galéria megtekintése

Trump és Clinton erősített a „második szuperkedden”

0 komment


Kőműves Anita
NOL

Trump és Clinton éjszakája volt a „második szuperkedd” – a hét végén a sajtó már így emlegette a magyar idő szerint szerda hajnalban végződött újabb kört az amerikai előválasztási versenyben.

Az elnevezés nem indokolatlan, hiszen olyan fontos és nagy államok kerültek most sorra a szavazásban, mint Florida, Illinois és Ohio. Ezekben az államokban lett volna esély hátrányokat leküzdeni és fordítani az események során – de ez sem a demokrata, sem a republikánus oldalon nem sikerült.

Hillary Clinton megerősítette vezető pozícióját
Hillary Clinton megerősítette vezető pozícióját
Carlos Barria / Reuters

Bernie Sanders szenátor nem tudta megismételni a múlt heti michigani meglepetésgyőzelmet, így a demokratáknál Hillary Clinton megerősítette vezető pozícióját. Az egykori külügyminiszter megnyerte Florida, Illinois, Észak-Karolina és Ohio államokat. Sanders igazán csak Missouri államban tudta megszorongatni Clintont, ott még nem hirdettek végeredményt.

 

Ám Sandersnek már legfeljebb matematikai esélye van a jelöltség megszerzésére. A szimbolikus győzelmek nem elegendőek, hiszen hatalmas államokban kellene óriási fölénnyel nyernie ahhoz, hogy behozza hátrányát a delegáltak gyűjtögetésében. Ám Sanders feladni még jó ideig nem fogja – a Washington Post gyorselemzése szerint ennek már csak azért van értelme, hogy a párt nyár végi jelöltállító konvencióján minél nagyobb legyen a szava, és hogy saját programjából minél többet „át tudjon nyomni” a párton.

Clintonnak ugyanis jelenleg 1092, Sandersnek 774 delegáltja van; a jelöltség megszerzéséhez 2383 delegált szavazatára lesz szükség. A demokratáknál van 712 „szuperdelegált” is, akiket nem köt az előválasztások eredménye; többségük jelenleg Clintont támogatja, így nagy előnyhöz juttatva a volt külügyminisztert, akinek az ő szavazataikkal együtt már 1559 delegáltja van.

Bernie Sanders nem tudta megismételni a
Bernie Sanders nem tudta megismételni a „meglepetésgyőzelmet”
Nancy Wiechec / Reuters

A republikánusoknál Trump (majdnem) mindent vitt. Marco Rubio saját államát sem tudta hozni – Donald Trump Floridában nagy fölénnyel győzte le az állam „saját fiát” és a pártvezetés nagy reménységét. Még úgy is, hogy a választások előtti napokon Floridát elárasztották a Trump-ellenes reklámok. Erre pedig eddig nem igazán volt példa, a legtöbb jelölt és kampányszervezet félt szemtől szemben keményen támadni az ingatlanmilliárdost, mert tartottak a „válaszcsapástól”. Ám Rubión ez sem segített, a floridai szenátor az este végén be is jelentette, hogy kiszáll a versenyből.  

Marco Rubio a saját államát sem tudta hozni
Marco Rubio a saját államát sem tudta hozni
Carlo Allegri / Reuters

Az ingatlanmilliárdos megnyerte Florida, Illinois és Észak-Karolina államokat. Missouriban még nem hirdettek végeredményt, mert Trump és Ted Cruz fej fej mellett haladnak, mindkettő 41 százalék szavazatot kapott.

Donald Trump (majdnem) mindent vitt
Donald Trump (majdnem) mindent vitt
Aaron P. Bernstein / Reuters

John Kasich ohiói kormányzó megnyerte saját államát, ezért úgy gondolja, érdemes tovább folytatnia a versenyt. De ez az első győzelme, és eddig összesen kevesebb delegáltat szerzett, mint a már visszalépett Rubio, így kérdés, hogy mennyi értelme van a kampányának. Elemzők szerint egy dologra lehet jó, ha a kormányzó versenyben marad: elaprózhatja a szavazatokat, így van rá esély, hogy Trump nem szerzi meg a jelöltséghez szükséges támogatást a nyár végi jelöltállító konvencióig. Úgy tűnik, a republikánus elitnek már az az egyetlen reménye, hogy nem lesz egyértelmű győztes a nyárig, és ott dönthetnek a jelöltről egy évtizedek óta nem látott „vitatott” konvención.

A republikánusoknál 1237 delegált szavazatára lesz szükség a jelöltség megszerzéséhez. Donald Trumpnak jelenleg 621 delegáltja van. Ted Cruznak 395, Marco Rubiónak 168, John Kasichnek pedig 138 delegáltat sikerült eddig szereznie.

Erős mondatok

„Nem fogok alantas módszerekkel pályázni az ország legmagasabb méltóságára” – John Kasich

„A mai este után egyszerű a választás Amerika számára. Csak egyetlen kampány van, amely újra meg újra le tudta győzni Donald Trumpot” – Ted Cruz

„Amerikát politikai vihar érte el, egy igazi cunami. És ezt előre kellett volna látnunk” – Marco Rubio

„Nagyon sok itt a düh és az indulat, higgyék el nekem, nagyon sok” – Donald Trump

„Amikor egy elnökjelölt 12 millió bevándorló összefogdosására szólít fel, kitiltaná a muzulmánokat az Egyesült Államokból és támogatja a kínzást, akkor ő nem erős, hanem egyszerűen nincs igaza” – Hillary Clinton

„Az országjárásom közben nagyon izgalmas látni, hogy milyen sok energia van azokban az emberekben, akik szeretik ezt az országot, de szerintem még ennél is többet tudunk tenni” – Bernie Sanders

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.