galéria megtekintése

Tóásó számára még nincs vége az ügynek

8 komment


Ábrahám Ambrus
NOL

Azután, hogy hat évet töltött bolíviai börtönökben, és két hónappal azután, hogy kiszabadult, ma kora délután hazatért Magyarországra Tóásó Előd, a bolíviai terrorizmusper magyar vádlottja. Mint lapunk kérdésre elmondta, óhatatlanul felvetődik, hogy kinek miben és mennyi a felelőssége, és ő még nem ért az ügy végére.

– Ez egy kicsit hosszú, fárasztó út volt, de megérkeztem – mondta Tóásó Előd a Liszt Ferenc Repülőtéren, miután hat évvel bolíviai letartóztatása és két hónappal a szabadulása után hétfőn délután visszatért Magyarországra. Hatalmas felhajtás fogadta a légikikötőben, kamerák tucatja várta, és Székelyföldről is érkeztek látni.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

A Bolíviában terrorizmussal megvádolt magyar férfi regénybe illő körülmények között ért haza. A dél-amerikai országból a Baptista Szeretetszolgálat csapata menekítette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium technikai segítségével, amely azt jelentette, hogy útlevelet biztosítottak számára.

 

A nem szokványos távozásra – amely során Tóásó taxiból taxiba szállt, s reményei szerint csak ideiglenesen, de a feleségét is az országban hagyta – azért volt szükség, mert februárban vádalkuval ugyan kiszabadult, ám az útlevelét nem kapta vissza, s bár „papíron" szabadlábon volt, a helyi hatóságok folyamatosan figyelték. Éppen ezért is kellett úgy megszervezni a menekítési akciót, hogy az abban részt vevők személyesen nem is nagyon találkoztak Tóásóval, aki végül egy 4600 méter magasságban lévő határátkelőn menekült el Bolíviából Chile felé, mert ott „lazán" kezelik, azaz egy kockás füzetbe vezetik a határmozgást – hangzott el a reptéren tartott sajtótájékoztatón.

Tóásó elmondta: az indulás és az ország elhagyása meglepetés volt számára is, amelynek biztonsági okai voltak. Mindez annak ellenére alakult így, hogy hetek óta szabad ember, s például semmilyen bolíviai vagy európai uniós jogot nem sértett hazautazásakor, s elméletileg nem kellett semmitől sem tartania. Bolívia azonban biztonsági szempontból egy alacsonyabban besorolt állam – tette hozzá sejtetően.

Arra a felvetésre, hogy hat éve hogyan került ilyen helyzetbe, s mit csinált pontosan a dél-amerikai államban, annyit mondott: ha egy fiatalembernek egy barátja egy egzotikus országban kínál fel munkalehetőséget, arra sokan igent mondanak, ő is így tett. Soha nem készült terrorista cselekmény elkövetésére – hangsúlyozta. Amire kérték, azon a munkán dolgozott. Hackerek ellen programot írni, honlapot készíteni viszont aligha mondható bűncselekménynek – fűzte hozzá.

A Népszabadság felvetésére, hogy gondolkozott-e már azon, ki a felelős az elmúlt hat évért, úgy felelt: a felelősség kérdését még nem tisztázta. Ebből a szempontból még nem jutott a történet végére – fogalmazott. Az ügyben biztosan felvetődik a felelősség kérdése, a halottakkal szemben mindenképpen, s feléjük az tisztázandó, hogy ki, miért és milyen mértékben felelős. Tóásó arról egyelőre nem beszélt, hogy hazatérése után mihez kezd. Mint megjegyezte: „Ha lenyugodtam, könnyebb fejjel átgondolom, hogy mihez kezdjek az életemmel."

Újságírói kérdésre válaszolva azt is kifejtette, hogy a Bolíviával szembeni kártérítési kérdésben már felvette a kapcsolatot az illetékesekkel, hiszen idő közben az ellene felhozott vádpontok szinte mindegyike megdőlt már, ám ezek a megbeszélések egyelőre nem jutottak eredményre.

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Lapunk felvetésére, hogy ezek után nem érzi-e veszélyben egyéb misszióit a Baptista Szeretetszolgálat, Révész Szilvia, a szervezet kommunikációért felelős embere elmondta, hogy mindig, mindennek, s különösen egy ilyen akciónak van kockázata. Akadtak már veszélyes helyzetek más alkalommal is. Arra törekszünk, hogy a biztonsági előírásokat mindig betartsuk. Akik elvállalnak ilyen munkákat, azok az FBI akadémiájának az oktatásában is részt vesznek. Minden veszéllyel együtt azonban bízunk abban, hogy ami a feladatunk, azaz a bajba jutott emberek megsegítése, azt ezek után is el tudjuk végezni – mondta Révész.

A rajtaütés

Tóásó Elődöt 2009. április 16-án vették őrizetbe, azt követően, hogy kommandósok Santa Cruzban rajtaütöttek egy vélt terroristasejten. Tóásó Rózsa-Flores Eduardó társaságában volt a dél-amerikai országban, miután azt a felkérést kapták a helyiektől, hogy az Evo Morales elnök vezette központi hatalommal szemben autonómiára törekvő Santa Cruz tartomány védelmének megszervezésében vegyenek részt. Tóásó informatikusként utazott ki. ő és a társasága – Rózsa Flores, a Tóásóhoz hasonlóan erdélyi Magyarosi Árpád, a bolíviai horvát Mario Tadic és az ír Michael Martin Dwyer – a Santa Cruz-i Las Americas szállodában lett a rajtaütés áldozata. A kommandósok akcióját csak Tóásó és Tadic élte túl.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.