galéria megtekintése

Trump mindenkit magával ránthat

22 komment


Kőműves Anita

Meglátszik a republikánus jelölt népszerűségén, hogy sokat hibázik. Hillary Clinton egyre stabilabban vezet vetélytársa előtt.

Donald Trumpról szólt a múlt hét az amerikai politikában. Ez nem újdonság, ám az igen, hogy most először nem volt igaz az ingatlanmilliárdos által gyakran hangoztatott szlogen, amely szerint bármit ír róla a sajtó, az neki csak jó. A népszerűségi mutatói ugyanis meredeken zuhantak, és jobban lemaradt Hillary Clinton mögött, mint ahol a verseny ugyanezen a pontján négy vagy nyolc éve Barack Obama vetélytársai álltak. Azaz Clinton sokkal jobban elhúzott, mint Obama bármikor.

Vajon az segít Trump zuhanó népszerűségén, ha kisbabákat ölelget?
Vajon az segít Trump zuhanó népszerűségén, ha kisbabákat ölelget?
Carlo Allegri / Reuters

A napi „közvélemény-kutatási-verseny" állása persze bármikor fordulhat, és még három hónap van az elnökválasztásig. Ám az elmúlt hét azt mutatja, hogy az előválasztások lezárultával sem lett Trumpból az a komoly, középre behúzódó, felelősségteljes jelölt, akiben párttársai reménykedtek. Általános ­igazság az amerikai politikában, hogy az előválasztások során a párt széleinek kell kedvezni, majd annak végeztével a mérsékeltek irányába indulni, hogy a bizonytalanokat is megnyerjék. Ám Trump továbbra is ugyanaz, aki eddig volt. A hét elején becstelenül megtámadta egy Irakban elhunyt katona szüleit, majd nekiment saját pártja vezetésének, amelyik hónapok óta minden kétes megnyilvánulása ellenére kitart mellette. Az is rontott a helyzetén, hogy az MSNBC tévécsatorna egyik riportere úgy értesült, Trump többször megkérdezte tanácsadóit, miért nem lehet bevetni az ország atomfegyvereit.

 

A múltjából is kerültek elő kényes kérdések. Kiderült, hogy később varázslatos módon eltűnő csontkinövésekre hivatkozva kerülte el, hogy részt vegyen a vietnami háborúban. Majd arra derült fény, hogy felesége, Melania az Egyesült Államokba érkezése után eleinte talán nem legálisan vállalt munkát. Ami azért pikáns, mert Trump már nemcsak az illegális, de a legális bevándorlást is káros jelenségként emlegeti.

A hibák és botrányok pedig – most először – már a népszerűségi mutatókon is meglátszanak. Clinton előnyre tett szert olyan kulcsfontosságú „billegő" államokban, mint például Florida. Sőt egy stabil republikánus államban, Georgiában egy felmérés szerint már megelőzi Trumpot (igaz, a különbség hibahatáron belül van).

A republikánusok pedig fejvesztve keresik a megoldást, hiszen attól félnek, hogy Trump az egész pártot magával rántja novemberben. A The New York Times azt írja, arra nincs esélyük, hogy elmozdítsák. Új jelöltre csak akkor van sansz, ha az ingatlanmilliárdos lép vissza, ám ez nem valószínű. Ha így történik, még az is nehéz helyzet elé állítja a pártot, mert nincs precedens elnökjelölt pótlására, a folyamat sokáig elhúzódhat és feltehetően egy olyan jelöltben sikerülne megállapodni, akit már nem lenne idő megismertetni az egész országgal a novemberi voksolás előtt.

A republikánusok most ehelyett azzal próbálkoznak, hogy meggyőzzék választóikat: ha Trump nem is szimpatikus nekik, nagyon fontos, hogy a képviselőház és a szenátus a kezükben maradjon, mert az lesz Hillary Clinton hatalmának kontrollja. A NYT szerint egyes hirdetők és kampányszervezetek olyan hirdetéseket fontolgatnak, amelyek már gyakorlatilag biztosra veszik Trump vereségét, és erre készülve kérik a republikánus szavazók támogatását a kongresszusi választásokon.

Elemzők szerint a szenátus valóban „billeg", ott a demokraták akár át is vehetik a hatalmat. A minap a republikánusokat támogató milliárdos Koch testvérek szervezte konferencián Paul Ryan házelnök az amerikai lap szerint arról beszélt: a képviselőházban stabilnak tűnik a többségük, ám ezt sem szabad biztosra venni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.