galéria megtekintése

Trump tagadja a családi rasszizmust

1 komment


Kőműves Anita

Donald Trump népszerűségének eddig semmi sem ártott. Nem látszott meg a közvélemény-kutatásokon, amikor minden mexikóit bűnözőnek nevezett, és az sem, amikor megsértette a háborús veteránokat. Nem rontott helyzetén, amikor lekezelően beszélt a nőkről, vagy hogy egyre többször derül ki, hazudik – akár a vagyonáról, akár a múltjáról is.

A magyar idő szerint szerda hajnalban véget érő, 13 államban tartott „szuperkeddi" előválasztások után kiderül, hogy a legfrissebb botrány, amelyben a Ku-Klux-Klannal (KKK) hozzák kapcsolatba, meg tudja-e állítani az idegengyűlölő nézeteit és Amerika romlását lépten-nyomon hangoztató ingatlanmilliárdost. Az már eddig is köztudott volt, hogy Trump jelöltségét a fehér nacionalista mozgalom, illetve a KKK is örömmel fogadja.

A félelemre épít
A félelemre épít
Philip Brown / Reuters

A mára marginalizálódott, kis taglétszámú szervezet eredetileg a fekete rabszolgák felszabadítása ellen küzdött a déli államokban, erőszakos módszerekkel. A KKK vezére, „nagymágusa", David Duke a minap ismét arra szólította fel híveit, hogy szavazzanak Trumpra. A republikánus elnökjelölt-aspiránst ezután több tévéműsorban is megkérdezték, elhatárolódik-e ­Duke-tól. Trump azonban kitérő válaszokat adott, egyszer azt állítva, hogy nem is tudja, kiről van szó, vagy éppen arra hivatkozva, hogy nem hallotta a kérdést, mert rossz fülhallgatót kapott a CNN-től.

 

Néhány nap elteltével rászánta magát az elhatárolódásra. Akkor azonban azonnal és hevesen tagadott, amikor egy a ­BoingBoing blog által megtalált 1927-es újságcikkről kérdezték. Ebben az áll, hogy Fred Trump queensi lakost, valószínűleg a republikánus jelölt apját, hatodmagával letartóztatták egy KKK-felvonuláson, amelynek néhány résztvevője összecsapott a rendőrökkel. Arról nem szól az eredeti cikk, hogy idősebb Trump tagja volt-e Ku-Klux-Klannak.

A mai fehér szélsőségesek nem a rabszolgaságot hoznák vissza, de rasszista, fajvédő nézeteik megmaradtak. Most azzal riogatnak, hogy a fehérek hamarosan kisebbségbe kerülnek az Egyesült Államokban, elnyomják őket a spanyol ajkúak és a feketék. És Trump kijelentései után úgy érzik, végre ők is büszkén kimondhatják, mit gondolnak.

Ez ráadásul új tagok toborzásában is segíti őket. Eddig veszélyes volt egy idegennel rasszista nézetekről beszélgetést kezdeményezni, ma azonban ehhez már egyszerűen egy Trumpot a címlapján hozó újságot használnak.

Sokan vannak az elutasítók

A republikánus előválasztások résztvevőinek Trump a kedvence, ők azonban a teljes lakossághoz képest kevesen vannak. A CNN tegnap publikált felmérése szerint az amerikaiak 58 százaléka elutasítja Trumpot, míg Clintonról 53, Bernie Sandersről pedig csak 33 százalék van rossz véleménnyel. Közvélemény-kutatók szerint eddig nem sikerült elnökválasztást nyernie olyannyira „utált” jelöltnek, mint Trump.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.