galéria megtekintése

Új arcot választottak a szocialisták

0 komment

I. E.

Egy csaknem ismeretlen politikustól várja a megújulását a spanyol szocialista párt (PSOE). A vasárnap hajnali szavazáson mindenki meglepetésére Pedro Sánchez győzött, akit a pártvezetéssel szemben a párttagok támogattak.

Sánchez volt az, aki kiharcolta, hogy egy rendkívüli pártkongresszus helyett közvetlen szavazással válasszák meg az új pártfőtitkárt. Elődje, Alfredo Perez Rubalcaba az után nyújtotta be lemondását, hogy a májusi európai parlamenti választásokon minden idők legrosszabb eredményét érték el a szocialisták.

Pedro Sánchez ünnepel. A nagy esélyest sikerült maga mögé utasítania
Pedro Sánchez ünnepel. A nagy esélyest sikerült maga mögé utasítania
Javier Barbancho / Reuters

A jóképű, némiképp az átmenet ikonjára, Adolfo Suárezre hasonlító Sánchez előtt embert próbáló feladat áll, hiszen neki kellene elhitetni a PSOE-val és a szimpatizánsaival, hogy a következő parlamenti választáson, 2015-ben le tudják győzni a jelenleg kormányzó konzervatív Néppártot és Mariano Rajoy miniszterelnököt. Ehhez azonban meg kell újítania a szocialista pártot, új programot kellene alkotnia, hiszen a pártot egyre több kihívás éri a baloldalról. Az EP-választáson például egy, a semmiből létrejött új mozgalom, a Podemos szerzett egymillió szavazatot, és intő jel, hogy ezt egy hagyományos szocialista programmal sikerült megtennie.

 

A PSOE regionális vezetői számára kínos meglepetés Sánchez győzelme. Különösen, hogy az egyik ellenjelölt országos hős volt, a kiszemelt utód ugyanis a még csak 38 éves Eduardo Madina volt, aki az ETA egyik merényletének következtében 2002-ben fél lábát elvesztette, a tragédia után nem sokkal pedig az édesanyja is meghalt. Évek óta vezető pozíciót töltött be a PSOE-ben, 2012-ben pedig a világ legígéretesebb fiatal vezetői közé válaszották Davosban.

Mindez azonban a párttagokat hidegen hagyta. A 42 éves Sánchez eddig semmilyen választott pozíciót nem töltött be, korábban dolgozott ugyan az Európai Parlamentben és az ENSZ boszniai főbiztosságán, de sem a párton belül, sem a parlamentben nem fűződött a nevéhez különösebb siker. Ráadásul a párt hamarosan újabb belső választás elé néz: Sánchez szerint még idén ősszel dönteni kellene arról, hogy ki lesz a PSOE miniszterelnök-jelöltje. A két választás végzetesen megoszthatja a pártot.

Egyesek szerint a PSOE-nek balra kell nyitnia, de mások, így például a Reutersnek nyilatkozó Fernando Vallespín politikai elemző szerint inkább a Néppártból kiábrándult, a politikai centrumban levő szavazókat kellene megnyerniük, mert a baloldalon túl nagy lett a verseny. A két nagy párt egyébként egyaránt vesztett támogatóból: a PP -t a gazdasági megszorítások és a korrupciós ügyek sújtják, de a pénzügyi machinációkban a szocialisták is sárosak, akik főként Andalúzában ügyeskedtek a munkanélküli támogatásokkal. A spanyol társadalmat általános kiábrándulás jellemzi a teljes politikai elittel szemben. Ebből a szempontból az ismeretlen Pedro Sánchez akár jó választás is lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.