galéria megtekintése

Új beengedési rend az osztrák-német határon

0 komment

MTI

Mostantól csak a bajor-osztrák határ 5 kijelölt pontján juthatnak be a menedékkérők Németországba.

Megegyezett a német és az osztrák kormány a balkáni migrációs útvonalon érkező menedékkérők Németországba szállításának összehangolásáról - tájékoztatta a német belügyminisztérium pénteken a ZDF országos köztelevíziót. Az MTI tudósítása szerint kizárólag a bajor-osztrák határ öt kijelölt pontján juthatnak be ezentúl a menedékkérők Németországba.

A menedékkérőket "rendezett eljárásban" kell beléptetni, éjjel-nappal, a kijelölt átkelők alacsony száma éppen ezt szolgálja - mondta a tárca egy szóvivője péntek este a ZDF-nek.

Azt nem árulta el, hogy mely határátkelőkről van szó, és nem erősítette meg azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a kiválasztott határátkelőkön óránként csak 50 menedékkérő léphet be Németországba. Minderről csupán annyit mondott, hogy olyan helyszíneket választottak, amelyeken gondoskodni tudnak a menedékkérők átvételéről és ellenőrzéséről, a beléptetés ritmusát pedig nem lehet előre rögzíteni, mert nem lehet tudni, hogy mennyi ember jut el a határra.

 

A bajor kormány az utóbbi napokban ismét élesen bírálta az osztrák hatóságokat, amiért egyeztetés nélkül szállítanak menedékkérőket a határra, éjszaka is. Ilyen bírálatok korábban is megfogalmazódtak a müncheni vezetés és a tartományban egyedül kormányzó konzervatív CSU részéről.

A "Faymann utazási iroda" tevékenységét be kell szüntetni - hangoztatta Andreas Scheuer, a CSU főtitkára még szeptemberben, utalva arra a pártjában széles körben elterjedt vélekedésre, hogy Werner Faymann osztrák kancellár és kormánya menekültügyi tevékenysége abban merül ki, hogy némi úti élelmet adnak a menekülteknek és kirakják őket a bajor határon.

Ezek a bírálatok a héten felerősödtek, és szerdán még a szövetségi belügyminiszter is tiltakozott. Thomas de Maizere azt mondta: a berlini vezetés "kifogásolja", hogy az osztrák hatóságok az utóbbi napokban "az éj leple alatt, külön értesítés nélkül bizonyos helyekre menekülteket szállítottak, akik aztán felkészületlenül és felügyelet nélkül jöttek a német határra".

Hozzátette, Ausztria ígéretet tett arra, hogy visszatér a korábban folytatott együttműködéshez. "Elvárom, hogy ez azonnal megtörténjen" - jelentette ki Thomas de Maiziere.

A menekülthullám az utóbbi napokban ismét felerősödött, a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség adatai szerint csütörtökön 7700 szerdán 8150, kedden 7200, hétfőn 9700 menedékkérő érkezett Ausztriából Bajorországba.

Ausztria újra fogad

Ausztria délelőtt ismét elkezdte beengedni területére a migránsokat. A Sentilj-Spielfeld határátkelőnél több ezer ember torlódott fel, akik csütörtök este óta várnak arra, hogy átléphessenek Ausztriába - közölte a szlovén sajtó pénteken.

Az M1 Sentiljben tartózkodó tudósítója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a migránsok egyre türelmetlenebbé váltak, és a kordonoknak feszültek, amelyek helyenként megnyitottak, így körülbelül 200-300 ember átjutott a határ másik oldalára.

Az osztrák rendőrség nem intézkedett velük szemben. Péntek 14 óráig háromezer a Közel-Keletről érkező migránst engedtek be a hatóságok Szlovéniából Ausztriába.

A sentilji tranzitközpont ugyanakkor újra megtelt: jelenleg 2730-an tartózkodnak benne. A maribori rendőrség felhívta a média figyelmét, hogy nem használjanak drónokat a felvételek készítéséhez.

Pénteken reggel ugyanis több drón körözött a tábor felett. Csütörtök óta, új házirend van érvényben, és az újságírók csak 10 és 11 óra között léphetnek be a tábor területére.

Stefan Zvam, Sentilj polgármestere arra figyelmeztetett, hogy az állam nagyobb odafigyeléssel kell végezze a szervezést a településen működő tranzitközpont körül, mert a kialakult helyzet komoly károkat okoz a járás területén működő vállalkozóknak, amely elérheti a 8 millió eurót is az év végéig.

A legfrissebb ljubljanai adatok szerint Szlovéniában két hét alatt 108 000 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Az elmúlt napokban a számuk napi 8000 főre csökkent. Horvátországgal és Ausztriával folyamatos az egyeztetés. Az szlovén hatóságok egy helyen engedik be a migránsokat az országba, Dobován, és egy helyen engedik ki, Sentiljnél

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.