galéria megtekintése

Ultimátummal szabadulna meg Európa az afgán menedékkérőktől

12 komment

NOL

A jövő héten ülnek össze Afganisztán segélyezői, és egy kiszivárgott dokumentum szerint az Európai Uniónak lesz egy komoly feltétele: Kabulnak vissza kellene fogadnia 80 ezer embert, akinek elutasították a menedékkérelmét.

Ultimátumot készül adni az Európai Unió Afganisztánnak: vagy visszafogad 80 ezer elutasított menedékkérőt, vagy megvágják a közép-ázsiai országnak folyósított nemzetközi segélyeket – írja a The Guardian című brit lap. Egy kiszivárgott emlékeztető alapján a jövő héten, Brüsszelben tartandó donorkonferencián vezetik elő a tervet, hogy „migrációérzékennyé" tegyék a segélyek egy részét.

Afganisztánban a az amerikai csapatok 2014-es kivonása óta nem stabilizálódott, sőt, romlott a biztonsági helyzet, a kabuli kormány nem ura az országnak, tömeges a munkanélküliség, a gazdaság a nemzetközi segélyektől függ. Az afgánok az EU-ban menedékjogot kérők második legnagyobb csoportját alkotják, tavaly több mint 196 ezeren, idén az első félévben több mint 85 ezren kértek menekültstátuszt.

A többségük kérelmét elutasítják, de gondot okoz a hazaküldésük, például azért, mert nincsenek papírjaik, így nem bizonyítható, hogy valóban afgán állampolgárok, vagy a kabuli kormány más okból nem fogadja vissza őket. Idén csak ötezren tértek haza önként.

 

Jövő kedden kezdődik az a konferencia Brüsszelben, amelyen a következő négy évre kellene meghatározni az Afganisztánnak szánt segélyeket. 2012 óta nagyjából évi 4 milliárd dollár adtak a támogatók, és a donorkonferenciától azt várják, hogy ezt a következő négy évre is megajánlják. Itt vezetné elő az EU, hogy feltételekhez, nevezetesen az elutasított menedékkérők visszafogadásához kötné a támogatások egy részét.

A Guardian szerint ez része annak a stratégiának, amelyre már a Törökországgal kötött megállapodás is épül: az EU pénzügyi segélyt ajánl, de a kiutasítottak visszafogadásához köti annak folyósítását. Hasonló megállapodásokat több országgal is kötöttek, köztük olyanokkal is, mint Eritrea és Szudán, amelyek kormányait jogvédők emberiesség elleni bűnökkel vádolják. Afganisztán esetében a jogvédő szervezetek szerint az ország egyáltalán nem biztonságos, a kormány pedig képtelen ennyi ember visszafogadására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.