galéria megtekintése

„Az Iszlám Állam tumor, amelyet el kell pusztítani”

5 komment


Fenes Gábriel

Vétek volt 2003-ban megszállni Irakot, amely hibáival együtt stabil országként működött. Szaddám Huszein diktátor halálával hatalmi űr keletkezett, amelyben az Abu Muszab al-Zarkavi-féle hitehagyott lázadók és társaik meghatározó szerephez juthattak – mondta a Népszabadságnak Joby Warrick, kétszeres Pulitzer-díjas amerikai újságíró, aki a Fekete Lobogók – Az Iszlám Állam felemelkedése (Black Flags) című sikerkönyvének bemutatójára jött Budapestre.

Warrick szerint az Iszlám Állam (IS) nem létezne a jordániai születésű al-Zarkavi, az al-Kaida iraki szervezetének alapítója nélkül. És akkor sem, ha az USA nem szállja meg Irakot, és nem hoz rossz­ külpolitikai döntéseket Szíriában.

Az Iszlám Állam legyőzhető – állítja Warrick
Az Iszlám Állam legyőzhető – állítja Warrick
Koncz György / Népszabadság

A Washington Post munkatársa hosszú időt töltött Jordániában, hogy átfogó képet kapjon arról, miként jutott el egy piti bűnöző a börtönből a világ legerősebb terrorszervezetének létrehozásáig. – Lázadó volt jókor és jó helyen. Nem volt vallásos, csak egy drogos gazfickó – jellemezte a szerző al-Zarkavit, aki nevét gyerekkori lakhelyétől, az Ammán közeli kisvárostól, Zarkától kölcsönözte.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Betépett birkák
Vélemény
Valaki ráfizet
Vélemény
Háború

Azt Warrick is elismeri, hogy 2006-ban az amerikai légierő célzott csapásával Bakubában likvidált terroristavezér – akinek eredeti neve állítólag Ahmed Fadil al-Kalajli volt – remekül felépítette az IS elődjét. A vallási fanatikusok helyett olyan embereket gyűjtött maga köré, akik tudták, hogyan kell harcolni, bombákat készíteni. A szervezet al-Zarkavi halála után a pénzügyi támogatásoknak és a fegyvereknek köszönhetően tovább erősödött.

– 2014 júniusa volt az a fordulópont, amikor az IS nemzetközileg is félelmet keltett. A dzsihadisták bevonultak Moszul városába. Előtte senki nem gondolta volna, hogy jelentős részeket foglalhatnak el Irakban, amely területileg és vallásilag is megosztott. Már nem egy kis militáns csoport volt, hanem erős szervezet, amely képes ellenőrizni nagyobb területeket – magyarázta Warrick, aki szerint az IS módszerei sokkal brutálisabbak az al-Kaidáénál, „elég csak a lefejezésekre gondolni”. Egy céljuk van, megfélemlíteni az embereket.

Abu Muszab al-Zarkavi
Abu Muszab al-Zarkavi
Handout / Reuters

Az amerikai újságíró úgy véli, az Iszlám Állam legyőzhető, ehhez azonban először az Irakban és Szíriában létrehozott „kalifátust” kell felszámolni. – Vissza kell venni az iszlám vallást a radikálisoktól. Addig, amíg van szentélyük és úgymond hazájuk, sokkal veszélyesebbek – jegyezte meg.

A területek visszafoglalásával egy időben a tömérdek mennyiségű propagandát is el kell pusztítani. Ez többéves folyamat, amelyet lassíthat az Iszlám Állam azon képessége, hogy tagjai bárhol a világon képesek újabb híveket toborozni. Pozitívnak nevezte ugyanakkor, hogy az arab világ is felismerte, az IS egy „rosszindulatú tumor”, melyet el kell pusztítani.

– Az Iszlám Állam harcosai tavaly elfogtak egy jordán pilótát, majd élve elégették. Az arab országban addig nem vettek tudomást a terroristákról, de ezután a szörnyű tett után megváltozott minden. Jordánia és az öböl menti országok is együtt harcolnak az IS ellen – mutatott rá Warrick, aki szerint a kalifátus felszámolása után az arab világ megosztottságára is megoldást kell találni. Az Iszlám Állam rengeteg energiát nyer(t) a szunniták, síiták és kurdok folyamatos szembenállásából.

Névjegy

Joby Warrick

kétszeres Pulitzer-díjas bestsellerszerző. 1960-ban született az észak-karolinai Goldsboróban. A philadel­phiai Temple Egyetemen végzett. 1996 óta a Washington Post munkatársa, fő területe a Közel-Kelet és Dél-Ázsia. Második Pulitzer-díját idén áprilisban vehette át a Fekete Lobogók – Az Iszlám Állam felemelkedése (Black Flags) című könyvéért, melyen több mint két és fél évig dolgozott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.