galéria megtekintése

A pályán tüntettek az értelmetlen halálok miatt

1 komment

Munkatársunktól

Görögország nem kér a bűnbak szerepéből, és hevesen tiltakozik az ellen, hogy rá hárítsák a menekültválság fő terheit. Angela Merkel német kancellár közben újabb lépést tett visszafelé: mint mondta, arra számít, hogy a háború végével a szíriai és iraki menekülteknek is haza kell majd térniük.

A görög másodosztályban játszó AE Larissa és Acharnaikos csapatainak játékosai kétperces ülő demonstrációval tiltakoztak, amiért a nemzetközi közösség tétlenül nézi a menekültek százainak fulladásos halálát a Földközi-tenger délkeleti vizein. A török partoknál a hétvégén újabb harminckilenc holttestet találtak a mentőalakulatok, köztük tíz gyermekét.

Az AE Larissa és az Acharnaikos játékosainak demonstrációja
Fotó: AFP

Athén közben hevesen elutasította, hogy Európa hozzájuk tolja át a menekültválság minden terhét. Brüsszelben egyre uralkodóbb ugyanis az a nézet, hogy a macedón–görög határ légmentes lezárásával lehet kivédeni a jó idő beköszöntével nyilván újrainduló menekültáradatot. Egyesek már 300 ezres menekülttábor építését sürgetik görög területen. Nikosz Kszidakisz külügyminiszter szerint az európai hangulat Angela Merkel befogadó politikájától félelemre és pánikra változott. Azt is hozzátette, hogy nem Görögország tehet majd róla, ha a kontinenst újra vasfüggöny fogja kettéválasztani.

 

A Görögországra esetleg ráerőszakolandó határőrizet persze meg fogja állítani a most az Égei-tengeren érkezőket, de nem téríti el őket végső szándékuktól – így vagy úgy, de Európába fognak jutni, „ha kell, az északi sarkvidéken át”. A New York Times idéz egy Mohamed Salem Ibrahim nevű afgán tinédzsert, aki a görög–macedón határ közelében azt mondta, Istenhez fohászkodik, hogy ne zárják le a határokat, mert Európán kívül sehol sincs jövője. Így vagy úgy, de be kell jutnunk – fogalmazott szóról szóra ugyanúgy, mint Kszidakisz.

Angela Merkel közben egy hétvégi konzervatív párttanácskozáson azt mondta, arra számít, végső soron még az eddig beengedett szíriai és iraki menekültek is haza fognak térni, amint vége a hazájukat tönkretevő háborúnak. Német források a hétvégén azt is felfedték, hogy Berlin tárgyalásokat folytat Törökországgal nagyszámú menekült visszatoloncolásáról. A januári statisztika azonban kiábrándító: újabb 45 ezer ember érkezett Görögországba.

Merénylet a remény ellen Szíriában

Akár hatvan halálos áldozata is lehet az Iszlám Állam (IS) tegnap Damaszkuszban elkövetett tripla merényletének. A síita Szajeda Zeinab városrészben egy autóba rejtett pokolgépet hoztak működésbe, majd az odasietők között még két terrorista detonálta a robbanómellényét. Az EU külügyi biztosa, az olasz Federica Mogherini szerint a merénylet a most kezdődött béketárgyalások ellen irányult.

Megkezdődtek a genfi béketárgyalások

A genfi megbeszélések nehezen indulnak: a felek nem állnak szóba közvetlenül, több csoportot pedig meg sem hívtak. Nem csak az IS és az al-Kaida, de a kurd szervezetek is nemkívánatosak. Az ENSZ közvetítője előbb a kormány, majd vasárnap az ellenzéket képviselő magas szintű tárgyalóbizottság küldöttségével találkozott. Madajában közben tizenhat ember éhen halt. Az Orvosok Határok Nélkül azt követeli, hogy függesszék fel a harcokat, amíg a civileket biztonságba helyezik.

Egy szőke, franciául beszélő férfi vasárnap újabb terrortámadásokkal fenyegette meg a Nyugatot. Az IS új propagandavideójában, amelyet állítólag Észak-Irakban forgattak, öt arabul beszélő túszt végeznek ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.