galéria megtekintése

Trump fegyveres erőszakra buzdított, de mégsem

0 komment

NOL

Félreérthető megjegyzését sokan úgy értelémezik, hogy azzal demokrata vetélytársa, Hillary Clinton elleni erőszakra buzdított.

Újabb vihart kavart az amerikai republikánusok elnökjelöltje. Donald Trump ezúttal az észak-karolinai Wilmingtonban egy kampánygyűlésen tett kétértelmű kijelentést. Arról beszélt, hogy demokrata vetélytársa, Hillary Clinton – ha megválasztják – liberális tagokat ültetne a legfelsőbb bíróságba, ami az alkotmány második kiegészítését, azaz a fegyvertartás jogát sodorná veszélybe.

Fotó: Eric Thayer / Reuters

„Hillary meg akarja szüntetni, lényegében megszüntetné a második kiegészítést. Mellesleg, ha kiválasztja a bíráit, semmit sem tehettek, emberek" – idézte a BBC Trumpot, aki hozzátette: a második kiegészítés hívei azért talán mégis tudnának tenni valamit. Sokan ezt úgy értelmezték, hogy a republikánus jelölt lényegében Clinton elleni erőszakra szólított fel.

 

A Twitteren gyorsan megjelentek az olyan bejegyzések, amelyek szerin Trump fegyveres erőszakra buzdít. Chris Murphy connecticuti szenátor például azt írta, hogy a Clintont gyűlölő „instabil emberek" akár hallgathatnak is Trumpra, Robby Mook, Clinton kampánymenedzsere pedig veszélyesnek nevezte a kijelentést.

Maga a republikánus jelölt azt hangoztatta, hogy ő csak a fegyvertartás híveinek egységére és ebből fakadó hatalmas politikai erejére utalt. „Az idén rekord számban fognak szavazni, és nem Hillary Clintont fogják támogatni, hanem Donald Trumpot" – írta egy bejegyzésében. Védelmébe vette Trumpot Rudy Giuliani volt New York-i polgármester is, mondván: „világos, hogy nem volt fenyegetés", de a sajtó „egy Clinton megválasztását szolgáló összeesküvés" részese.

A fegyvertartási szigorítása valóban Clinton egyik kampánytémája, arra azonban semmilyen bizonyíték sincs, hogy a demokrata elnökjelölt valóban érvényteleníteni akarná a második kiegészítést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.