galéria megtekintése

Több oldalról szorongatják Merkelt

43 komment

NOL

Párttársai közül is egyre többen bírálják menekültpolitikája miatt Angela Merkel német kancellárt, aki egyelőre nem hajlandó maximálni a befogadások számát, kormánya igyekszik viszont felgyorsítani a menedékkérelmek elbírálását. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arra figyelmeztetett, hogy veszélybe kerül a schengeni zóna, ha két hónapon belül nem sikerül megoldani a migrációs válságot.

Németországban már a kormánypárt parlamenti frakciójának tagjai is azt sürgetik, hogy változtasson a nyitott ajtók menekültpolitikáján Angela Merkel kancellár. Összesen 44 konzervatív honatya – köztük több Merkel pártjából a CDU-ból és jó néhányan a szövetséges szervezetből, a bajor CSU-ból – írta alá a levelet, de a kezdeményezők egyike a Reutersnak azt mondta, hogy annak tartalmával a keresztény pártok mintegy száz képviselője értett egyet. Az üzenet egyebek közt kurzusváltást és „a meglévő törvények szigorú alkalmazását” szorgalmazza, és gyakori a bírálat a koalíciós partner szociáldemokraták részéről is.

A kérdés egyre égetőbbé válik, hiszen márciusban három tartományban is választásokat tartanak, Merkelék népszerűsége viszont vészesen csökken, különösen azután, hogy szilveszterkor migránsok tömegei követtek el szexuális zaklatást Köln egyik központi terén és másutt is. A Bild napilap megrendelésére az INSA közvélemény-kutató által elvégzett felmérés eredménye azt mutatja, hogy 2,5 százalékkal csökkent a kancellár konzervatív blokkjának támogatottsága, és a 32,5 százalékos arány a legalacsonyabb a 2013-as választások óta. A menekültek ellen kampányoló, új euroszkeptikus párt, az Alternatíva Németországnak viszont folyamatosan erősödik, népszerűsége egy százalékponttal, 12,5 százalékra nőtt.

Az, hogy Merkel hangoztatta: Németország megbirkózik az 1,1 millió menekült és migráns érkezésével, feldühítette a helyhatóságokat is. A menekültek elhelyezéséről ugyanis nekik kell gondoskodniuk, ami nehézséget okoz. Hétfőn még Merkel egy minisztere, a közlekedési tárcát vezető Alexander Dobrindt is azt sürgette, hogy készítsék elő a határok lezárását, mert ha Európának nem sikerül egységes megegyezésre jutni a menekültkérdésben, akkor Berlinnek egyedül kell lépnie. Koalíciós körökből olyan javaslat is elhangzott, hogy Algéria, Marokkó és Tunézia biztonságos országgá nyilvánításával korlátozzák a bevándorlást.

 
Vészesen csökken a népszerűsége
Fabrizio Bensch / Reuters

A mindeddig kifejezetten pragmatikusnak tartott Merkel valamelyest hallgat ugyan a bírálatokra, de egyelőre nem hajlandó maximálni a bevándorló-áradatot. Tavaly decemberben azt mondta, hogy csökkenni fog a menekültek száma, most pedig kormánya a menedékkérelmek elbírálásának felgyorsításával próbálja minél rövidebb idő alatt kitoloncolni azokat, akiket nem fogadtak be.

A megoldás valóban egyre sürgetőbb. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint például két hónap áll rendelkezésre, hogy az Európai Unió megoldja a migrációs válságot, máskülönben a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet összeomolhat. Az egyik közösségi oldalon közzétett, az MTI által idézett üzenetében viszont a lengyel politikus ennél súlyosabb következményekre is felhívta a figyelmet. Mint fogalmazott: a külső határok védelme a hatékony migrációs politika előfeltétele, anélkül a schengeni övezet felbomlásánál súlyosabb következményekkel is számolni kell. A migrációs és menekültválságot egyúttal az unió létét fenyegető kihívásnak nevezte.

Az egyik német kereskedelmi szövetség, a BGA arra is figyelmeztetett, hogy az EU-n belüli határellenőrzés visszaállítása komoly pluszköltséget jelent a kereskedelem számára. Anton Boerner a Tagesspiegel napilapnak kifejtette: ilyen szigorítás esetén a nemzetközi szállítási költségek évi mintegy hárommilliárd euróval növekednének, hiszen a német külkereskedelem 70 százaléka az unión belül – többnyire az eurózóna országaival – zajlik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.