galéria megtekintése

Trump megkapta az első pofont

4 komment


Kőműves Anita
NOL

Az amerikai választóknak elege van a tehetetlennek tartott washingtoni politikai elitből, és mostmár valami nagyon mást akarnak – ez volt a magyar idő szerint kedd hajnalban megrendezett iowai előválasztások tanulsága. Donald Trump megkapta az első pofont, Marco Rubio feljött a valódi esélyesek közé, Hillary Clintonra pedig már tényleg veszélyes Bernie Sanders.

A republikánusoknál Ted Cruz texasi szenátor fölényesen nyerte az iowai előválasztásokat, míg a demokrata oldalon Bernie Sanders vermonti szenátor megszorongatta Hillary Clintont. A sajtó értelmezése szerint az utóbbi eredmény olyan szoros, hogy hiába győzött egy hajszállal az egykori külügyminiszter, az tulajdonképpen döntetlen.

Miért éppen Iowa?

Iowa az amerikai elnökválasztási verseny első és egyik legfontosabb állomása. Az Egyesült Államok november elején választja meg az elnökét, ám hagyományosan a tél végén Iowában és New Hampshire-ben kezdődnek az előválasztások, melynek során a pártok támogatói döntik el, ki legyen a két nagy párt elnökjelöltje.

 
Donald Trump és felesége, Melania
Donald Trump és felesége, Melania
Carlos Barria / Reuters

Aki itt győz, még nem biztos, hogy elnökjelölt lesz, de aki rosszul teljesít és nincs benne az első háromban, annak már nincs sok esélye később sem. Ezért egyfajta „szűrőként” működnek az itteni szavazók.

Cruz győzött, de Trumpnak nincs vége

Ebből a szempontból republikánus oldalon valóban tisztul a kép, már látszik, ki lesz a három jelölt a tizennégyből (!), akinek esélye van a továbbiakban. Az első helyen végzett Cruz a szavazatok 28 százalékát szerezte meg, második helyen pedig Donald Trump végzett 24 százalékkal. A harmadik helyen Marco Rubio floridai szenátor végzett 23 százalékkal. A negyedik helyen végzett Ben Carson már leszakadt tőlük, ő már csak 9 százalékot kapott. A washingtoni pártelit olyan favoritjai, mint Jeb Bush vagy Chris Christie, 2-3 százalék támogatását tudták csak megnyerni.

Ted Cruz
Ted Cruz
Jim Young / Reuters

Érdemes az apróságokra is figyelni. Az amerikai sajtóban Cruz már-már váratlan diadalaként állítják be, hogy legyőzte Trumpot, aki több mint fél éve dominálja az amerikai médiát. Kampánya nyári kezdete óta ez az első alkalom, hogy Trump bármiféle vereséget szenvedett. Ám a közvélemény-kutatók előrejelzése alapján Iowában mindig is Cruz volt az esélyesebb, csak múlt héten fordultak át a számok és hozták ki Trumpot esélyesebbnek. Ráadásul Cruz a „klasszikus” módszerrel dolgozott meg minden egyes iowai választót, hatalmas kampányapparátust kiépítve, míg Trump semmi ilyesmivel nem foglalkozott. Úgy vélte, elég lesz, ha szerepel a tévében. Az iowai lakosság összetétele egyébként is kedvez a vallásos, konzervatív jelölteknek, mint Cruz – emlékezzünk csak négy éve Rick Santorum meglepetésgyőzelmére, akiről hamar kiderült, a többi államban nincs esélye.

Mindezek fényében az iowai második hely egyáltalán nem jelenti, hogy vége Donald Trump ámokfutásának. Különösen úgy, hogy a következő két államban, New Hampshire-ben és Dél-Karolinában a pontos választási előrejelzéseiről elhíresült Nate Silver szerint egyértelműen Trump a favorit (a Boston Herald és a Franlin Pierce egyetem legfrissebb felmérése szerint az államban a republikánusok 38 százaléka Trumpot támogatja, míg Cruz 13 százalékkal a második, Rubio és Jeb Bush pedig a harmadik helyen állnak 10-10 százalékkal).

Hillary és Bill Clinton
Hillary és Bill Clinton
Adrees Latif / Reuters

A meglepetés az volt – és ez Trump számára veszélyesebb –, hogy Marco Rubio az utolsó héten gyakorlatilag beérte őt. A közvélemény-kutatások szerint azok álltak a kubai bevándorlók gyermekeként született szenátor mögé, akik az utolsó pillanatban döntöttek arról, kit fognak támogatni. Ha a most kieső, a pártelit támogatását élvező jelöltek visszalépésükkor Rubio támogatására szólítják fel a híveiket, akkor hamar előrébb léphet.

Rubio és Sanders még sokáig versenyben lesznek

Ted Cruz és Marco Rubio megerősödve jött ki Iowából, és Trump már nem tűnik olyan szilárdnak, mint eddig – nyilatkozta lapunknak Chris Arterton. A washingtoni Georgetown egyetem politológiaprofesszora szerint március elejére már csak két jelölt marad a republikánus oldalon: Rubio és Trump vagy Cruz. „Ekkor fog elkezdődni az igazi harc a párt lelkéért” mondta.

Aterton szerint feltehetően Sanders győz vasárnap New Hampshire-ben, de Clintonnak van elég pénze egy hosszú előválasztási kampányra, és így összeszedhet annyi pártdelegáltat a nyár végi jelöltállító gyűlésre, hogy végül ő szállhat harcba a Fehér Házért. (H. G.)

Utóbbi persze nagyban függ a New Hampshire-ben vasárnap megrendezett előválasztások eredményétől. Ott ugyanis a felmérések szerint Trump és Cruz mögött nagy a tolongás: tíz százalék körüli eredményre számíthat Rubio mellett Chris Christie New Jersey-i kormányzó, Jeb Bush egykori floridai kormányzó és John Kasich, Ohio első embere is. Ők még abban reménykednek, hogy New Hampshire-ben olyan jól teljesítenek, hogy kitörhetnek és átvehetik Rubio helyét a harmadik helyen, vagy négy főssé bővíthetik az esélyesek körét. Ám azok, akik ott leszerepelnek, feltehetően beállnak az egyik esélyes mögé, ami jelentősen átírhatja az előválasztási esélyeket. 

Mint arra a The Washington Post emlékeztet, New Hampshire más, mint Iowa. Nagyobb a részvétel, mert ott nem jelöltállító gyűléseken kell egymást győzködni órákon át, mint Iowában, hanem csak ikszelni kell. A lakosság ráadásul kevésbé konzervatív társadalmi kérdésekben. Mint arra egy szakértő rámutatott: az elmúlt kilenc előválasztásból hat alkalommal New Hampshire nem úgy szavazott, mint Iowa. Ráadásul ügyesebbek is abban, hogy "kitalálják", ki lesz a jelölt: 2008-ban John McCain arizonai szenátor, 2012-ben pedig Mitt Romney egykori massachussettsi kormányzó nyerte meg itt a republikánus előválasztási versenyt. 

Demokrata lázadás

A republikánus versenynél is nagyobb volt a meglepetés demokrata oldalon, ahol Bernie Sanders a vártnál jobban megszorongatta Hillary Clintont. Az este végén még nem is hirdettek azonnal végeredményt, de 99,9 százalékos feldolgozottságnál Clinton 0,2 százalékponttal vezetett. Ez sokkal kisebb különbség, mint amire a közvélemény-kutatók számítottak – ők sokkal könnyebb győzelmet jósoltak az egykori külügyminiszternek.

Bernie Sanders
Bernie Sanders
Rick Wilking / Reuters

Végül a demokratánál mind Sanders, mind Clinton győzelemként könyvelhette el az estét. Clinton azért, mert tulajdonképpen megnyerte Iowát, és bebizonyította, hogy annak ellenére, hogy a fiatal demokraták közül sokan rajonganak Sandersért, őt sem lehet leírni. Sanders pedig azért, mert a vártnál jobban teljesített, és így megerősödve utazik tovább New Hampshire-be, ahol már eddig is ő vezetett.

Amikor a magát szociáldemokratának valló Sanders kilenc hónappal ezelőtt bejelentette, hogy indul az elnökségért, senki sem gondolta volna, hogy komoly veszélyt jelenthet Hillary Clinton jelöltségére. A legtöbben viccnek tartották az indulását - csakúgy, mint Donald Trumpét a másik oldalon. Sanders és Trump mondanivalójában és stílusában nincs semmi közös, ám annyi párhuzamot vonhatunk közéjük: mindketten képesek voltak arra, hogy megszólítsák a pártjuk támogatóinak csalódott, változásra éhes rétegeit. 

Sanders bebizonyította, hogy a demokrata szavazóknak nem lesz elég egy régi ismerős arc Clinton személyében, és annak az ígérete, hogy nagyjából minden marad úgy, mint Obama idején. Clinton korábbi kijelentéseihez képest balra tolódott, de a fiatal demokrata szavazók szerint még mindig nem eléggé. Őket Bernie Sanders lelkesíti, aki állami egészségügyet, ingyenes felsőoktatást, a gazdagok és a középosztály adójának emelését és nagyobb államot ígér, amivel az egyre súlyosbodó jövedelmi egyenlőtlenségeket csökkentené. 

Az elégedetlen tömeg győzelme

A The New York Times elemzése szerint Cruz győzelme és Sanders meglepően jó teljesítménye egyaránt azt mutatja, hogy az amerikai választóknak elegük van abból, ami jelenleg Washingtonban zajlik. Úgy érzik, a politikai elit nem nekik dolgozik. Épp ezért tudtak olyan jelöltek győzedelmeskedni (Sanders esetében morálisan), akik a szélekről érkeztek. Cruz a vallásos republikánus csoportoknak is a jobb szélén helyezkedik el, és legfontosabb üzenete, hogy a washingtoni politikai gépezetet földig kell rombolni és újjá kell építeni. (Épp ezért saját párttársaival sem hajlandó együtt működni az esetek többségében, akik emiatt egyes híradások szerint már inkább Trumpot látnák szívesebben a Fehér Házban, mint Cruzt.)

Trump és Cruz egyébként nagyjából ugyanarra a választói rétegre épít: a dühös, csalódott és egyre lejjebb csúszó amerikai középosztályra, amelynek tagjai úgy érzik, Washington cserben hagyta őket. Félnek a terrortámadásoktól és a bevándorlóktól, akik elveszik a munkájukat. Cruz annyiban más, hogy a vallásos konzervatívokat is meg tudja nyerni - ez utóbbi és az erős szervezés repítette az első helyre a szintén vallásos, fehér Iowában. 

Kulcsmondatok az iowai estéből

Ted Cruz: „A mai este győzelem a bátor iowai konzervatívok számára.”

Donald Trump: „Másodikok lettünk, és annyit akarok mondani, hogy ez megtiszteltetés.”

Hillary Clinton: „Itt állok egy hatalmas megkönnyebbült sóhajjal, köszönöm, Iowa!”

Bernie Sanders: „Az iowaiak komoly üzenetet küldtek a politikai és gazdasági elitnek, és a médiaelitnek is!”

Marco Rubio: "Azt mondták, nincs esélyem, mert nem elég ősz a hajam és túl magas a csizmám szára."

Sanders támogatói pedig a demokrata szavazók bal széléről jönnek, azok közül, akik szerint a washingtoni kormányzat nem tesz eleget az egyenlőtlenségek csökkentéséért. Elegük van a milliárdosok hatalmából, és számukra Clinton nem hiteles jelölt, hiszen sokmillió dollárt kapott például azért, hogy beszédeket mondott a Goldman Sachs befektetési óriásnál. Nem hiszik el neki, hogy a kisemberek érdekeit nézné, és nem a Wall Street-ét. Ők azok, akik elégedetlenek a Barack Obama által a gazdasági világválság nyomán elfogadtatott, a Wall Street-et megregulázni próbáló Dodd-Frank törvénnyel, mert úgy vélik, az nem elég kemény.

"Látva, milyen óriási válságban van az ország, világosság vált, hogy már nincs idő a jelenlegi politikai és gazdasági elitre" mondta Sanders a szavazás lezárulta után. 

Következő forduló: február 7-én, vasárnap.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.