galéria megtekintése

Újrajátszanák az osztrák elnökválasztást

11 komment

Munkatársunktól

Senki se gondolja róluk, hogy képtelenek lenyelni a hajszálon múlt vereséget. Heinz-Christian Strache, a középre tartó szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a „demokrácia értékeinek védelmével” indokolta, hogy egy 150 oldalas kereset benyújtásával miért fellebbezte meg az alkotmánybíróságnál az államfőválasztás május 22-i második fordulójának végeredményét.

– Rengeteg hiba és szabálytalanság történt. Nem állítom, hogy szándékosan manipuláltak, de sok jel mutat arra, hogy főleg a levélszavazatok összeszámlálása során megsértették a törvényeket – közölte szerdán Bécsben az FPÖ vezére, aki (alkotmány)jogászokból álló „különleges egységével” lépett a sajtó elé. Szerinte a számtalan szabálytalanság és törvénysértés nélkül pártjának jelöltje, Norbert Hofer lenne Ausztria új szövetségi elnöke.

Strache a szerdai bécsi sajtótájékoztatón. Törvénysértést kiáltott
Strache a szerdai bécsi sajtótájékoztatón. Törvénysértést kiáltott
Hans-Peter Bader / Reuters

A megválasztott államfőt azonban Alexander Van der Bellennek hívják. Az osztrák zöldek – most függetlenként indult – exvezetője kevesebb mint 31 ezer vokssal előzte meg Hofert. Az osztrák parlament alsóházának (Nationalrat) elnökhelyettese a május 22-i második forduló utáni napon, még a levélszavazatok végleges összesítése előtt elismerte vereségét, és gratulált vetélytársának – idézte fel a Die Presse.

 

Strache szerint a 117 választási körzetből legalább 94-ben törvénytelenségek történtek. Nyolcvankét körzetben a választási bizottság beérkezése előtt szétválogatták a levélben leadott szavazatokat, legalább 570 ezer voksot.

Állítása szerint nem osztrák állampolgárok és 16 éven aluli személyek is szavaztak, sok választónak a szavazólap visszaküldéséhez rossz színű borítékot kézbesítettek. – Minden okunk megvan a bizalmatlanságra – hangoztatta az osztrák pártok népszerűségi ranglistáját vezető FPÖ elnöke. Fellebbezésével azt akarja elérni, hogy az alkotmánybíróság rendelje el a komplett második forduló megismétlését.

A május 22-i második fordulót saját beadvánnyal is megfellebbező Hofer úgy nyilatkozott, hogy a súlyos hibákat maradéktalanul fel kell tárni. Annak valószínűségét, hogy a választási eredmény megtámadása sikerrel zárul, óriásinak nevezte.

Az osztrák belügyi tárca választásokért felelős illetékese visszautasította a Strache–Hofer duó állításait – írta a Der Standard. Robert Stein szerint a szavazólapok érvényesítése és összeszámlálása a törvényi előírásoknak megfelelően zajlott. Az alkotmánybíróság szóvivője szerint a taláros testület haladéktalanul megkezdi az FPÖ-beadvány vizsgálatát. Azt viszont nem tudják garantálni, hogy július 8-ig – az új államfő beiktatásáig – határozatot is hoznak.

Van der Bellen kampányfőnöke, Lothar Lockl azt nyilatkozta, hogy „higgadtan” várják az alkotmánybírósági állásfoglalást. Az osztrák zöldek úgy reagáltak, hogy Strache lépése nem meglepő, miután az FPÖ az elmúlt hetekben a legképtelenebb összeesküvés-elméletekkel rukkolt elő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.