galéria megtekintése

Trump tarolt, Clinton nem hibázott

7 komment


Horváth Gábor

Donald Trump a szavazatok 60, Hillary Clinton csaknem 58 százalékát kapta a New York-i előválasztáson, vagyis mindketten teljesítették a végső győzelemhez szükséges kötelező feladatot. A Demokrata Pártban már aligha maradt kétség, míg a republikánusoknál, ha lehet, még élesebben vetődik fel a kérdés: ki állítja meg Trumpot, akinek elnökjelöltsége katasztrófát sejtet a jobboldalon.

Ha New Yorkban sikerül, mindenhol sikerülhet – szól Liza Minelli filmslágere, és ha igaza van Fred Ebb szövegírónak, akkor Trump és Clinton nagy megkönnyebbülést érezhet. Az 1944-es Roosevelt-Dewey párviadal óta nem fordult elő, hogy mindkét nagy párt elnökjelöltje New York-i legyen, ám idén ez könnyen megismétlődhet, ami meg is látszott az északkeletre koncentrálódó média érdeklődésén.

Donald Trump  elnökjelöltsége katasztrófát sejtet a jobboldalon
Donald Trump elnökjelöltsége katasztrófát sejtet a jobboldalon
Shannon Stapleton / Reuters

Bár a pontos eloszlást még számolgatják, Trump megszerezte az állam 95 republikánus delegátusának zömét, mögötte ráadásul nem is legfőbb kihívója, a szavazatoknak csak 15 százalékát begyűjtő Ted Cruz szenátor végzett, hanem John Kassich ohiói kormányzó (25 százalék). Trump ezzel nagy lépést tett afelé, hogy a júliusi elnökjelölő konvenció előtt megszerezze a szükséges 1237 delegátust. Ez azért kulcskérdés, mert ha csak relatív többséggel érkezik Clevelandbe, akkor ellenfelei összefoghatnak ellene, és a második szavazási fordulótól a delegátusok többségét már nem kötné az egyes államokban az előválasztásokon született eredmény. Ám ha jövő kedden, amikor Pennsylvaniában és még négy másik északkeleti államban rendeznek előválasztásokat, Trump meg tudja ismételni a mostani győzelmi arányt, akkor matematikailag közel kerül a biztos elnökjelöltséghez.

 

A Demokrata Pártban Clinton fölénye sokkal egyértelműbb, az őt baloldalról támadó Bernie Sandersnek már eddig is kisebb csodára lett volna szüksége a végső győzelemhez. A 247 delegátusról döntő New York után már egy sokkal nagyobbra, s mivel a jövő héten sorra kerülő államokban sem ő az esélyes, a vermonti szenátor már alighanem csak arra hajt, hogy pártja philadelphiai elnökjelölő konvencióján minél nagyobb hangsúlyt kapjanak a nézetei. Clintonnak sikerült megszakítania Sanders eddigi jó sorozatát, és ebben az első elemzések szerint főleg a párt fekete és spanyol ajkú támogatói segítették. Ellenfele Manhattan fehérek lakta részén szerepelt a legjobban, itt az előrejelzések szinte háztömbönként beazonosították, ki a népszerűbb, és volt, ahol a mozaikszerű térképnek az elkeseredett küzdelemre utalva a Trónok harca címet adták.

Hillary Clinton fölénye egyértelmű
Hillary Clinton fölénye egyértelmű
Mike Segar / Reuters

Az új helyzetet mindkét, pártjában az élen álló politikus azonnal érzékeltette. Donald Trump minden eddigi szereplésénél visszafogottabb, profibb, méltóságteljesebb győzelmi beszédet tartott. Ahelyett, hogy megint lehazugozta volna Ted Cruzt, inkább a gazdaságról, a külkereskedelemről, a külföldre vándorolt munkahelyekről beszélt. Már csak azért is, mert a jövő kedden előválasztó államokban ez érdekli törzsszavazóit, a magukat lecsúszónak érző fehér alsó középosztály tagjait. Clinton arról beszélt, hogy már látszik a győzelem, a verseny a célegyenesbe fordult. A maga részéről már a Trump elleni harcra készülve biztosította Sanders híveit, hogy sokkal több fűzi össze a két tábort, mint ami szétválasztja. Kampánystábjából ugyanakkor élesen bírálták Sanderst, amiért az az utóbbi hetekben vehemens, a személyeskedéstől sem mentes támadásokat intézett Clinton ellen.

A vermonti szenátor lépése azonban érthető: New York volt gyakorlatilag az utolsó esélye, hogy megfordítsa a vesztésre álló hadjáratot. Ő maga és stábja is sejtetni engedte, hogy jövő kedd után esetleg taktikát vált, ám nem hagytak kétséget afelől, hogy végig fogják csinálni az előválasztásokat – már csak a párt politikájának befolyásolása kedvéért is. Híveit bátorítandó, Sanders azt nyilatkozta, hogy még mindig nyitva áll előtte az út az elnökjelöltséghez, de szavaiból mintha hiányzott volna az eddigi meggyőződés és tűz. Felhánytorgatta, hogy a New York-i szabályok szerint a magukat függetlenként bejegyeztetők nem vehettek részt az előválasztáson, Brooklynban pedig gyanús módszerekkel, pont az előválasztás előtt frissítették a bejegyzett demokrata párti szavazók listáját – ám mindez kissé a vesztes magyarázkodásának tűnt. A hivatalosan Chappaqua városkában élő Clinton házaspárnak nem volt gondja a szisztémával, gond nélkül leadhatták szavazatukat, akárcsak Manhattanben Donald Trump.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.