galéria megtekintése

Szobatiszták lettek a populisták

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 20. számában
jelent meg.

D. A.
Népszabadság

Bárhogy is akarják, sose lesznek szobatiszták! – Poul Nyrup Rasmussen dán kormányfő 1999-ben ezt üzente a jobboldali-populista Dán Néppártnak.

A szociáldemokrata politikusnak nem lett igaza: amikor 2001-ben elveszítette a parlamenti választást, és át kellett adnia a miniszterelnöki posztot a jobboldali Liberális Pártot vezető Anders Fogh Rasmussennek, a későbbi NATO-főtitkár kisebbségi kabinetje az akkor 13 százalékot szerző Dán Néppárt külső támogatásával kormányzott egy évtizeden át.

Felfelé. Lars Loekke Rasmussen lehet az új dán kormányfő
Felfelé. Lars Loekke Rasmussen lehet az új dán kormányfő
Nils Meilvang / Reuters

A forgatókönyv a minapi előre hozott parlamenti választás nyomán – némi változtatással – megismétlődhet. A Liberális Párt elnökét szintén Rasmussennek hívják, de ő Lars Lokke. A Dán Néppárt ezúttal, történelmi sikert aratva, több mint 21 százalékot kapott, és a második legnagyobb erővé lépett elő – írta a dpa.

 

– Az eredmény azt igazolja, amiért mindig is küzdöttünk: a Dán Néppárt igazi néppárt lett – ünnepelte kvázi győzelmét a bevándorlásellenes politikai formációt irányító Kristian Thulesen Dahl. A 45 éves politikus az AFP szerint azzal folytatta: pártja számára nem az a fontos, hogy kormányozzon, hanem hogy minél nagyobb befolyása legyen a dán politikára. Ezt megteheti úgy is, hogy kívülről támogatja a liberálisokból és két másik jobbközép pártból álló koalíciót.

A dán jobboldal választási győzelme azt jelenti, hogy az EU-tagság feltételeinek újratárgyalását sürgető brit kormányfő, David Cameron újabb szövetségest talál.

Dahl a Dán Néppárt egyik társalapítója, 2012-ben vette át az elnöki posztot a harsányabb hangot megütő Pia Kjaersgaardtól. Míg a bevándorlók és a menekültek előtt lehúzná a rolót, s követeli a határellenőrzés visszaállítását, szociálpolitikájában baloldali, növelné a közszféra kiadásait, a többi között a nyugdíjasok juttatásait. E „vegyes programmal” jobb- és baloldalról sok szavazót tudott megszólítani.

Lars Lokke Rasmussen elismerte, hogy az általa irányított liberálisok korántsem büszkélkedhetnek alig húszszázalékos eredményükkel és a 2011-hez képest hétszázalékos veszteséggel. Azonban hajlandó vállalni a felelősséget, ha II. Margit királynő felkéri a kormányalakításra. Már korábban jelezte, hogy nem támogatja az uniós integrációmélyítését, és számos kérdésben, például a menekültügy kezelésében a nemzeti hatáskört preferálja.

Thorning-Schmidt és rassmussen az utolsó tévévitájuk után. Az európai baloldal egyik fellegvárának tekintett Skandináviában már egyedül Svédországban kormányoznak a szociáldemokraták
Thorning-Schmidt és rassmussen az utolsó tévévitájuk után. Az európai baloldal egyik fellegvárának tekintett Skandináviában már egyedül Svédországban kormányoznak a szociáldemokraták
Scanpix Denmark / Reuters

Papíron ugyan a szociáldemokraták nyerték a csaknem 86 százalékos részvétellel zajlott erőpróbát, és 2011-hez képest még növelték is támogatottságukat, ám mindez kevésnek bizonyult, mivel a koalíció két másik baloldali pártja sokat veszített. – Egy vezetőnek tudnia kell, mikor távozzon – jelentette be az eddigi miniszterelnök, Helle Thorning-Schmidt, hogy távozik a szocdemek éléről.

A dán balközép kormány bukása azt jelenti, hogy az európai baloldal egyik fellegvárának tekintett Skandináviában immár egyedül Svédországban kormányoznak a szociáldemokraták – írta a londoni Guardian. Stefan Löfven svéd kormányfő bevándorlásügyben egészen más nézeteket képvisel, mint Thorning-Schmidt, aki a menedékkérőkkel, bevándorlókkal és idénymunkásokkal szembeni keményebb fellépéssel próbálta ellensúlyozni a Dán Néppárt előretörését. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.