sok ellenzéki csoportnak marad a többi, ritkán lakott terület. És hogy mi a szerepe a Szaúd-Arábia által 34 szunnita államból összehozott koa­líciónak? Egy terrorizmus elleni szövetség lenne, némileg bizarr oldala azonban a koalícióalakításnak, hogy több tagállam – így például az atomhatalom Pakisztán – a sajtóközleményből tudta meg, hogy részese a szövetségnek.

Homszban robbantott az IS

Legkevesebb 22 ember életét követelte egy bombamerénylet, amelyet a szíriai kormányerők által ellenőrzött városban, Homszban követtek el kedden. A helyi kormányzó szerint előbb két autóba rejtett pokolgéppel egy ellenőrző pontot támadtak, majd egy öngyilkos terrorista is felrobbantotta magát. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja 29 áldozatról tud, az állami tévé jelentése szerint pedig több mint száz a sebesültek száma. A merényletet az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet vállalta magára. (Reuters)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.