galéria megtekintése

Trón helyett a csúfos bukás vár a diktátor lányára

2 komment


Poór Csaba

Akár a bíróságon és börtönbüntetéssel is végződhet az a szenvedélyességében a latin-amerikai szappanoperákra emlékeztető viszály, amely jó ideje dúl az üzbég elnöki családban.

A történet főhőse a mintegy 30 millió lakosú, közép-ázsiai államot immár negyedszázada – még a szovjetkorszak óta – vaskézzel irányító államfő, Iszlam Karimov idősebbik lánya, Gulnara, aki ellen a minap korrupció és más bűncselekmények miatt adott ki körözést és emelt vádat az üzbég főügyészség. A 42 éves asszony a hivatalos iratok szerint bűnszövetkezetben követett el gazdasági visszaéléseket: nyomott áron szereztek meg állami vagyontárgyakat, és ezzel egyes adatok szerint 68 millió, mások szerint kétszázmillió dolláros kárt okoztak. Az elnöklány két üzleti partnerét (egyikük állítólag az élettársa is volt) 9 és 10 év börtönre már el is ítélte a taskenti bíróság.

Karimova az egyik 2012-es kollekciója bemutatásakor. Az üzletben eredményesnek tűnt
Karimova az egyik 2012-es kollekciója bemutatásakor. Az üzletben eredményesnek tűnt
Jason Lee / Reuters

Pedig Gulnara csillaga nem is olyan régen még fényesen ragyogott, és nemcsak az üzlet, hanem a politika és a divat egén is. Mindaddig, amíg tavaly tavasszal (hivatalosan csak nyáron) le nem váltották, ő volt Üzbegisztán képviselője az ENSZ genfi székhelyű szervezeteinél, sőt egy ideig apja lehetséges utódjának is tartották. Vagy inkább ő maga igyekezett annak feltűnni. Hiszen a konzervatív iszlám államban kifejezetten népszerűtlen személyiség, szőkített hajával, extravagáns, nagyvilági stílusával aligha lenne esélye komoly politikai karrierre.

A „hercegnő" ugyanis inkább a Nyugat felé kacsintgatott. Guli néven saját divatmárkát indított, igaz, annak sorsa nem volt mentes a megpróbáltatásoktól. 2011 szeptemberében például az Üzbegisztánban uralkodó emberi jogi helyzet, a súlyos jogsértések, az ott alkalmazott gyermekmunka miatt nem mutathatták be új kollekcióját a New York-i divathéten. A show-t végül egy elegáns étterembe vitték át, de a hírek szerint azon már maga Gulnara sem vett részt.

 

Megpróbálkozott a popzenével is. Googoosha művésznéven (gyermekkorában így becézte az édesapja) számos orosz nyelvű felvétele jelent meg, 2012 júliusában pedig angol nyelvű albumot is kiadott. Énekelt együtt Julio Iglesiasszal, tavaly januárban az immár orosz állampolgár francia színésszel, Gerard Depardieu-vel készített közös videoklipet, átütő sikert nem ért el.

Az üzletben viszont eredményesnek tűnt, legalábbis tekintélyes – becslések szerint 600 millió dolláros – vagyont gyűjtött össze. A jelek szerint azonban nem teljesen legálisan. Tavaly tavasszal svéd újságírók olyan dokumentumokhoz jutottak, amelyek szerint Karimova közvetlen részese volt egy, a TeliaSonera telekommunikációs vállalathoz köthető korrupciós ügynek.

Az adatok szerint a finn-svéd társaság – bár maga ezt tagadja – egy üzbég közvetítő cégen keresztül 300 millió dolláros kenőpénzt fizetett azért, hogy megszerezze a 3G mobilszolgáltatás jogait a szovjet utódállamban. Ehhez a visszaéléshez köthető az a vizsgálat is, amelyet pénzmosás gyanújával a svájci ügyészség indított Gulnara ellen. A BBC beszámolója szerint átkutatták a Genf melletti Colognyban lévő villáját, és 650 millió svájci franknyi vagyont fagyasztottak be, igaz, azt nem tudni, hogy ez a pénz honnan származik.

Valószínűleg végül éppen a nemzetközi botránnyal haragította magára az apját, bár Karimova a nála sokkal visszafogottabb, egy tehetős üzletember feleségeként példás családi életet élő, az üzbég UNESCO-nagykövetként dolgozó 36 éves húgát, Lolát, valamint édesanyját okolja a megromlott családi kapcsolatokért. Több nagy visszhangot kiváltott Twitter-üzenetben is arról írt, hogy szerinte apja az ő hatásukra fordult el tőle.

Merthogy elfordult, az tény. A hozzájárulása, sőt kifejezett utasítása nélkül biztosan nem történhetett volna a lányával az, ami az elmúlt egy évben történt. Lekapcsoltak hat, a médiabirodalmának zászlóshajójaként szolgáló üzbegisztáni rádió- és tévéadót, kénytelen volt bezárni az adóellenőrzéseknek kitett alapítványát, állítólag elvettek tőle egy hétezer négyzetméteres, Taskent elegáns negyedében lévő ingatlant, testőreit letartóztatta a titkosszolgálat, és a hírek szerint egy ideje ő maga is házi őrizetben van.

Ezt hivatalosan nem erősítették meg ugyan, ám a „hercegnő" Nagy-Britanniában élő fia, ifjabb Iszlam Karimov júliusban azt mondta a The Guardiannak, hogy március óta nem tudott beszélni az anyjával, és amikor megpróbált bejutni államfő nagyapjához, a fegyveres őrök nem engedték be hozzá. Aztán augusztusban a BBC olyan felvételt kapott, amelyen Gulnara arra panaszkodik, hogy 16 éves lányával együtt fogva tartják, és „rosszabbul bánnak velük, mint a kutyákkal". Vagyis az ügyészség által elrendelt körözés alighanem csak formalitás, valószínűleg pontosan tudják, hol van a gyanúsítottjuk.

Karimova hányattatásainak hátterében komoly politikai tényezők is állhatnak – vélik a térség szakértői. A csaknem öt magyarországnyi kiterjedésű Üzbegisztán vaskezű diktátora ugyanis már 76 éves, és lassan eljön az utódlásának ideje. Így valószínűleg az „udvari intrika" is közrejátszott abban, hogy Gulnarát végképp kiiktatták a potenciális „trónörökösök" sorából.

De a jövő tavasszal esedékes elnökválasztás előtt apjának is jól jöhetnek a történtek. Nem kétséges ugyanis, hogy versenybe száll még egy államfői ciklusért (és ha így tesz, biztosan meg is szerzi azt), tekintélyét pedig csak növeli, hogy még a saját lányát sem kíméli meg az igazságszolgáltatástól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.